2020年3月19日木曜日

Regering houdt miljarden klaar om bedrijven te steunen - De Tijd

De federale overheid wil een miljardenfonds opzetten dat bedrijven in belangrijke sectoren helpt hun kapitaal te versterken. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) heeft aan de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) gevraagd een dergelijk initiatief uit te werken, dat grote ondernemingen moet helpen die direct of indirect een essentieel onderdeel uitmaken van ons economisch weefsel. 'Zo kan de economische basis sneller weer gezond worden’, aldus De Croo.

Overal in Europa worden maatregelen genomen om bedrijven met tijdelijke cashproblemen overeind te houden. Dat is heel goed, is de redenering, maar intussen lijden die bedrijven wel verliezen, zeker als ze een of twee maanden hun activiteiten moeten stopzetten.

Dat kan je niet overbruggen met kredietlijnen, waarop ook rente moet betaald worden. Door die verliezen wordt hun solvabiliteit aangevreten en daardoor dreigen die bedrijven moeilijker nieuwe financiering te krijgen.

Het zal zeker niet om enkele honderden miljoenen gaan. Reken maar op enkele miljarden.

Koen Van Loo

Topman FPIM

Vandaar het idee om een alternatief uit te werken. Concreet wordt gedacht aan het verstrekken van kapitaal of converteerbare obligaties via een enveloppe die de overheid in gedelegeerde opdracht aan het FPIM ter beschikking stelt. Hoe groot die enveloppe wordt, is nog onduidelijk. ‘Maar het zal zeker niet om enkele honderden miljoenen gaan’, zegt Koen Van Loo, topman van de FPIM. ‘Reken maar op enkele miljarden.’

De bedoeling is om al in de loop van volgende week een duidelijk plan op de tekentafel te hebben. Daarbij wordt gedacht aan bedrijven uit strategische sectoren zoals de logistiek, petrochemie, infrastructuur, voeding en transport.

Ook ondernemingen zoals Brussels Airlines zouden in aanmerking komen, maar de voorwaarde is wel dat het om ‘stevige business cases’ gaat waarbij de verliezen slechts tijdelijk invreten op het kapitaal en de solvabiliteit na de coronacrisis opnieuw een normaal traject kan volgen.

de regering-Wilmès. ©Photo News

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvZG9zc2llcnMvY29yb25hdmlydXMvcmVnZXJpbmctaG91ZHQtbWlsamFyZGVuLWtsYWFyLW9tLWJlZHJpanZlbi10ZS1zdGV1bmVuLzEwMjE1MTU3Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿