In de Amerikaanse staat Georgia is een nieuwe kernreactor met zeven jaar vertraging in gebruik genomen. Het project heeft meer dan dubbel zoveel als begroot gekost: ruim 30 miljard dollar. De kernreactor levert sinds vandaag energie voor ongeveer een half miljoen gezinnen en bedrijven.
Na Unit 3 zal eind dit jaar of begin volgend jaar ook Unit 4 van de centrale van Vogtle in gebruik worden genomen. Als dat afgerond is, zal Vogtle de grootste kerncentrale van de Verenigde Staten zijn.
Unit 3 in Vogtle heeft een capaciteit van 1.100 megawatt. De reactor moest eigenlijk al in 2016 zijn opgestart, maar dat werd telkens keer vertraagd omdat er een probleem was met een afdichting van de hoofdgenerator.
Dubbel zo duur
De centrale in Vogtle moest de eerste van enkele tientallen nieuwe centrales worden. Maar die nucleaire revival is er uiteindelijk niet gekomen door bezorgdheid rond de veiligheid van kerncentrales na de ramp in Fukushima en door hoog oplopende rekeningen.
De twee reactoren in Vogtle waren begroot op 14 miljard dollar, maar de rekening is uiteindelijk opgelopen tot 30 miljard. Die hoge kosten liggen mee aan de basis van het faillissement van ingenieursbureau Westinghouse, in 2017.
Door de vele vertragingen en het kostenplaatje achten analisten het weinig waarschijnlijk dat er nog snel nieuwe conventionele kernreactoren zullen worden gebouwd. De toekomst lijkt nu weggelegd voor kleine reactoren van de nieuwe generatie, de zogenoemde kleine modulaire reactoren (SMR).
0 件のコメント:
コメントを投稿