NieuwsEconomie
Tegen de achtergrond van de opnieuw toenemende inflatie en de val van de roebel heeft de centrale bank van Rusland dinsdag besloten om de belangrijkste rentevoet fors op te trekken van 8,5 tot 12 procent. ‘Deze beslissing is genomen om de risico’s voor de prijsstabiliteit te beperken.’
De Russische centrale bank heeft de rente in het land flink verhoogd. De stap werd genomen tijdens een noodvergadering van de centrale bankiers. Die bijeenkomst volgde op de forse waardedaling van de Russische roebel. De munt kelderde maandag tot het laagste niveau sinds de Russische invasie van Oekraïne door de onzekere vooruitzichten voor de Russische economie, die wordt getroffen door internationale sancties.
Het rentetarief in Rusland is nu opgeschroefd tot 12 procent. Vorige maand verhoogde de centrale bank de rente al met 1 procentpunt tot 8,5 procent om de waarde van de roebel te stutten. De Russische munt veerde na het rentebesluit weer wat op ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
“Het besluit is gericht op het beperken van de risico’s van prijsstabiliteit”, zei de centrale bank in een verklaring. Op 15 september komt de centrale bank opnieuw bijeen om het rentebeleid te bespreken. De centrale bank had al gewaarschuwd dat de rente waarschijnlijk verder zal worden verhoogd vanwege het gevaar van een oplopende inflatie door hoge overheidsuitgaven, westerse sancties en arbeidstekorten veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne.
De roebel is dit jaar al ruim 22 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De munt staat onder druk door de impact van westerse sancties op de Russische handelsbalans en de enorme militaire uitgaven van de oorlog in Oekraïne. Hoewel een goedkopere roebel gunstig is voor de Russische export, zorgt het voor hogere importkosten. Ook moedigt het de lokale bevolking aan om geld naar het buitenland te sluizen.
Maandag moesten de Russen zelfs meer dan 100 roebel neertellen voor een Amerikaanse dollar. Dat was voor het eerst sinds maart vorig jaar. De waardedaling leidde tot ongenoegen bij de Russische leiders. Die zagen de zwakke roebel als een bedreiging voor de sociale stabiliteit waardoor Rusland kwetsbaar leek in een tijd van oorlog.
Maksim Oresjkin, de economische adviseur van president Vladimir Poetin, gaf het “zachte monetaire beleid” van de centrale bank de schuld van de verzwakking van de roebel. Uren na de kritiek van Oresjkin kondigde de centrale bank een noodvergadering aan.
Met de forse renteverhoging hopen de beleidsmakers ook de binnenlandse besparingen te stimuleren en de consumptievraag af te remmen om de inflatie te bestrijden. De inflatie in het land is namelijk opnieuw opgelopen tot boven de doelstelling van 4 procent van de centrale bank.
0 件のコメント:
コメントを投稿