2019年4月8日月曜日

Topman Axel Miller vertrekt onverwacht bij D'Ieteren - De Tijd

Axel Miller vertrekt als CEO van D'Ieteren. 'We hebben een andere visie op de toekomst en op leiderschapsstijl', klinkt het bij de autogroep.

Hij stapt ook uit de raad van bestuur en legt al zijn andere functies bij D'Ieteren en zijn dochterondernemingen neer.

Axel Miller werd in mei 2010 bestuurder bij de Brusselse familiale groep D'Ieteren, in ons land de invoerder van de Volkswagen-merken. Drie jaar later, in mei 2013, werd de advocaat onverwacht benoemd tot CEO en gedelegeerd bestuurder.

Jean-Pierre Bizet moest dan na een succesvolle periode wijken als topman, iets waarop hij toen misnoegd reageerde. Axel Miller had er bij zijn aantreden een passage als topman van beurshuis Petercam op zitten. In de financiële crisis verwierf hij nationale bekendheid als grote baas van Dexia, de Belgische-Franse bank-verzekeraar waarvan het bijna-faillissement ons land op een haar na mee de afgrond in sleurde.

Miller stond meer dan vijf jaar aan het hoofd van D’Ieteren en transformeerde de groep tot een holding en weg van haar bakermat, de automobielsector. Dat deed hij onder meer met de overname van de Italiaanse maker van luxenotaboekjes Moleskine. Een overname die aanvankelijk niet goed rendeerde en pas recent in beter vaarwater lijkt te komen.

Volgens het persbericht heeft Miller tijdens zijn bewind ‘een kwaliteitsvol team opgebouwd en gezonde en solide resultaten geboekt’. De jaarresultaten over 2018 waren in ieder geval prima met een omzetgroei van 6,9 procent en bijna 16 procent meer winst (in de definitie van D’Ieteren, met name het vergelijkbaar aangepast bedrijfsresultaat voor belastingen).

Onder Miller verkocht D’Ieteren een belang van 40 procent in Belron, het autoruitenbedrijf dat bij ons vooral bekend is met de merknaam Carglass. Door de opbrengst daaruit zit de holding op een berg cash van 1,14 miljard euro. Een deel van de cash stamt nog uit de verkoop van D’Ieterens belang in de autoverhuurder Avis Europe. Een echt grote overname kon Miller echter nooit realiseren.

Haar in de boter

Tussen Axel Miller en D’Ieteren lijkt er nu een flink haar in de boter, wat tot een plotse breuk heeft geleid. Volgens het persbericht zijn de raad van bestuur en Miller ‘tot de vaststelling gekomen dat hun visies op de toekomstige ontwikkelingen van de groep en de leiderschapsstijl niet langer samenvallen’. Daarom hebben ze besloten de samenwerking te verbreken.

D’Ieteren wordt in afwachting van een nieuwe CEO geleid door de andere leden van het directiecomité: financieel directeur Arnaud Laviolette en Francis Deprez. Deze laatste werd in 2016 binnengehaald om nieuwe business uit te bouwen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/ondernemen/auto/topman-axel-miller-vertrekt-onverwacht-bij-d-ieteren/10115166.html

0 件のコメント:

コメントを投稿