Het budget dat nodig is om uitkeringen en pensioenen op te trekken boven de armoedegrens is maar een fractie van de vele miljarden die ons land jaarlijks uitgeeft aan subsidies voor fossiele brandstoffen. Dat hebben Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji, de co-voorzitters van Groen, gezegd op het verkiezingscongres van hun partij. Als het aan hen ligt, betalen de grote vervuilers en extreem rijken de hervormingen die nodig zijn.
Volgens Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji staat het klimaat enkel nog bij Groen op de agenda. De partij wil die strijd niet loslaten en ze bovendien meer koppelen aan de sociale agenda van de partij. "Onze studiedienst rekende het uit: in ons land gaat er jaarlijks meer dan 20 miljard euro naar fossiele subsidies", zegt Naji.
Het cijfer klopt, maar het is wel erg ruim gerekend: de federale overheid gaf in 2020 voor minstens 13 miljard euro uit aan subsidies voor fossiele brandstoffen, maar dat kan oplopen tot 20 miljard als je ook de gratis emissierechten en de echte kosten van zware stookolie in de scheepvaart meetelt. "België bevindt zich in de top vijf van landen die bedrijven in leven houden met een fossiel infuus", aldus Naji.
Wie een netto kapitaal heeft van 2,5 miljoen euro of meer - dat zijn de 1% rijkste Belgen in ons land - kan best wat meer bijdragen
"En terwijl grote olie- en gasbedrijven miljarden slurpen, trekt de Vlaamse regering zich niets aan van duizenden gewone mensen die elke maand vechten met de armoedegrens. Om armoede aan te pakken is er zogezegd nooit budget. Nochtans is er amper 1,5 miljard euro nodig om alle uitkeringen en pensioenen boven de armoedegrens te trekken." Ook in het verleden schommelden de schattingen om dat te doen al tussen de 1,2 en 2,4 miljard euro.
Geld halen bij de rijken
Dat is dan ook de boodschap van de Groen-voorzitters: "Er ís geld als we de juiste keuzes maken. Je moet het halen waar het te rapen valt: bij die grote vervuilers en bij de extreem rijken." Een miljonairsbelasting is daarom een van de maatregelen die Groen wil invoeren.
"Wie een nettokapitaal heeft van 2,5 miljoen euro of meer - dat zijn de 1% rijkste Belgen in ons land - kan best wat meer bijdragen. Wij vinden het veel logischer om hen via een miljonairsbelasting meer te laten bijdragen dan te besparen op gezondheidszorg of sociale zekerheid."
Die gezondheidszorg wil Groen trouwens nog verder versterken en betaalbaar maken voor iedereen. "Toegang tot zorg is geen luxe en mag dat ook niet worden", zegt Vaneeckhout. "Het is een basisrecht. Maar vandaag wordt dat lang niet altijd verzekerd. Ons zorgsysteem staat onder extreme druk. In een eerlijke, warme samenleving, heeft iedereen toegang tot goede betaalbare zorg."
0 件のコメント:
コメントを投稿