2024年3月24日日曜日

'Flitsfaillissement' wordt gezien als mogelijkheid voor busbouwer Van Hool: wat is dat en wat zijn de gevolgen? - VRT.be

Morgen komt er meer duidelijkheid over de toekomst van busbouwer Van Hool. Het scenario van het 'flitsfaillissement' wordt daarbij steeds vaker genoemd. Professor economie Karlien Coppens (UGent) legt uit wat een 'flitsfaillissement' precies inhoudt en waarom kandidaat-overnemers pas na zo'n faillissement geïnteresseerd zijn. 

Van Hool is in financiële problemen geraakt door de gevolgen van de coronacrisis, hoge energiekosten, sterke inflatie en wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen. Op 11 maart kondigde de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad al aan dat er de komende jaren 1.100 jobs zullen verdwijnen in het kader van een "noodzakelijke herstructurering".

Zakenman Guido Dumarey had eerder deze week al aangegeven dat hij Van Hool wil overnemen nadat het bedrijf failliet is verklaard. Dat komt volgens professor economie Karlien Coppens (UGent) door de enorme schuldenberg waar Van Hool nu mee kampt.

"Die schuldenberg is zodanig groot dat het ook voor overnemers moeilijk zou worden om die weg te werken. Het is voor kandidaat-overnemers veel interessanter om pas in het bedrijf te investeren wanneer die schulden kwijtgescholden zijn via een faillissement", vertelt Coppens in De Ochtend op Radio 1. 

'Flitsfaillissement'

Bij een 'gewoon' faillissement wordt een onderneming eerst failliet verklaard. Pas daarna zal een curator worden aangesteld, die zich moet ontfermen over de schulden van de onderneming en die zoveel mogelijk schuldeisers probeert terug te betalen. De curator zal in zulke gevallen werknemers kunnen ontslaan, waardoor ook de activiteiten van het bedrijf stilvallen. 

"Bij een 'flitsfaillissement' wordt het bedrijf niet meteen failliet verklaard, maar krijgt de curator tijdens een overgangsperiode de tijd om een eventuele overname voor te bereiden en te onderhandelen met kandidaat-overnemers", legt professor Coppens uit. "Het doel van die onderhandelingen is de bedrijfsactiviteiten zo weinig mogelijk te laten stilvallen, en om zo snel mogelijk tot een doorstart te kunnen overgaan." 

Beluister: professor economie Karlien Coppens legt uit wat een 'flitsfaillissement' inhoudt

Zo'n 'flitsfaillissement', ook wel 'stille voorbereiding' genoemd, is in ons land nog maar mogelijk sinds september vorig jaar. In Nederland bestaat het systeem al langer. Er zijn nog geen andere voorbeelden bekend van grote bedrijven die gebruik hebben gemaakt van zo'n faillissement. Dat komt volgens professor Coppens omdat die procedure heel discreet gebeurt. 

"Bedoeling is dat in alle discretie naar een overnemer wordt gezocht zonder dat het de ronde doet dat het bedrijf in moeilijkheden zit. Want eenmaal die negatieve aandacht er is, wordt het veel moeilijker om nog een overnemer te vinden." 

Gevolgen voor personeel

Ook voor het personeel heeft een flitsfaillissement mogelijk andere gevolgen. "Bij een snelle doorstart via een flitsfaillissement kan een deel van het personeel aan de slag blijven onder de nieuwe eigenaar, omdat de bedrijfsactiviteiten niet stilvallen."

Daarnaast is er een mogelijkheid dat de arbeidsvoorwaarden voor die werknemers onder de nieuwe eigenaar behouden kunnen blijven. Al is dat geen garantie, waarschuwt professor Coppens. "Een andere optie is namelijk dat de overnemer toch iedereen ontslaat en de mensen die hij wil behouden vervolgens opnieuw in dienst neemt en een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbiedt." 

Als die werknemers binnen de 6 maanden opnieuw in dienst worden genomen, moet de overnemer bovendien geen opzegvergoeding betalen. 

Grote impact voor oudere werknemers

Maar ook bij een 'normaal' faillissement zijn er vaak geen financiële middelen meer om de opzegvergoedingen van ontslagen werknemers te betalen. "Het personeel kan dan aankloppen bij het sluitingsfonds voor achterstallige lonen en opzegvergoedingen.

"Maar de opzegpremie zal in dat geval wel beperkt zijn. Voor mensen met een hoge anciënniteit kan dat mogelijk als gevolg hebben dat ze een deel van hun opzegvergoeding zien verdwijnen."

Voor oudere werknemers met een hoge anciënniteit is de situatie volgens professor Coppens extra zwaar bij een 'flitsfaillissement', omdat het voor hen bovendien niet zeker is dat ze na een doorstart een nieuw contract aangeboden krijgen. "Voor die mensen is de impact heel groot." 

Wat staat er maandag op het spel?

Morgen staat bij Van Hool een bijzondere ondernemingsraad op de agenda. Crisismanager Marc Zwaaneveld zal op die ondernemingsraad vertellen of de familievete bij de familie Van Hool opgelost is.

De crisismanager had de familie een deadline gegeven: als de vete over de erfeniskwestie niet opgelost is voor maandag, vraagt hij waarschijnlijk het faillissement aan. 

De krant De Tijd schreef eerder deze week al dat de 4 grootbanken, die ook de grootste schuldeisers zijn van de busbouwer, niet willen meegaan in het reddingsplan. Een faillissement lijkt hoe langer hoe meer onafwendbaar.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiWGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8yNC9mbGl0cy1mYWlsbGlzc2VtZW50LXZhbi1ob29sLWRvb3JzdGFydC1mYWlsbGlldC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿