2024年4月4日木曜日

Beleggersgoeroe geeft Solvay-aandeel adrenalineshot - De Standaard

Beurs

© AFP

Het aandeel van het Belgische chemiebedrijf Solvay steeg met 9 procent na een complimentje van de bekende Amerikaanse belegger David Einhorn.

Bron: bloomberg

Op een vlakke Brusselse beursdag steekt één aandeel er donderdag met kop en schouders bovenuit: het chemiebedrijf Solvay schoot kort na opening bij een drukke handel tot 9 procent hoger naar 29,19 euro.

De reden is in twee woorden samen te vatten: David Einhorn. De oprichter van het Amerikaanse hefboomfonds Greenlight Capital was woensdag op doortocht op de Sohn Investment Conference, sinds 1995 een soort ‘dag van de tips’ voor iedereen die op Wall Street iets betekent.

Een van de kooptips van Einhorn was volgens persbureau Bloomberg het Belgische Solvay, specialist in basischemie die in december afgesplitst werd van het sneller groeiende zusterbedrijf Syensqo. “Dit saaie chemiebedrijf staat garant voor een stevig rendement”, aldus Einhorn. De hefboomfondsbeheerder verwijst onder meer naar de forse investeringen van Solvay in de uitbreiding van de capaciteit in natriumcarbonaat – een essentiële bouwsteen voor raamglas – in de Amerikaanse staat Wyoming.

Einhorn is een befaamde en beruchte naam in de financiële wereld. Hij is vooral berucht doordat hij tijdens de financiële crisis als een van de eersten inzette op een koersval van Lehman Brothers, een bank die uiteindelijk over de kop zou gaan. Hij verdiende er miljoenen dollars aan.

David Einhorn.© reuters

De beleggersgoeroe gaf ook zijn naam aan het zogenoemde Einhorn-effect: wanneer de beleggersgoeroe bekendmaakt dat hij inzet op een koersstijging of -daling van een bedrijf, volgen tal van investeerders zijn advies.

Einhorn slaagde er ook jarenlang in om erg hoge rendementen te halen met zijn hefboomfonds Greenlight Capital, maar vanaf 2015 waren die gouden tijden voorbij. De hefboomfondsbeheerder foeterde eerder dit jaar nog op de opmars van die passieve beleggers. “De markt is fundamenteel gebroken”, klonk het. “Passieve beleggers hebben geen mening over waarde. Ze gaan er gewoon vanuit dat de rest wel haar huiswerk zal gedaan hebben.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA0MDRfOTM2Mzc1NzXSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿