2019年4月3日水曜日

Sociale partners kloppen loonakkoord af, ABVV kondigt meteen actiedag aan - De Standaard

Vakbonden en werkgevers hebben binnen de Nationale Arbeidsraad (NAR) een akkoord bereikt over de uitvoering van het loonakkoord. Dat is vernomen bij de sociale partners. Hierdoor is onder meer een versoepeling van de voorwaarden voor brugpensioen mogelijk. De discussie over minimumlonen is uit het akkoord getild, de socialistische vakbond wil die op de agenda houden en organiseert een actiedag.

Eind februari hadden de sociale partners eigenlijk al een ontwerp van loonakkoord bereikt voor dit en volgend jaar, waardoor de lonen met maximaal 1,1 procent kunnen stijgen boven op de index. Er mochten ook meer overuren worden gemaakt en er was in een soepele regeling voorzien voor SWT (brugpensioen) en landingsbanen.  Bonden en werkgevers kwamen toen ook overeen om de minimumlonen te laten stijgen vanaf juli met 10 cent per uur en er werden afspraken gemaakt over hogere uitkeringen en een hogere tussenkomst voor het trein-, tram- en busticket van de werknemers. 

De socialistische vakbond keurde dat ontwerp evenwel af. De ABVV-militanten konden zich niet vinden in de te magere loonmarge van 1,1 procent en vonden ook 10 cent per uur extra voor de minimumlonen te weinig. 

Regering aan zet

Daarop kwam de regering aan zet. Die zette de maximale loonnorm van 1,1 procent door. Binnenkort zal daarover een koninklijk besluit worden gepubliceerd. De sociale partners dienden de rest van het ontwerp van loonakkoord zelf binnen de NAR op te lossen.

Dat is nu dus gebeurd. Er werden verschillende cao’s en adviezen geparafeerd. Zodra het KB over de 1,1 procent extra loon rond is, worden de cao’s ook officieel ondertekend.

Het is ook de bedoeling dat de minimumlonen in juli met 1,1 procent stijgen. Nochtans heeft de socialistische vakbond daarvoor geen mandaat van zijn achterban. Maar de komende maanden zal daar verder over onderhandeld worden, zo klinkt het. En een werkgroep gaat woensdag al van start om zoals gepland het minimum-maandinkomen ‘aanzienlijk’ te verhogen. Dat moet het ABVV over de streep halen om toch groen licht te geven voor hogere minimumlonen vanaf juli.

Toch kondigde het ABVV meteen een actiedag aan voor koopkracht en tegen ongelijkheid, op dinsdag 14 mei. Het ABVV zegt de strijd voor hogere minimumlonen te willen aanhouden tot ver na de verkiezingen. Welke vorm die actiedag zal aannemen is nog niet beslist, aldus een ABVV-woordvoerster. 'Een betoging in Brussel of in de regio's, een staking of andere vormen van acties? Dat is nog niet beslist', aldus de woordvoerster. Wel staat vast dat een actieaanzegging zal worden ingediend. Op die manier zijn werknemers die willen deelnemen aan de actie gedekt. 

VBO tevreden

Het Verbond voor Ondernemingen (VBO) reageert tevreden. Het vindt het een goede zaak 'voor de rechtszekerheid, de competitiviteit, de koopkracht en de sociale vrede'. 'Ik roep de regering op om zo snel mogelijk het KB over de loonnorm te nemen, zodat het loonkader voor sectoraal en bedrijfsoverleg onbetwistbaar en bindend vastligt. Daardoor wordt heel wat sociale onrust en chaos voorkomen', besluit VBO-topman Pieter Timmermans.

Let's block ads! (Why?)

Read Again http://www.standaard.be/cnt/dmf20190402_04297250

0 件のコメント:

コメントを投稿