2024年3月24日日曜日

Standard & Poor's verlaagt rating Brussels Gewest en dat heeft "loodzware gevolgen" op middellange termijn - VRT.be

De Amerikaanse kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de rating van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlaagd van AA- naar A+. Dat kan betekenen dat het Brussels Gewest in de toekomst een hogere rente zal moeten betalen als het geld leent.

Een ratingbureau of een kredietbeoordelaar is een bedrijf dat de kredietwaardigheid van bedrijven en overheden beoordeelt op basis van hun financiële situatie. De 3 bekendste en/of invloedrijkste ratingbureaus zijn Standard & Poor's, Moody's en Fitch.

Een rating is een score die de kredietwaardigheid weergeeft. Hoe lager de score, hoe slechter de financiële toestand van het beoordeelde bedrijf of overheid. In de praktijk betekent dat meestal hogere rentes als er geld moet worden geleend.

Gevolgen "loodzwaar" op middellange termijn

De verlaging van het Brussels Gewest kan er dus toe leiden dat Brussel meer rente moet betalen als het geld leent. De kredietwaardigheid van Brussel daalt omdat het begrotingstekort volgens Standard & Poor's de komende jaren hoger zal zijn dan verwacht en de schuldgraad verder zal stijgen.

Brussels minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) bevestigt dat de lagere rating door Standard & Poor's geen goed nieuws is. Volgens hem zijn de gevolgen op korte termijn wel beperkt.

"We hebben onze leningen aan nog steeds voordelige voorwaarden bijna volledig afgesloten in de eerste maanden van het lopende jaar en we hebben onze risico's ook gespreid met twee belangrijke leningen bij de Europese Investeringsbank."

Op middellange termijn wordt de opdracht echter "loodzwaar", geeft hij toe. Volgens Gatz moeten er onder meer bijkomende besparingen komen en moeten de strategische investeringen versneld worden afgebouwd.

"Het is voor een volgende regering mogelijk om een nieuw begrotingstraject op te stellen, maar dan zal iedereen zijn verantwoordelijkheid moeten nemen", aldus de minister. 

Oppositie is snoeihard

Bij de oppositie wordt met een beschuldigende vinger naar de Brusselse regering gewezen.

"5 jaar lang bestond het Brusselse begrotingsbeleid uit tekorten opstapelen, de schuldgraad laten ontsporen en de begrotingsregels niet naleven", zegt N-VA-fractieleidster Cieltje Van Achter. "Dat we vandaag het vertrouwen van de internationale markten verliezen, is het gevolg van die keuzes."

"Na een alarmerend rapport van het Rekenhof, is dit een nieuwe wake-upcall voor iedereen die de toekomst van Brussel wil uitbouwen", zegt MR-fractieleider David Leisterh. 

"Dit is waar de onverantwoordelijke begrotingspolitiek van deze regering toe leidt", vindt Christophe De Beukelaer van Les Engagés. "De verlaging van onze rating zal de schuldenlast van de burgers verder doen toenemen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiQGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8yMy9zdGFuZGFyZC1wb29yLXMtYnJ1c3NlbC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿