2024年3月24日日曜日

Vlaamse regering ondertekent 'toekomstpact' op eerste Vlaamse industrietop - VRT.be

In de Lotto Arena in Antwerpen is de eerste Vlaamse industrietop gehouden. De Vlaamse regering heeft er samen met 4 industriefederaties 'een toekomstpact' ondertekend. Daarmee wil ze zich engageren om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling.

De industrietop vond plaats in de marge van het tiendaagse evenement Flanders Technology & Innovation (FTI). Sectorfederaties, de Vlaamse overheid en meer dan 300 Vlaamse CEO's kwamen samen om in gesprek te gaan over de toekomst van de industrie in Vlaanderen.

Want de Vlaamse industrie krijgt rake klappen, stellen de federaties. Denk maar aan het dreigende faillissement van busbouwer Van Hool, uitdagingen zoals dure grondstoffen en energie die uit het buitenland moet komen of hoge arbeidskosten in vergelijking met omliggende landen.

Een pact voor de toekomst

De industrietop en FTI moeten hoop bieden. De Vlaamse regering en industriefederaties Agoria, Essenscia, Fedustria en Fevia hebben er alvast 'een toekomstpact' ondertekend met 5 aandachtspunten:

  1. Concurrentievermogen en internationale handel
  2. Investerings- en rechtszekerheid
  3. Innovatie
  4. Talent en energie
  5. Circulaire transitie 

De Vlaamse regering engageert zich op deze manier om te blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Ze belooft ook om het toekennen van vergunningen te vereenvoudigen.

Industrie is onmisbaar

De sectorfederaties wijzen erop dat de industrie in Vlaanderen nog steeds goed is voor een kwart van de werkgelegenheid en de helft van alle export. "De industrie is onmisbaar als we een duurzame welvaart willen creëren", stellen ze. "Ze moet alle kansen krijgen om verder te groeien."

"Een welvarende toekomst voor Vlaanderen is onmogelijk zonder een sterke, slagvaardige maakindustrie", beaamt minister-president Jan Jambon (N-VA). "Gelukkig is er op alle niveaus sinds kort het besef dat we aan de duurzaamheidsagenda ook een industriële agenda moeten koppelen."

"Met het toekomstpact dat we nu samen ondertekenen, leggen we een duidelijk pad vast voor een duurzame, performante en sterke industrie in Vlaanderen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8yMy92bGFhbXNlLXJlZ2VyaW5nLW9uZGVydGVrZW50LXRvZWtvbXN0cGFjdC1vcC1lZXJzdGUtdmxhYW1zZS1pbmR1L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿