2020年10月13日火曜日

Avondklok in Waals-Brabant en Luxemburg, indoorsporten verboden vanaf woensdag - De Tijd

In de provincies Waals-Brabant en Luxemburg wordt een avondklok ingevoerd tussen 1 en 6 uur. Leuven schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen de oprukkende coronacijfers en ook de provincie Antwerpen buigt zich over een verscherping.

In Waals-Brabant en Luxemburg geldt de komende twee weken een avondklok tussen 1 en 6 uur. Alleen voor verplaatsingen voor dringende medische hulp, bijstand aan personen, om zich naar het werk te begeven, bij een binnenlandse reis of wegens overmacht worden uitzonderingen toegestaan. De maatregel gaat dinsdag 13 oktober om middernacht in.

In de provincie Antwerpen overlegt gouverneur Cathy Berx maandagavond met de burgemeesters in aanloop naar de provinciale crisiscel, die dinsdagnamiddag bijeenkomt. Ook in Oost-Vlaanderen overlegt provinciegouverneur Carina Van Cauter wekelijks met de burgemeesters.

Basketbal-, volleybal- en zaalvoetbalwedstrijden kunnen niet meer doorgaan, indoortennis en fitness wel.

In Leuven moeten de restaurants voortaan van zondag tot donderdag hun deuren sluiten om 23 uur, in plaats van om 1 uur. Op vrijdag en zaterdag mogen ze wel nog tot 1 uur openblijven. Bovendien mag vanaf 22 uur geen alcohol meer gedronken worden op straat. Het stadsbestuur hoopt een overbelasting van de ziekenhuizen te helpen vermijden.

'Het is absoluut niet aangenaam ons leven opnieuw te moeten inperken', zegt de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). 'Maar we hebben geen keuze. De cijfers zijn voor het hele land niet goed. Hoe moeilijk het ook is, we moeten volhouden en opnieuw een inspanning leveren en voor elkaar zorgen.'

De nieuwe Leuvense regels hebben dezelfde duurtijd als de federale maatregelen en gelden dus zeker tot 9 november. Mensen mogen wel nog met tien personen gaan tafelen, 'maar met hoe minder personen tegelijk hoe beter', zegt het stadsbestuur.

Indoorcontactsporten

Maandag besliste de Vlaamse regering dat vanaf woensdag 14 oktober de sportsector in Vlaanderen naar code oranje gaat. Indoorsportactiviteiten waarbij geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, mogen vanaf dan niet meer doorgaan. Dat heeft Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) beslist na overleg met de sportsector. Basketbal-, volleybal- en zaalvoetbalwedstrijden kunnen dus niet meer doorgaan, indoortennis en fitness wel.

De douches en de kleedkamers gaan ook op slot, behalve in zwembaden. Kantines blijven wel open, maar daar gelden dezelfde regels als in de cafés. Voorts blijft publiek toegelaten bij sportwedstrijden: maximaal 200 toeschouwers voor indoorwedstrijden en 400 outdoor.

Geen prettige maatregelen

'Dit zijn geen prettige maatregelen, zeker niet met de herfstvakantie in zicht. Maar we moeten kordaat optreden als we aanwijzingen hebben dat de sportwereld een broeihaard kan zijn', zegt Weyts. 'Voor de jongste sporters is iets meer mogelijk. We willen dat ze kunnen blijven sporten.' Sportkampen kunnen tijdens de herfstvakantie doorgaan volgens de protocollen die van toepassing zijn op alle jeugdkampen. Als de situatie verslechtert, zullen we ook de kantines sluiten en het publiek weren', zegt Weyts.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikQFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL3BvbGl0aWVrLWVjb25vbWllL2JlbGdpZS9hbGdlbWVlbi9hdm9uZGtsb2staW4td2FhbHMtYnJhYmFudC1lbi1sdXhlbWJ1cmctaW5kb29yc3BvcnRlbi12ZXJib2Rlbi12YW5hZi13b2Vuc2RhZy8xMDI1NzM5My5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿