2023年8月28日月曜日

Vanaf morgen stijgt maximumprijs voor diesel naar net geen 2 euro, hoogste niveau in 11 maanden - VRT.be

Wie vanaf morgen gaat tanken met zijn dieselwagen, zal dieper in de buidel moeten tasten. Je betaalt dan maximaal 1,979 euro per liter. Net geen 2 euro dus. Het is van november vorig jaar geleden dat de dieselprijs nog zo hoog stond. Ook de prijs voor stookolie gaat naar omhoog. De brandstofprijzen staan al een tijdje op een hoog niveau.

Wie zijn wagen gaat voltanken, heeft het waarschijnlijk al gemerkt: de brandstofprijzen staan de laatste tijd erg hoog. En vanaf morgen komt er nog een schepje bij. Voor een liter diesel betaal je maximaal 1,979 euro per liter, een stijging met 4,5 eurocent. Het is van november vorig jaar geleden dat de prijs voor een liter diesel nog zo hoog stond.

De prijs voor benzine stijgt (voorlopig) niet. Voor benzine 95 betaal je dan nog altijd maximaal 1,8850 euro per liter, voor benzine 98 maximaal 2,140 euro per liter, prijzen die gelden sinds 18 augustus.

Voor stookolie (50S) gaat de prijs morgen dan weer wel omhoog. Voor bestellingen van meer dan 2.000 liter stijgt de maximumprijs tot 1,0607 euro per liter. De prijs voor stookolie schommelt sinds februari rond de 1 euro per liter.

De prijsstijgingen zijn een gevolg van de noteringen van de olieproducten en biocomponenten op de internationale markten. Dat is telkens de verklaring die de federale overheidsdienst Economie geeft. Het komt erop neer dat de olieprijzen stijgen, en dat heeft meerdere oorzaken.

Deze lente besliste de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, dat ze minder vaten olie zouden oppompen. Minder aanbod dus. Op die manier wil de OPEC schaarste creëren, wat de prijzen doet stijgen. Saudi-Arabië, de op een na grootste olieproducent ter wereld, moet in eigen land grote projecten betalen en vindt de olieprijzen te laag. Als er minder olie wordt opgepompt, gaan de prijzen omhoog.

Anderzijds is er een aantrekkende economie, waardoor de vraag naar brandstoffen toeneemt, zowel bij de consumenten als bij de bedrijven.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8wOC8yOC9kaWVzZWxwcmlqcy1zdGlqZ3QtbmFhci1ob29nc3RlLW5pdmVhdS1pbi1lbGYtbWFhbmRlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿