2024年4月8日月曜日

Liberale bijval voor pleidooi CM-voorzitter, Mahdi toont afgrijzen: “Hier word ik echt kwaad van” - Het Nieuwsblad

© BELGA

Vanuit politieke hoek komen er gemengde reacties op het pleidooi van CM-voorzitter Luc Van Gorp over de mogelijkheid op levensbeëindiging voor mensen die levensmoe zijn. Hij krijgt bijvoorbeeld bijval vanuit liberale hoek, al klinkt daar ook nuance, maar in geen geval bij CD&V.

Bron: BELGA

Het pleidooi van Van Gorp kadert in een ruimere denkoefening over de vergrijzing. Dat debat moet volgens de voorzitter van het christelijk ziekenfonds meer gaan over de kwaliteit van het leven dan over kwantiteit. Daarbij speelt ook de vaststelling dat het aantal 80-plussers tegen 2050 zal verdubbelen tot 1,2 miljoen mensen. Die vergrijzing kan volgens Van Gorp niet zomaar worden aangepakt met meer geld en meer woonzorgcentra.

Bij CD&V wekken de uitspraken afkeer, zowel bij huidig voorzitter Sammy Mahdi als bij zijn voorganger Joachim Coens. “Hier word ik echt kwaad van. Wegwerpmaatschappij 2.0”, schrijft Mahdi op Instagram. “Wanneer iemand levensmoe is en het gevoel heeft in de weg te lopen of geen bezoek meer krijgt, dan falen we toch gewoon als samenleving? En dat ouderenzorg een hoge kost heeft? So what.”

“Is dit dan de maatschappij die we willen worden?”, vult Coens aan. “Ook op dit vlak een wegwerpcultuur? Komt het er in de eerste plaats niet net op neer die mensen écht te helpen in plaats van voor shortcuts te pleiten?”

Van Gorp krijgt wel bijval bij Open VLD. Vlaams minister Gwendolyn Rutten pleitte enkele jaren geleden al voor het recht op euthanasie als mensen vinden dat hun leven ‘af’ is, en dus niet enkel bij ondraaglijk lijden. Ze volgde toen een pleidooi van radiocoryfee Lutgart Simoens en verwijst daar ook vandaag naar. “Een voltooid leven teruggeven. Moeilijk maar moedig debat”, schrijft ze op X. “Laat de denkoefening over de kwaliteit van het leven sereen en open verlopen, zonder karikaturen, zonder een ander iets op te leggen, ook door in eigen hart te kijken.”

Dat vindt ook haar partijgenoot Jean-Jacques De Gucht, al plaatst die wel enkele randbemerkingen. “Het debat en dialoog over voltooid leven zijn noodzakelijk. Maar de koppeling met de vergrijzing, pensioen en plek in woonzorgcentra die Luc Van Gorp maakt, mogen nooit de basis vormen van een dergelijke beslissing”, zegt het Vlaams parlementslid.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNDA4XzkzMTk3NjIy0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿