Johan Thijs, de baas van KBC en voorzitter van bankenfederatie Febelfin, haalt uit naar de regering. Hij vindt dat de lagere belasting op de nieuwe staatsbon die de overheid lanceert, zorgt voor oneerlijke concurrentie met de banken. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) benadrukt dat die concurrentie net nodig is.
Vanaf 24 augustus kan je intekenen op de nieuwe staatsbon met een looptijd van 1 jaar. Dat wil zeggen dat je je geld, minstens 100 euro, ter beschikking stelt van de overheid. Na een jaar krijg je dat geld terug, aangevuld met rente.
Lagere belasting
De regering lanceert die nieuwe staatsbon als alternatief voor het spaarboekje. De rente wordt vastgelegd op 22 augustus, maar zal hoe dan ook hoger zijn dan die op de klassieke spaarboekjes. Op die manier wil de regering zelf een alternatief bieden om op een veilige manier meer rendement uit je geld te halen. Door de concurrentie met banken aan te gaan hoopt de overheid dat die hun spaarrentes verder verhogen.
Om die concurrentie nog iets scherper te maken heeft de regering beslist om de belasting op die rente te verlagen. Normaal betaal je op het rendement een roerende voorheffing van 30 procent. Die wordt nu gehalveerd naar 15 procent.
Banken niet tevreden
KBC-topman Johan Thijs spreekt over oneerlijke concurrentie. Thijs, die ook de voorzitter is van bankenfederatie Febelfin, vindt dat de roerende voorheffing hetzelfde moet zijn als op soortgelijke producten die banken aanbieden: "Als het de overheid echt te doen is om meer return voor de burger, zou men dezelfde voorwaarden moeten toepassen op alle producten met dezelfde looptijd".
"Wij bieden ook producten aan die hetzelfde of zelfs meer rendement bieden dan de staatsbon, maar we beschikken niet over dezelfde wapens", vindt Thijs. Op termijnrekeningen die banken aanbieden blijft bijvoorbeeld een roerende voorheffing van 30 procent gelden.
Van Peteghem: "Banken moeten spaarrente verhogen"
Van Peteghem reageert bij VRT NWS dat de staatsbon precies wordt uitgegeven om banken te stimuleren om hun rente te verhogen. "Dat doen we door rechtstreeks de concurrentie met het klassieke spaarboekje aan te gaan. De kloof tussen de rente die banken innen en die ze uitkeren aan spaarders blijft te groot".
Hoeveel Belgen zullen intekenen op de nieuwe staatsbons is onduidelijk. De lage spaarrentes maken het concept alleszins populair. Het rendement van 2,60 procent trok in maart, bij een vorige uitgave van staatsbons, veel beleggers aan. Het leverde de schatkist 262,3 miljoen euro op, het hoogste bedrag in meer dan tien jaar.
0 件のコメント:
コメントを投稿