Het ziet ernaar uit dat busbouwer Van Hool in Koningshooikt maandag failliet verklaard zal worden, om daarna een snelle doorstart te maken. Vlaams minister van Economie en Werk Jo Brouns (CD&V) blijft wel hoopvol. Volgens hem zijn er nog enkele ernstige kandidaat-overnemers. Maar ook de erfeniskwestie tussen de familieleden zou dit weekend nog in der minne geregeld moeten worden.
De krant De Tijd schreef gisteren al dat de 4 grootbanken, die ook de grootste schuldeisers zijn van busbouwer Van Hool, niet willen meegaan in het reddingsplan.
"Het is belangrijk dat we maandag duidelijkheid krijgen", reageert minister Brouns (CD&V) in De Ochtend. "De banken waren voor ons een heel belangrijke partner om zelf mee ondersteuning te bieden als Vlaamse regering."
Moeilijk dossier
Van Hool produceert bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf is opgericht in 1947. Wereldwijd werken er 4.100 werknemers, waarvan het grootste deel in de productievestigingen in Koningshooikt en in Skopje, Noord-Macedonië.
De busbouwer is in financiële problemen geraakt door de gevolgen van de coronacrisis, hoge energiekosten, sterke inflatie en wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen. Op 11 maart kondigde de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad al aan dat er de komende jaren 1.100 jobs zullen verdwijnen in het kader van een "noodzakelijke herstructurering".
De kans bestaat intussen dat Van Hool maandag failliet verklaard zal worden om daarna een snelle doorstart te maken, het zogenoemde flitsfaillissement. "Ik denk dat we hoopvol moeten blijven op een doorstart. We hebben van bij het begin gezegd dat het een moeilijk en zwaar dossier is, waarbij - zoals de kaarten nu liggen - mogelijk ook rekening zal moeten gehouden worden met een faillissement en een doorstart en dat zal dan maandag moeten blijken."
Nog ernstige kandidaat-overnemers
"Ik denk dat we maandag moeten afwachten wat de voorwaarden zijn voor een doorstart. Als dat zonder de banken is, moeten we zien welke voorwaarden gesteld worden door die partner die wel nog gelooft in een gezonde toekomst van Van Hool hier. Die context zal geschetst worden door meneer Zwaaneveld (de crisismanager, red.) en dan zullen we zien wat dat concreet betekent."
Er zouden naast ondernemer Guido Dumarey wel nog andere valabele kandidaat-overnemers zijn. "Ik heb begrepen dat er nog enkele ernstige kandidaten zijn die geloven in een toekomst, die de gezonde activiteiten willen verderzetten, wat voor ons cruciaal is. Maandag wordt de context bekendgemaakt waarin dat eventueel mogelijk is."
Erfeniskwestie moet opgelost worden
Tegelijk hangt ook de erfeniskwestie tussen de familieleden nog altijd als een soort zwaard van Damocles boven het dossier. 2 zussen binnen de familie Van Hool en de bijhorende familietakken vinden dat ze recht hebben op een aandelenpakket van het bedrijf. Aandelen kunnen hierdoor niet doorverkocht worden.
"Ik begrijp dat er daar ook een deadline over gesteld is tegen maandag, dat is een heel belangrijk onderdeel voor iedereen die mee wil participeren", aldus de minister.
Brouns hoopt vooral dat er tussen nu en 2027 bij de Belgische vestiging niet nog meer ontslagen moeten vallen dan de voorziene 1.100. "We moeten meneer Zwaaneveld de komende 48 uur alle kansen geven om die doorstart nog mogelijk te maken."
0 件のコメント:
コメントを投稿