2024年3月23日土曜日

4-daagse staking bij Brussels Airlines tot begin van paasvakantie gaat door: overleg vakbonden en directie levert niets op - VRT.be

De piloten van Brussels Airlines blijven bij hun beslissing om vanaf woensdag 27 maart 4 dagen lang te staken. Dat is tot en met het begin van de paasvakantie. Overleg tussen vakbonden en directie om de staking alsnog te vermijden heeft geen resultaten opgeleverd. De luchtvaartmaatschappij belooft haar reizigers zo snel mogelijk te informeren over de impact van de staking. 

"De piloten hebben vandaag zelf een paar voorstellen gedaan om tot een compromis te komen, maar dat is helaas niet gelukt", zegt Jolinde Defieuw, vakbondsverantwoordelijke van ACV Puls. "We weten dat we veel passagiers zullen treffen, maar we hebben er echt alles aan gedaan om een staking te vermijden."

Brussels Airlines betreurt dat er geen akkoord kon gevonden worden met de vakbonden, ondanks "het substantiële aanbod dat op tafel lag". De luchtvaartmaatschappij bekijkt nu welke gevolgen de staking heeft voor de reizigers en zal hen daarover zo snel mogelijk informeren.

"We verontschuldigen ons voor het ongemak en onze teams zullen hun uiterste best doen om iedereen zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen", klinkt het in een schriftelijke mededeling.

Brussels Airlines roept de piloten overigens op om na te denken over de gevolgen van hun acties. "Stakingsacties brengen een oplossing niet dichter bij en schaden het vertrouwen van de passagiers."

Piloten eisen loonsverhoging

De sociale onrust bij Brussels Airlines houdt aan. De werknemers, die tijdens de coronacrisis fors inleverden om het bedrijf overeind te houden, willen opslag nu de luchtvaartmaatschappij weer winstgevend is. Eerder deze week werd een akkoord bereikt over een betere verloning van het cabinepersoneel (de stewards en stewardessen), maar ook de piloten vragen een loonsverhoging.

De pilotenvakbonden deden oorspronkelijk een aanzeggingen voor een staking van 4 dagen die dit weekend zou starten, maar die staking werd uitgesteld om "onderhandelingen alle kansen te geven".

Dicht bij een akkoord

Afgelopen woensdag waren directie en vakbonden dicht bij een akkoord, maar in extremis liepen de onderhandelingen toch nog vast. Brussels Airlines zou op het allerlaatste moment nog enkele bijkomende voorwaarden op tafel gelegd hebben die voor de piloten onaanvaardbaar waren. 

Vandaag zaten de onderhandelaars opnieuw rond de tafel, maar dat overleg heeft niets opgeleverd. Volgens de vakbonden wilde de luchtvaartmaatschappij de bijkomende voorwaarden niet laten vallen. "Brussels Airlines vroeg eigenlijk aan de piloten om hun eigen loonsverhoging te betalen door meer te werken", verklaart Jolinde Defieuw van ACV Puls. 

Het resultaat: een mislukt overleg en alsnog een staking. Concreet zullen de piloten 4 dagen lang het werk neerleggen, vanaf woensdag 27 maart tot aan het begin van de paasvakantie op zaterdag 30 maart.

Directe wil geen "financiële beloftes doen die ze niet kan nakomen"

Brussels Airlines begrijpt de vraag van de pilotenvakbonden om te delen in de winst, maar geeft aan dat 2023 het eerste winstgevende jaar was voor het bedrijf na 4 zeer verliesgevende jaren. "Eén jaar winst laat ons niet toe om alle inspanningen die we geleverd hebben om deze resultaten te bereiken ongedaan te maken. Een winstmarge van 3,4 procent is niet comfortabel genoeg om financiële beloftes te doen die we misschien niet kunnen nakomen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8yMi9zdGFraW5nLWJydXNzZWxzLWFpcmxpbmVzLW92ZXJsZWctZGlyZWN0aWUtdmFrYm9uZGVuL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿