2020年3月20日金曜日

Meer coronadoden in Italië dan in China - De Tijd

De NGO Dokters van de Wereld past door het coronavirus zijn werkregeling aan in en rond het Maximiliaanpark bij station Brussel Noord. Daar baat het samen met Artsen zonder Grenzen een humanitaire hub uit voor de migranten die er al jaren verblijven. Het gaat in hoofdzaak om Afrikaanse mensen die via Brussel illegaal hopen over te steken naar het Verenigd Koninkrijk en daarom passen voor onze asielopvang. Tussen die mensen houden zich ook mensen in illegaal verblijf op.

De hub - voor medische en psychologische opvang - blijft operationeel. Maar hij wordt wel ingeperkt. 'Niet-essentiële zorg wordt on hold gezet. In de humanitaire hub werken we met een triagetent buiten de hub om aan screening en doorverwijzing te doen. Vrijwilligers met risico-profiel, zoals 65-plussers of diabetici, worden niet langer op het terrein gestuurd.'

Dokters van de Wereld benadrukt dat er nog geen enkel positief geval is. 'Is er een verdacht geval, dan volgt triage, isolatie en doorverwijzing naar de gepaste zorgstructuren. Maar er zijn veel te weinig isolatieruimtes voor verdachte gevallen - zo'n 30. Zonder extra's belanden verdachte gevallen weer op straat.' Daarnaast vreest ook Dokters van de Wereld voor een tekort van materiaal zoals maskers en ontsmettingsmiddelen voor de humanitaire hub.

Lentezon

De jongste dagen worden opnieuw meer migranten gespot in en bij het park. Dat heeft deels te maken met de eerste lentezon. De migranten leven in wintertijd meer verborgen en beschut tegen de kou. Maar zodra het weer beter wordt, worden mensen opnieuw zichtbaar bij het park. Volgens Dokters van de Wereld speelt wel mee dat België sinds deze week geen nieuwe asielzoekers meer inschrijft. Het aanmeldcentrum in het Klein Kasteeltje bevindt zich op wandelafstand van het Maximiliaanpark. Heel wat mensen die bij een gesloten asielloket staan, zouden daarom naar het Maximiliaanpark trekken. Zolang mensen niet officieel ingeschreven zijn als asielzoeker, hebben ze ook geen recht op plek in de opvang. Noodopvang is er niet, want alle asielcentra zitten barstensvol. En die worden strikt gemonitord tegen het coronavirus. De migranten in het park kunnen voor overnachting al jaren terecht bij gastgezinnen van een Brussels burgerplatform. Maar het coronavirus is dat tegenwoordig verre van evident.

Het aantal migranten in het Maximiliaanpark fluctueert voortdurend. Maar evenmin gaat het om grote stijgingen of dalingen in aantallen. Een beperkt aantal mensen glipt door de mazen richting Engeland - al zal met de controles door het coronavirus nog minder evident zijn dan vroeger. Grote aantallen van buiten onze zuidgrenzen komen er evenmin nog binnen, zoals de situatie aan de Turks-Griekse grens bewijst. De Europese buitengrenzen en ook de transitroutes via de Balkan worden steeds strenger bewaakt. De nieuwkomers in Brussel zijn eerder mensen die al jaren in Europa zijn en hier rondzwerven, met vluchtelingenstatus, een hangende asielaanvraag of zelfs helemaal illegaal.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiXmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvbWVlci1jb3JvbmFkb2Rlbi1pbi1pdGFsaWUtZGFuLWluLWNoaW5hLzEwMjE1NDM0Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿