2024年4月11日木曜日

Akkoord bij Van Hool: curatoren kiezen voor overname door VDL en Schmitz Cargobull - VRT.be

De kogel is door de kerk: de failliete busbouwer Van Hool kan worden overgenomen door het Nederlandse VDL en het Duitse Schmitz Cargobull. Daarover hebben de curatoren van het failliete familiebedrijf in Koningshooikt een akkoord bereikt. De andere kandidaat-overnemers vallen uit de boot.

De Nederlandse busbouwer VDL had vandaag duidelijkheid geëist rond de overname van de failliet busbouwer Van Hool: als er tegen vanavond geen besluit werd genomen, dan hield het voor VDL op. 

Die gevraagde duidelijkheid krijgt VDL nu van de curatoren: de Nederlandse busbouwer mag zijn ter ziele gegaan Belgische concurrent overnemen terwijl de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull de divisie industriële voertuigen van Van Hool kan overnemen.

"We zijn blij dat wij een snelle doorstart kunnen maken met VDL Groep en GRW/Schmitz Cargobull", zo laten de 4 curatoren van Van Hool weten in een persbericht nadat ze met deze twee partijen een principeovereenkomst hebben gesloten. 

Ultimatum

De Nederlands-Duitse tandem leken tot maandag, toen Van Hool officieel de boeken neerlegde, de enige kandidaten om de restanten van Van Hool over te nemen. Daarna doken er echter andere kandidaten op, onder wie de West-Vlaamse ondernemer Guido Dumarey. 

Nadat Dumarey eerder een dossier had ingetrokken, kwam hij met een nieuw bod op de proppen, samen met de Amerikaanse ABC, dat al decennia Van Hool-bussen verkoopt in Amerika.

VDL wilde echter van geen biedstrijd weten en stelde vandaag een ultimatum aan de curatoren: als ze vandaag geen beslissing zouden nemen, zou VDL zijn voorstel verscheuren.

Uiteindelijk hebben de curatoren vanavond, om 22 uur, laten weten dat ze de andere biedingen die de afgelopen dagen waren binnengekomen na bespreking met de verschillende betrokkenen uiteindelijk niet weerhouden. De curatoren wilden het risico niet lopen dat er niet onmiddellijk een doorstart zou kunnen gebeuren.

Ruim 1.500 jobs verloren

De curatoren zeggen ervan overtuigd te zijn dat de overname van het failliete Van Hool door VDL en Schmitz Cargobull de beste oplossing is voor de tewerkstelling.  

In een eerste fase voorzien de twee overnemers werk voor 650 à 950 medewerkers en dat zou op termijn kunnen groeien. Dat betekent tegelijk dat zeker 1.550 van de 2.500 ex-werknemers van Van Hool een andere job moeten gaan zoeken.

De vakbonden willen voorlopig niet reageren op het nieuws van de overname.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiRGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNC8xMC9vdmVybmFtZS1idXNib3V3ZXItdmFuLWhvb2wv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿