2024年4月2日火曜日

Volgens curator is bij Van Hool gekozen voor 'stil faillissement': “Doorstart van het bedrijf ligt al lang vast” - Het Nieuwsblad

Vorige week maandag kondigde Marc Zwaaneveld, de Nederlandse co-CEO van Van Hool die een herstelplan voor het bedrijf wilde doorvoeren, aan dat een faillissement onafwendbaar was geworden. De reden daarvoor is dat de familie Van Hool ruzie bleef maken over de verdeling van de aandelen en van de erfenis van pater familias Bernard van Hool, die het bedrijf in 1947 heeft opgericht. Het geld bij Van Hool zou eind maart op zijn, en deze week zou het faillissement effectief worden aangevraagd. Opvallend genoeg werden vorige week wel al de namen van de twee curatoren bekendgemaakt, die dat faillissement in goede banen moeten leiden. De Mechelse ondernemingsrechtbank heeft daar Kris Van den Berghen en Jeroen Pinoy voor aangeduid.

“Het feit dat de namen van de twee curatoren al bekend zijn, bewijst dat Van Hool nu al failliet is”, zegt Bruno Schoenaerts, een curator die een decennialange ervaring heeft met de afwikkeling van faillissementen. “Hier is gekozen voor een ‘stil faillissement’. Dat scenario laat toe om in discretie en zonder publiciteit een faillissement voor te bereiden. Deze aanpak vermijdt chaos. In het kort kan je stellen dat de rechtbank al een tijd meekijkt en dat de curatoren al een hele poos met deze zaak van Van Hool bezig zijn. Volgens mij is de oplossing nu dus al helemaal bekend. Het personeel van Van Hool zal heel snel weten wat het concrete toekomstplan is.”

Volgens curator Bruno Schoenaerts, die al meer dan vijfhonderd faillissementen heeft afgewerkt, is hier gekozen voor een ‘stil faillissement’.© jbs

Cruciale rol voor de banken

“Het doel van zo’n stil faillissement is dat er een zo hoog mogelijke uitbetaling aan de schuldeisers komt, en dat de werkgelegenheid zo veel mogelijk kan worden behouden”, zegt Bruno Schoenaerts. “De banken zullen een cruciale rol spelen in de manier waarop die doelen worden bereikt. Ze hebben volgens de laatst gepubliceerde jaarrekening, die van 2022, een gezamenlijke langlopende vordering op Van Hool van 132 miljoen euro. Uiteraard willen ze dat geld zo veel mogelijk recupereren. Als er twee biedingen zijn, waarbij de ene meer jobs behoudt en de andere meer geld wil betalen, zullen het dus eigenlijk de banken zijn die bepalen wie van de twee kandidaten de buit zal binnenhalen. In de regel eisen banken altijd dat de hoogstbiedende partij het haalt.”

“Het feit dat de namen van de twee curatoren al bekend zijn, bewijst dat Van Hool nu al failliet is”

Bruno Schoenaerts

Curator

Bruno Schoenaerts schat de toekomst van de opvolger van Van Hool positief in. “Een succesvolle doorstart is heel waarschijnlijk”, zegt hij. “Van Hool is een heel aantrekkelijk bedrijf. Kandidaat-overnemers kunnen er hun activiteiten mee verruimen, nemen interessante kennis over én hebben bovendien geld genoeg. De Nederlandse busbouwer VDL lijkt me, samen met zijn Duitse partner Schmitz Cargobull (dat de trailers van Van Hool zou willen overnemen, red.), de topfavoriet om Van Hool binnen te halen. VDL heeft in 2021 en 2022 een nettowinst van meer dan 200 miljoen euro gemaakt. Dan kan je wel eens een overname doen.”

“De arbeiders zouden nu toch voor de hele maand maart worden uitbetaald. Er zou geld genoeg zijn om de afrekening begin april te doen”

Hans Vaneerdewegh

Secretaris van de socialistische vakbond ABVV Metaal

Loon van maart zou toch worden uitbetaald

Intussen hebben de werknemers vrijdag hun laatste werkdag voor Van Hool achter de rug. “Sommigen zijn boos, anderen reageren gelaten of zijn droevig”, zegt Hans Vaneerdewegh, secretaris van de socialistische vakbond ABVV Metaal. “Ook voor de werknemers die straks wel mee kunnen naar een overnemer, is dit een moeilijke periode. Als je gedwongen naar een nieuwe job moet overstappen, mis je altijd een deel van je collega’s. In het geval van Van Hool betekent dit dat veel mensen ook een stuk van hun familie moeten afgeven.”

“Ook voor de werknemers die straks wel mee kunnen naar een overnemer, is dit een moeilijke periode”, zegt secretaris van de socialistische vakbond ABVV Metaal Hans Vaneerdewegh.© BELGA

Er is wel één troost. “De arbeiders zouden nu toch voor de hele maand maart worden uitbetaald. Er zou geld genoeg zijn om de afrekening begin april te doen”, zegt Hans Vaneerdewegh. Vorige week was daar twijfel over, omdat co-CEO Marc Zwaaneveld geen garanties kon geven voor betalingen in de maand april. Arbeiders krijgen doorgaans in het midden van de maand een voorschot op hun loon. De rest, ongeveer twee derde van het loon, wordt als ‘afrekening’ in het begin van de maand daarna gestort. “We moeten nu natuurlijk eerst zien of die belofte van betaling wordt nageleefd”, zegt Hans Vaneerdewegh.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNDAyXzkyMTI4Njc20gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿