2023年8月24日木曜日

Vier banken reageren op staatsbon met hogere rente op termijnrekening - Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie

Axa, Argenta, Deutsche Bank en Beobank bieden hogere rentes aan op een termijnrekening als reactie op de staatsbon. Bij de banken kan je nu evenveel of meer rendement halen dan de 2,81 procent van de staatsbon.

Axa en Argenta bieden hun klanten een product aan als alternatief voor de staatsbon. Ze verhogen de nettorente op hun langetermijnrekening met een looptijd van 1 jaar tot 2,81 procent. Exact hetzelfde rendement als de nieuwe staatsbon. Ook de vorm is gelijkaardig: mensen moet hun geld minstens één jaar volledig ter beschikking stellen. Dat in tegenstelling tot een spaarrekening, waar je steeds je geld van kan afhalen. 

Ook Deutsche Bank komt met een tegenzet. Ze bieden zelfs meer nettorendement dan de staatsbon. Maar voor de rente van  2,87% moet je wel minstens 100.000 euro op de termijnrekening zetten. 

Tot slot biedt ook Beobank een termijnrekening op één jaar aan die meer oplevert dan de staatsbon. Dat meldt De Tijd. Het nettorendement van die rekening ligt op 2,835%. Het aanbod geldt tot en met 1 september en er is geen minimumbedrag vereist.

Banken hopen om klanten die geïnteresseerd zijn in de staatsbon met de nieuwe formules toch nog naar hun eigen producten te lokken. 

Banken moeten hogere brutorente uitkeren

Om te kunnen concurreren met de staatsbon moeten banken wel een hogere brutorente uitkeren. Klanten moeten op de rentes van termijnrekeningen namelijk een belasting van 30% betalen. Op de rente van 4,01% die Argenta en Axa betalen, blijft voor de klant dus uiteindelijk 2,81% over. 

De overheid besliste om op de staatsbon die belasting eenmalig te halveren naar 15%, waardoor de staatsbon een lagere brutorente heeft dan Argenta en Axa. Om aan 2,81% nettorendement te komen, moet de overheid  3,30% bruto aanbieden.

De banken vinden die belastingsverlaging oneerlijk. KBC-topman Johan Thijs sprak over "concurrentievervalsing". Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is het net de bedoeling om de concurrentie aan te zwengelen via de staatsbon.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOC8yMy9hcmdlbnRhLWF4YS1kZXV0c2NoZS1iYW5rLXJlbnRlLXN0YWF0c2Jvbi1jb25jdXJyZW50aWUv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿