2024年4月4日木曜日

Aantal miljardairs groeit en ze worden steeds rijker, ook 10 Belgen in Forbes-lijst - VRT.be

Nooit eerder waren er zoveel miljardairs. Hun gezamenlijk fortuin blijft bovendien groeien. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst met de rijkste mensen van het Amerikaanse zakenblad Forbes. Er staan maar liefst 7 nieuwe Belgen in de lijst wat het totaal op 10 brengt. De hoogste landgenoot prijkt op plaats 298. 

Volgens Forbes zijn er wereldwijd 2.781 dollarmiljardairs, een nieuw record. Het aantal mensen met minstens 9 nulletjes achter hun naam is snel toegenomen de laatste 20 jaar. In 2005 waren er 587 miljardairs, vandaag bijna het vijfvoudige. 

13.200.000.000.000 euro

Samen bezitten de miljardairs zo’n 13,2 biljoen euro. Twee derde van de allerrijksten heeft zijn vermogen in vergelijking met vorig jaar nog zien toenemen. 14 miljardairs mogen zich overigens lid noemen van de "The $100 Billion Club", ze bezitten minstens 100 miljard dollar.

De Fransman Bernard Arnault is voor het tweede jaar op rij de rijkste persoon ter wereld. Hij vergaarde zijn fortuin van 216 miljard euro via LVMH, het luxeconglomeraat achter merken als Louis Vuitton en Veuve Clicquot.

Elon Musk volgt op enige afstand met 181 miljard euro. Het enfant terrible achter Tesla en X zag zijn vermogen met bijna 15 miljard euro toenemen. Amazon-baas Jeff Bezos vervolledigt de top 3. 

Nieuwe miljardairs: AI en Taylor Swift

Dat artificiële intelligentie in de lift zit, weerspiegelt zich ook in de Forbes-lijst. Veel van de nieuwe miljardairs zijn AI-ondernemers. Die zagen de beurswaarde van hun bedrijven in sneltempo stijgen. OpenAI-CEO Sam Altman – de man achter ChatGPT – is nieuw in de lijst. Jensen Huang, de man achter Nvidia, zag zijn fortuin bijna verviervoudigen.

De ticketverkoop voor The Eras Tour maakte van Taylor Swift een miljardair.
IMAGO/Capital Pictures

Ook celebrity's boeren goed. Popsensatie Taylor Swift komt dit jaar binnen in de lijst met een vermogen van iets meer dan 1 miljard euro. Dat heeft ze vooral te danken aan het eerste deel van haar razend populaire en lucratieve The Eras Tour.

Ze is de eerste artiest die er in slaagt zo een groot fortuin te vergaren met muziek schrijven en optreden. Artiesten zoals Rihanna en Jay Z – die nog rijker zijn – deden dat vooral door te investeren in bedrijven. 

Van 4 naar 10 Belgen...

Er prijken ook 10 Belgen op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Nooit eerder waren er dat zo veel. Vorig jaar ging het maar om 4 landgenoten. Eric Wittouck is volgens Forbes met een vermogen van 7,9 miljard euro de rijkste Belg. Hij staat daarmee op plaats 298 wereldwijd. 

Wittouck is een telg van de familie die Tiense Suiker heeft opgericht, hij was er jarenlang CEO. De zeventiger – die ondertussen in Monaco woont - vergaarde zijn fortuin in de eerste plaats door de verkoop van Tiense Suiker eind jaren 80. Sindsdien investeert hij via de holding Artal in verschillende bedrijven, van de biotechsector tot een falafelketen.  

Nicolas D’Ieteren prijkt op de tweede plaats. Hij staat aan het hoofd van familiebedrijf D’Ieteren, dat zich specialiseert in de invoer en het verdelen van auto’s. De groep is daarnaast ook eigenaar van Moleskine – bekend van de notitieboekjes – en heeft het een belang in Carglass. De flamboyante zakenman en CEO van Katoen Natie Fernand Huts is de derde rijkste Belg volgens Forbes. 

...maar niet per se meer Belgische miljardairs

Moeten we uit de Forbes-lijst concluderen dat het aantal Belgische miljardairs op één jaar tijd spectaculair gestegen is? "Nee", zegt Ludwig Verduyn, die al jaren onderzoek doet naar het vermogen van de rijkste Belgen. "Forbes heeft deze keer gewoon meer aandacht voor België blijkbaar. Hun focus ligt op de VS en ze laten kleinere landen soms links liggen, jarenlang stonden er helemaal geen Belgen in de lijst."

Dat de aandacht voor België dit jaar groter is, hoeft niet te verwonderen. Morgen lanceert Forbes voor het eerst een Belgische versie - in het Frans en Nederlands - van zijn magazine. Omdat het blad nu ook een Belgische redactie heeft, is er extra onderzoek gedaan naar rijke landgenoten, bevestigt Forbes.

Geen zekerheid over exacte fortuinen

Iemands vermogen schatten is hoe dan ook moeilijk. De megarijken zijn allerminst transparant over hun fortuinen.

De miljarden waarover Forbes spreekt, verwijzen niet naar het getal op de bankrekening van 's werelds rijksten. De journalisten maken voornamelijk een schatting op basis van de (beurs)waarde van de bedrijven die ze bezitten. Daarnaast probeert Forbes ook andere eigendommen in kaart te brengen. 

Het is moeilijk te achterhalen wat hun methode is
Ludwig Verduyn over hoe Forbes vermogen van miljardairs schat

"Het is moeilijk te achterhalen wat hun methode is", zegt Verduyn. "Ik heb hen in het verleden al proberen bereiken om te vragen hoe ze die Belgische vermogens schatten en wat ze meerekenen en wat niet, maar ik heb nooit antwoord gekregen."

Volgens Verduyns berekeningen – die op zijn site ook de rijkste Belgen oplijst – telt België 41 miljardairs. In de lijst van Forbes ontbreken bijvoorbeeld de Spoelberch-familie en de eigenaars van Lotus Bakeries. Over Eric Wittouck als rijkste Belg zijn Verduyn en Forbes het wel eens. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiUGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNC8wMy9mb3JiZXMtbGlqc3Qtcmlqa3N0ZS1taWxqYXJkYWlycy1iZWxnZW4v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿