2024年3月12日火曜日

Na de grote ontslagronde bij busbouwer Van Hool: waar kunnen werknemers heen? En zijn elders voldoende jobs? - VRT.be

Na het nieuws dat busbouwer Van Hool 1.100 mensen wil ontslaan, zal zo snel mogelijk een tewerkstellingscel worden opgestart. Dat zeggen de VDAB en arbeidsexpert Jan Vanthournout. Die cel moet gedupeerden aan een nieuwe job helpen. Wat betekent dat concreet? En zijn voldoende nieuwe jobs beschikbaar?

"Koningshooikt is Van Hool, en Van Hool is Koningshooikt". Daarmee schetst café-uitbater Polle Wouters het belang van de busbouwer voor zijn gemeente. Polle's café ligt op een steenworp van de fabriek en zelf heeft hij er ook 12 jaar gewerkt. De aankondiging van de ontslagronde slaat in als een bom.

"Het leeft hier enorm. In Koningshooikt, maar ook in Berlaar en in de omliggende gemeenten", zegt Polle. "Iedereen kent wel iemand die werkt of gewerkt heeft bij Van Hool, en er komen hier ook geregeld werknemers over de vloer. Er heerst onbegrip en veel mensen zijn onzeker over hun toekomst."

Lokale café-uitbater Polle Wouters werkte zelf 12 jaar lang voor busbouwer Van Hool.
Foto: Yente Van der Sande

1.100 ontslagen in een klein dorp als Koningshooikt met ruim 4.000 inwoners is dan ook niet niks. De vraag is wat er nu gaat gebeuren met de mensen die ontslagen gaan worden. Daarop probeert arbeidsexpert bij SD Worx, Jan Vanthournout, een antwoord op te geven.

Zodra geweten is wie precies ontslagen gaat worden, wordt een zogenoemde tewerkstellingscel opgestart. "Daarbij gaan sociale partners, zoals arbeidsbemiddelaar VDAB, samenzitten met de werkgever om de werknemer zo goed mogelijk te begeleiden naar een nieuwe job", zegt Jan Vanthournout. 

De arbeidsmarkt schreeuwt om technische profielen

Jan Vanthournout, arbeidsexpert

Zo wordt er voor iedere werknemer in kaart gebracht wat zijn of haar vaardigheden en wensen zijn. "Er zijn heel wat mensen die op basis van hun ervaring en competenties een nieuwe job zullen vinden binnen de industriesector. In die sector zijn er ook nog veel open vacatures. De arbeidsmarkt schreeuwt namelijk om technische profielen."

"Aan de andere kant zien heel veel mensen zo'n herstructurering ook als een kans om een ander pad te kiezen en andere vaardigheden te ontwikkelen", zegt Vanthournout. "Daarvoor is die tewerkstellingscel ook erg belangrijk."

Wat is er aan de hand bij Van Hool?

Busbouwer Van Hool zit sinds corona in slechte papieren. Om het bedrijf uit het slop te halen, werd begin dit jaar een crisismanager aangesteld. Die concludeerde dat de bouw van bussen niet meer rendabel is in ons land.

Daarop kwam de ondernemingsraad maandag met het 'Herstelplan Van Hool'. Dat omvat de verhuizing van de productie van stadsbussen en touringcars naar Noord-Macedonië. In totaal verliezen daardoor 1.100 van de 2.500 werknemers hun job. 830 dit jaar, en nog eens bijna 300 in de komende jaren.

Voor oudere werknemers voorziet de wet een speciale regeling. "Voor werknemers die jonger zijn dan 45 jaar worden 3 maanden ingeschreven in de tewerkstellingscel. 45-plussers krijgen 6 maanden de tijd. Bij die leeftijdscategorie is er ook extra aandacht om hen te activeren en te begeleiden naar een andere job."  

Ook andere jobs bedreigd

Naast Van Hool zelf zijn er ook bedrijven die onderdelen maken voor de busbouwer. Dat zijn de zogenoemde toeleveranciers. Ook de jobs van die werknemers staan op het spel. "Bij een collectief ontslag kunnen werknemers - zoals bij Van Hool - terugvallen op het vangnet van de tewerkstellingscel", legt Vanthournout uit. "Dat kunnen werknemers van toeleveranciers mogelijk niet."

"De mensen die daar ontslagen worden of minder werk hebben, vallen onder de gewone ontslagregeling. Het is daarin belangrijk om op regionaal niveau te bekijken wat ze voor die werknemers kunnen doen. Dat wordt een extra aandachtspunt voor de sociale partners, maar ook voor de lokale overheden."

Rouwproces

Voor de mensen wier job op het spel staat, is het misschien een magere troost, maar er is hoop. "Zoals de cijfers nu zijn, en de arbeidsmarkt er nu voorstaat, zijn er voldoende nieuwe kansen voor de mensen die hun job verliezen", aldus de arbeidsexpert.

De uitdaging gaat zijn om ook een juiste match te zoeken voor die mensen. "De vacatures zijn er in elk geval. Het belangrijkste is nu dat alle actoren goed samenwerken om mensen zo goed mogelijk op te vangen en naar ander werk begeleiden."

Ook VDAB reageerde op de ontslagronde. Zij staan klaar om de mensen die het nodig hebben te informeren over hun rechten en plichten, alsook hen te begeleiden naar nieuwe jobs. Maar dat is nu nog niet aan de orde, klinkt het.

"De werknemers van Van Hool hebben vandaag een heel zware boodschap te horen gekregen", zegt Bjorn Cuyt, directeur van VDAB Antwerpen. "Ze moeten nu door een rouwproces. Wij moeten ervoor zorgen dat we klaarstaan om die mensen op te vangen als het nodig is."

Beluister - 'Het Kwartier' over de ontslagronde bij Van Hool

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiPmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8xMS92YW4taG9vbC1pbXBhY3QtcmVnaW8v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿