2024年4月8日月曜日

Busbouwer Van Hool wordt overgenomen: zeker 1.600 mensen verliezen hun job - VRT.be

Bij Van Hool zullen zeker 1.600 mensen hun werk verliezen. Dat verneemt VRT NWS uit goede bron. De busbouwer zou vrijdag al het faillissement hebben aangevraagd. Er zal een doorstart volgen, maar dat zal gepaard gaan met een groter jobverlies dan werd verwacht.

Om 11 uur start een bijzondere ondernemingsraad bij het bedrijf, maar onze redactie verneemt nu al wat daar verteld zal worden. Vrijdagnamiddag zou Van Hool het faillissement hebben aangevraagd. Dat zal naar verwachting om 9.30 uur officieel uitgesproken worden door de ondernemingsrechtbank.

Daarna volgt een doorstart. De Nederlandse busbouwer VDL en de Duitse trailerbouwer Schmitz Cargobull nemen Van Hool over, maar kunnen minder werknemers behouden. Zeker 1.600 mensen zouden hun werk verliezen. 600 tot 900 werknemers zouden kunnen blijven.

De overnemers zouden de intentie hebben om op termijn een nieuwe productiesite te bouwen op de terreinen van Koningshooikt.

Eindelijk duidelijkheid

Het faillissement bij Van Hool hing al langer in de lucht. De werknemers hadden eigenlijk vorige week al op duidelijkheid gehoopt, maar de directie kocht afgelopen dinsdag extra tijd om te onderhandelen met potentiële overnemers.

"Hoe de mensen zullen reageren, zal ik straks pas kunnen zeggen", zegt Christophe Van Audenhove van de liberale vakbond ACLVB. "Na de bijzondere ondernemingsraad zullen we de mensen informeren."

Sommigen zullen opgelucht zijn, maar de teleurstelling zal zegevieren

Christophe Van Audenhove, ACLVB

"Zij weten al langer dat ze alleen slecht nieuws kunnen krijgen. Sommigen zullen opgelucht zijn door het feit dat ze toch wat garanties zullen hebben naar de toekomst, maar ik denk dat de teleurstelling zal zegevieren." 

"We zullen hoe dan ook onze verantwoordelijkheid blijven nemen en hopen dat we toch nog een zeg hebben in het proces van de overname, zodanig dat die 600 tot 900 mensen in de best mogelijke omstandigheden hun tewerkstelling kunnen verderzetten."

Ten dode opgeschreven

"Van Hool was stilaan de kroniek van de aangekondigde dood geworden", reageert Rik Verwaest (N-VA), de burgemeester van Lier, waarvan Koningshooikt een deelgemeente is. "Iedereen die de voorbije weken zag hoe het evolueerde, wist dat Van Hool ten dode was opgeschreven. Maar dit blijft dramatisch natuurlijk."

"Over heel het grondgebied van Lier werken een 100-tal mensen bij Van Hool. Dat is relatief beperkt, maar Van Hool was wel vaak een levenslange werkgever. Mensen werken er soms al 20 of 30 jaar. Voor hen wacht het grote onbekende."

"Voor ons begint het werk nu pas. Wij moeten de outplacement van die werknemers ondersteunen en we gaan moeten bekijken wat er gebeurt met de (rest van de) site. Voor ons is het belangrijk dat we maximale werkgelegenheid kunnen voorzien op de site."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiR2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNC8wOC92YW4taG9vbC1vdmVybmFtZS1iYW5lbnZlcmxpZXMv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿