2019年4月12日金曜日

Overheid beperkt toegang tot specialisaties voor artsen - De Standaard

Een afspraak maken bij sommige specialisten is een oefening in geduld. Bijvoorbeeld bij een oogarts of tandarts. Dat wil de Vlaamse overheid veranderen. Die wil meer artsen naar ‘knelpuntspecialisaties’ leiden, meldt De Tijd.

Naast de federale quota voor de opleiding geneeskunde, zal de Vlaamse overheid nu ook quota opleggen over hoeveel studenten de specialisaties kunnen volgen. Dat meldt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) in De Tijd. Vanaf 2021 zullen de contingenten gelden voor artsen en tandartsen. ‘De commissie kan het medisch aanbod beter afstemmen op wat Vlaanderen nodig heeft’ zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V).

Het moet twee problemen oplossen: te lange wachtrijen bij sommige specialisten, en specialisten die na een jarenlange opleiding niet (meteen) een job vinden.

Zo is er bijvoorbeeld een grote nood aan geriaters, psychiaters en kinderpsychiaters. En zullen er in de toekomst minder chirurgen nodig zijn. Maar de geriaters en psychiaters verdienen minder dan de chirurgen. 'Er is nood aan een herziening van de financiering van de verdere opleiding van onze masters in de geneeskunde en dit kan wellicht alleen in het kader van de grote werf financiering van de gezondheidszorg', wierp Piet Hoebeke, decaan van de faculteit geneeskunde van de UGent, onlangs op in de artsenkrant. De financiering van de opleidingen en ziekenhuizen is echter een federale aangelegenheid. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190412_04317539

0 件のコメント:

コメントを投稿