Busbouwer Van Hool lijkt af te stevenen op het faillissement. Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) blijft hoopvol dat het bedrijf een goede doorstart kan maken met een nieuwe investeerder, zo zegt hij zaterdag op Radio 1. “Ik denk dat we hoopvol moeten blijven, er zijn ernstige kandidaten.”
Vrijdagnamiddag vonden verschillende crisisvergaderingen plaats in het dossier Van Hool. De banken zijn met 200 miljoen euro de grootste schuldeisers van het bedrijf, waardoor in eerste instantie in hun richting werd gekeken. Pas als zij bereid waren tot een interventie zou de Vlaamse regering de overweging maken de busbouwer financieel bij te springen. Zij herhaalden echter dat ze niet zelf met kapitaal over de brug zullen komen. Dat zal pas gebeuren zodra een industriële partner of andere partij gevonden is om te investeren in de busbouwer, klonk het opnieuw. En dus stevent Van Hool meer dan ooit af op een faillissement.
Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) zei zaterdag op Radio 1 dat de deelname van de banken een voorwaarde is om financiële steun te bieden. Een faillissement met een hopelijk snelle doorstart lijkt dan ook de beste optie. “Vanaf dag één hebben we gezegd dat er alles aan gedaan moet worden om een doorstart mogelijk te maken. Er liggen dossiers op tafel en er zijn ernstige kandidaten die geloven in de toekomst van Van Hool en die de gezonde activiteiten willen voortzetten”, aldus de minister. Het is dan ook de vraag welke voorwaarden de kandidaat-overnemers zullen stellen, aldus Brouns, die zegt “hoopvol” te blijven voor een doorstart.
Brouns verwacht maandag, wanneer het bedrijf een persconferentie geeft, meer duidelijkheid, ook over de erfrechtelijke kwestie binnen de familie Van Hool waardoor aandelen niet doorverkocht kunnen worden. “Ik heb begrepen dat er een deadline is gesteld, zonder oplossing is enkel een herstelplan mogelijk onder andere voorwaarden”, aldus Brouns.
Van Hool in zwaar weer
Belangrijk bij een doorstart is voor Brouns dat “voldoende voet aan de grond gehouden wordt in Vlaanderen en dat het reddingsplan van crisismanager Marc Zwaaneveld zo veel als mogelijk benaderd wordt” zodat er niet nog meer ontslagen vallen dan de aangekondigde 1.100. “Dat is de hoop”, aldus de minister. “Ik denk dat we meneer Zwaaneveld de komende 48 uur de tijd moeten geven om een doorstart mogelijk te maken met een zo sterk mogelijke industriële partner. Het zijn ernstige kandidaten die het plan onderschrijven, die geloven in de toekomst van het bedrijf in Vlaanderen. Ik hoop vooral dat we niet naar nog meer ontslagen gaan. Het is belangrijk dat we een industrieel bedrijf vinden dat hierin gelooft. De Vlaamse regering heeft verschillende instrumenten om daarbij te helpen. We hebben Van Hool ook gesteund, en ik ben bereid om alle instrumenten te gebruiken die we hebben. Het personeel verdient die duidelijkheid na alle onzekerheid. Daarom hopen we maandag meer duidelijkheid.”
0 件のコメント:
コメントを投稿