2024年3月26日火曜日

CEO van Boeing stapt op na maanden vol incidenten - Het Nieuwsblad

Dave Calhoun© REUTERS

Dave Calhoun, de CEO van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, stapt op het einde van het jaar op. Dat heeft Boeing maandag aangekondigd.

Bron: BELGA

Calhoun “zal Boeing dit jaar nog blijven leiden om het cruciale werk af te ronden om het bedrijf te stabiliseren en te positioneren voor te toekomst”, klinkt het in een persbericht van Boeing. Er is nog geen opvolger aangeduid.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer had de voorbije maanden af te rekenen met een reeks incidenten. Zo brak in januari een paneel af van de romp kort na het opstijgen van een Boeing 737-9 Max van Alaska Airlines. Sindsdien zijn er meer toestellen met technische mankementen ontdekt. Boeing, dat ook vertragingen heeft bij de levering van nieuwe toestellen, staat onder grote druk om verbeteringen bij de kwaliteit en veiligheid door te voeren.

Er vertrekken nog meer topbestuurders bij Boeing. Zo komt er ook een nieuwe CEO voor de afdeling commerciële vliegtuigen van de vliegtuigfabrikant. De huidige CEO, Stan Deal, gaat met pensioen en wordt vervangen door Stephanie Pope, die sinds begin dit jaar al operationeel topvrouw was. Ook voor voorzitter Larry Kellner zit zijn tijd bij Boeing erop. Hij stelt zich niet opnieuw verkiesbaar. Steve Mollenkopf is zijn opvolger en krijgt de taak om een nieuwe CEO voor Boeing te vinden.

Redenen voor de plotselinge wijzigingen worden niet genoemd. Wel geeft Calhoun, die in 2020 topman werd, in een brief aan medewerkers aan dat hij en Kellner al enige tijd op zoek waren naar het goede moment om de taken over te dragen. Calhoun haalt in zijn brief ook meerdere keren aan dat Boeing in een moeilijke tijd zit. “Het ongeluk met de Alaska Airlines-vlucht was een keerpunt. We moeten op dat vlak nederig en volledig transparant blijven. Mijn periode hier is pas echt afgerond als we het werk gedaan hebben dat we moeten doen.”

Calhoun werd in 2020 aangesteld om het vertrouwen in Boeing te herstellen na twee vliegtuigcrashes in 2018 en 2019, met bijna 350 doden. Daarop kreeg de fabrikant een wereldwijd vliegverbod voor de 737 MAX. Juist met dat toesteltype ging het op 5 januari weer mis voor Boeing met het losschieten van het deurpaneel.

Het aandeel Boeing stond kort na de opening van de beurs in New York zowat 1 procent hoger.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwMzI1Xzk0NDcyMjQy0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿