2020年6月30日火曜日

Eén op zeven bemande KBC-kantoren verdwijnt - De Tijd

KBC pakt zijn kantorennetwerk opnieuw aan. De komende maanden zullen 54 van de 382 bemande kantoren verdwijnen.

De bankverzekeraar grijpt opnieuw in omdat het al meer dan de helft van de klanten alleen nog digitaal bankiert, zo klinkt het in een persbericht. En dus is het niet langer nodig om zoveel kantoren open te houden.

Momenteel telt KBC nog 570 kantoren, waarvan 382 bemand zijn. De overige kantoren bevatten alleen automaten, waar de klanten verrichtingen kunnen uitvoeren.

Bedoeling is om in de tweede jaarhelft en begin volgend jaar 37 bemande kantoren in Vlaanderen, Duitstalig België en Brussel om te vormen tot automatenkantoor. Daarnaast worden 17 bemande bankkantoren en 22 automatenkantoren gesloten omdat er slechts een beperkt aantal transacties gebeuren.

Geen gevolgen voor personeel

Dat betekent dat 54 kantoren niet langer zullen bemand zijn. Of één op zeven minder dan nu het geval is. Na de transformatie zullen de klanten van KBC nog terechtkunnen in 531 kantoren, waarvan er 328 bemand zijn.

KBC maakt zich sterk dat de nieuwe ingreep geen gevolgen zal hebben voor de medewerkers die in die kantoren aan de slag zullen zijn. Zij kunnen elders in het netwerk aan de slag, zo luidt het.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9iYW5rZW4vZWVuLW9wLXpldmVuLWJlbWFuZGUta2JjLWthbnRvcmVuLXZlcmR3aWpudC8xMDIzNjI3MS5odG1s0gEA?oc=5

KBC snoeit in kantorennetwerk - Het Nieuwsblad

KBC gaat zijn kantorennetwerk aanpassen aan het feit dat steeds meer klanten (56 procent) enkel nog digitaal bankieren, zo maakt de grootbank dinsdag bekend in een persbericht. In de tweede jaarhelft en begin volgend jaar zullen 37 bankkantoren in Vlaanderen, Duitstalig België en Brussel omgevormd worden in een automatenkantoor.

Daarnaast worden 17 bankkantoren en 22 automatenkantoren gesloten omdat er slechts een beperkt aantal transacties gebeuren.

Na de transformatie zullen de klanten van KBC nog terechtkunnen in 531 kantoren, waarvan er 328 bemand zijn. Vandaag zijn er dat 570, waarvan 382 bemand.

De betrokken medewerkers zullen elders in het netwerk aan de slag kunnen, of bij KBC Live, aldus de bank.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNjMwXzk0NjUxNzc50gEA?oc=5

Centrale banken vinden markten te optimistisch - De Tijd

De bank van de centrale banken zegt dat de beurzen en markten van bedrijfsobligaties teveel vooruitlopen op het economisch herstel.

Het is een opmerkelijke vaststelling, maar het monetair beleid kan blijkbaar ook te succesvol zijn. Dat laat de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) doorschemeren in haar jaarverslag.

In het bijzonder de aandelenkoersen hebben zich losgekoppeld van de zwakkere reële economie.
Jaarverslag Bank voor Internationale Betalingen

'Het succes van de centrale banken in het kalmeren van de markten en het opkrikken van het vertrouwen heeft geleid tot wat marktexuberantie', zegt de BIB. 'In het bijzonder de aandelenkoersen en de renteverschillen tussen bedrijfs- en staatsobligaties lijken zich te hebben losgekoppeld van de zwakkere reële economie. Dit lijkt meer op een wapenstilstand dan op een vredesakkoord.'

Verscheidene economen hebben al onderstreept dat de recente remonte van de beurzen teveel anticipeert op een economische heropleving. Maar het is de eerste keer dat centraal bankiers zo duidelijk die boodschap verkondigen. In de raad van bestuur van de BIB zetelen 's werelds belangrijkste centrale bankiers, onder wie Jerome Powell en Christine Lagarde.

Faillissementen

Agustin Carstens, directeur-generaal van de Bank voor Internationale Betalingen. ©Bloomberg

Het valt ook op dat de BIB het woord 'exuberantie' gebruikt. Het doet denken aan de 'irrationele exuberantie' waarvoor Alan Greenspan, de voormalige voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, in december 1996 waarschuwde.

De BIB onderstreept dat de coronacrisis nog niet voorbij is. Na de fase van de illiquiditeit staat nu de fase van de insolventie en faillissementen van bedrijven voor de deur. Maar het verslag merkt op dat de ondersteuning van de solvabiliteit van de bedrijven een taak is voor het begrotingsbeleid, dus voor de regeringen.

De massale geldcreatie door de centrale banken leidt voorlopig niet tot een stijging van de inflatie. Integendeel, de daling van de olieprijs, de vermindering van de consumptie en de stijging van het sparen hebben de inflatie doen dalen.

Monetaire financiering

De BIB beklemtoont dat er geen reden is voor zelfgenoegzaamheid. Zij vreest dat de pandemie zal leiden tot een forse stijging van de overheidsschuld, grotere greep van de overheid op de economie en afbouw van de globalisering. In zo'n omgeving zullen de bedrijven en de productiefactor arbeid meer macht hebben om prijzen en lonen te verhogen.

Ooit komt de inflatie terug
Agustin Carstens
Directeur-generaal Bank voor Internationale Betalingen

'Ooit komt de inflatie terug', waarschuwt Agustin Carstens, topman van de BIB. 'Wegens de sterke stijging van de overheidsschuld zullen veel stemmen vragen om de rente artificieel laag te houden en toe te laten dat inflatie als een taks de reële waarde van de schuld vermindert. Om prijsstabiliteit te handhaven is het cruciaal dat de centrale banken onafhankelijk blijven om hun mandaat te vervullen.' De BIB vreest dat er spanningen zullen ontstaan tussen de regeringen en centrale banken wanneer de inflatie over enkele jaren stijgt.

De BIB is het niet eens met recente pleidooien voor monetaire financiering: centrale banken drukken geld en maken het over aan regeringen om de kosten van de crisis te betalen. 'Monetaire financiering kan het vertrouwen in de centrale banken aantasten. Dat zou een hoge prijs zijn voor het nastreven van een vluchtige stijging van de economische activiteit op korte termijn. De geloofwaardigheid van centrale banken gaf hen tijdens de recente crisis ruimte om 'rode lijnen' te overschrijden en zo het financieel systeem en de economie te stabiliseren. Het is meer dan ooit nodig het begrotingsbeleid op een houdbaar pad te houden door tijdig te saneren.'

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9jZW50cmFsZS1iYW5rZW4tdmluZGVuLW1hcmt0ZW4tdGUtb3B0aW1pc3Rpc2NoLzEwMjM2MjQ5Lmh0bWzSAQA?oc=5

Brussels Airport verwacht 1 miljoen reizigers tijdens zomervakantie - Het Laatste Nieuws

Photo News
Het aanbod van bestemmingen vanop Brussels Airport breidt tijdens de zomervakantie verder uit. Van 100 bestemmingen begin juli gaat het naar 140 bestemmingen in augustus. Tijdens de maanden juli en augustus zou de luchthaven in totaal een miljoen reizigers over de vloer krijgen.

Van een normale zomer is er daarmee nog allerminst sprake. Ter vergelijking: tijdens de zomervakantie van vorig jaar maakten 5,3 miljoen passagiers gebruik van Brussels Airport, een record.

Sinds de heropstart van de luchthaven midden juni is er wel vooruitgang merkbaar. Zo zullen er morgen, op 1 juli, voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis weer meer dan 10.000 passagiers langskomen op een dag. Tegen eind juli zouden dat er 20.000 moeten zijn.

"Hoewel we deze zomer op een andere manier zullen beleven door de coronacrisis en het reisverbod naar bepaalde landen, voornamelijk buiten Europa, kan Brussels Airport toch opnieuw een groot en aantrekkelijk aanbod naar zonnige bestemmingen aanbieden", meldt Brussels Airport in een persbericht.

Op de luchthaven van Zaventem geldt een rist veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt de temperatuur van elke reiziger gemeten met behulp van warmtecamera's, moeten reizigers vanaf 12 jaar een mondmasker dragen en is er handgel beschikbaar.

Lees ook:

REPORTAGE. Bang dat de maskers vallen: zo voelt het om met 180 passagiers van Brussel naar Rome te vliegen (+)

Is er al een reisverzekering die corona dekt? Kies ik beter een coronavoucher of een terugbetaling? De meest prangende reisvragen beantwoord (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9yZWl6ZW4vYnJ1c3NlbHMtYWlycG9ydC12ZXJ3YWNodC0xLW1pbGpvZW4tcmVpemlnZXJzLXRpamRlbnMtem9tZXJ2YWthbnRpZX5hZGE2MjQ0ZS_SAQA?oc=5

E5 Mode gered van faillissement - De Standaard

E5 Modemag een doorstart maken. Er is een akkoord met de schuldeisers. Het personeel kan aan de slag blijven, ondanks het uitblijven van een nieuwe investeerder.

De ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft het reorganisatieplan van de Belgische modeketen goedgekeurd, meldt het bedrijf dinsdag. De procedure van gerechtelijke reorganisatie liep sinds eind maart van dit jaar. Frédéric Helderweirt, eigenaar van E5 mode, zegt dat er geen winkelsluitingen gepland zijn.

Het bedrijf heeft van de beschermingsperiode gebruik gemaakt om de schulden te herschikken. Die schuldherschikking is dan ook de basis van het reddingsplan dat de ondernemingsrechtbank nu heeft goedgekeurd.

De zoektocht naar een nieuwe financierder was al bezig en gaat voort. Details over die gesprekken wil het bedrijf niet kwijt.

‘Ik ben enorm opgelucht dat het bedrijf een tweede kans krijgt’, zegt Helderweirt. ‘Mijn doel om E5 Mode een nieuw elan te geven, blijft hetzelfde. Alleen moest ik onverwachts het plan grondig bijwerken. Het is beter en sterker.’

Omzetverlies

Aan het begin van de coronacrisis vroeg E5 mode als eerste Belgische retailer bescherming tegen schuldeisers aan. De verplichte sluiting heeft de onderneming naar eigen zeggen zo’n 20 miljoen euro omzet gekost, ongeveer een kwart van de geraamde jaaromzet voor 2020.

Sinds de heropening van winkels blijft de verkoop nog steeds onder verwachting. ‘Vooral onze iets oudere klanten zijn nog terughoudend en durven nog niet goed terug te komen winkelen’, aldus Helderweirt.

Het bedrijf was al langer erg verzwakt, en werd pas in januari van dit jaar overgenomen door Helderweirt, die daarop alle winkels in Wallonië sloot. Bij het kledingbedrijf werken zo’n 450 mensen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA2MzBfOTM0MTkwMDPSAQA?oc=5

E5 Mode krijgt groen licht voor doorstart | Economie | Geld - Het Laatste Nieuws

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
E5 Mode kan een doorstart maken. De ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft het reorganisatieplan van de Belgische modeketen goedgekeurd. Alle personeelsleden blijven aan boord, maar een nieuwe investeerder is er nog niet. Dat meldt het bedrijf dinsdag.

Door de lockdown in maart en april kwam E5 Mode financieel in de gevarenzone. Alle winkels in Vlaanderen en Wallonië gingen op 14 maart dicht en openden pas midden mei opnieuw de deuren.

De keten verloor ongeveer 20 miljoen euro omzet, een kwart van haar voorziene jaarlijkse verkoopcijfer. Het enige alternatief was beroep te doen op de procedure van gerechtelijke reorganisatie (“WCO”). E5 mode vroeg en kreeg van de ondernemingsrechtbank bescherming tegen de schuldeisers.

Opluchting

De doorstart van E5 mode is volgens CEO Frédéric Helderweirt positief nieuws voor de Belgische retailsector die het hard te verduren heeft. 

“De beslissing van de rechter is goed nieuws. Ik ben enorm opgelucht dat het bedrijf een tweede kans krijgt. Mijn doel om E5 Mode een nieuw elan te geven, blijft hetzelfde. Alleen moest ik onverwachts het plan grondig bijwerken. Het is beter en sterker. Mijn medewerkers en ikzelf hebben er alles aan gedaan om het voortbestaan van deze iconische winkelketen - die lokaal verankerd is - te garanderen”, aldus Helderweirt.

Schuldherschikking

Het bedrijf heeft van de beschermingsperiode gebruik gemaakt om de schulden te herschikken. Die schuldherschikking is dan ook de basis van het reddingsplan dat de ondernemingsrechtbank nu heeft goedgekeurd.

De zoektocht naar een nieuwe financierder was al bezig en gaat voort. Details over die gesprekken wil het bedrijf niet kwijt. De doorstart is ook goed nieuws voor de 450 personeelsleden. Die blijven aan boord. Er zijn geen extra winkelsluitingen gepland.


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL2U1LW1vZGUta3Jpamd0LWdyb2VuLWxpY2h0LXZvb3ItZG9vcnN0YXJ0fmExMDBhNjI0L9IBAA?oc=5

Lage olie- en gasprijs keldert boekwaarde Shell - De Tijd

De multinational schrijft 15 tot 22 miljard dollar af op zijn olieraffinaderijen en gasvelden. De waardevermindering is de grootste in de geschiedenis van de olie- en gasreus, maar is in het huidige klimaat geen verrassing.

De grootste afschrijvingen (8 tot 9 miljard dollar) boekt Shell in de gasdivisie. De multinational vermindert onder meer de boekwaarde op Prelude, een drijvende gasfabriek in Australië die met technische problemen kampt en daardoor al maanden niet operationeel is. Prelude geldt als een paradepaardje in de divisie wat de waardevermindering extra pijnlijk maakt. De in Zuid-Korea gebouwde installatie zou normaal in 2016 in productie gaan, maar produceerde pas vorig jaar zijn eerste lading vloeibaar gas en moest al snel de productie weer stilleggen.

De Prelude is net als de Tango FLNG van Exmar een drijvende aardgasfabriek.

In de olieraffinagetak gaat Shell 4 tot 6 miljard dollar afwaarderen, voornamelijk in de schalievelden in de VS en in Brazilië. In de tak die oliederrivaten maakt, ligt de afboeking tussen 3 en 7 miljard dollar. De coronapandemie en de 'aanhoudend uitdagende prijsomgeving' worden in een persbericht als reden voor de ingreep gegeven.

Shell bevindt zich in het oog van de storm nu het coronavirus het vlieg- en autoverkeer fors verminderde en de industrie in een lagere versnelling deed draaien. Daardoor ligt het olie- en gasgebruik veel lager. Op basis van voorlopige cijfers meldt Shell een dagelijkse verkoop tussen 3,5 miljoen en 4,5 miljoen vaten in het tweede kwartaal. In de vergelijkingsperiode vorig jaar waren dat 6,6 miljoen vaten.

Door de vraagdruk is de olieprijs fors gedaald. Shell verlaagde daarom zijn prijsverwachtingen. Voor de prijs van een vat Brent-olie rekent Shell in 2020 op 35 dollar. In 2021 stijgt dat naar 40 dollar, in 2023 naar 60 dollar. Die aanhoudend zwakke olieprijs tornt aan de marges in Shells raffinaderijen, die op 70 procent van hun capaciteit draaien. Het concern verwacht dat de winstmarges structureel 30 procent lager uitkomen.

De omvang van de afschrijvingen onderlijnt de omvang van de transformatie die Shell doorvoert.
Quirijn Mulder
Analist ING

'De afschrijvingen zijn geen verrassing in de huidige markt', zegt ING-analist Quirijn Mulder. 'Belangrijker is dat de nieuwe contouren van Shell zichtbaar worden met minder focus op fossiele branstoffen, zeker olie, en meer aandacht voor hernieuwbare energie en elektriciteit', zegt de analist. 'De omvang van de afschrijvingen reflecteert de omvang van de herstructurering die Shell doorvoert.'

Schuldgraad

Hoewel de afboekingen niet leiden tot bijkomende kasuitgaven, zullen ze de schuldgraad wel met 3 procentpunt verhogen. De verbetering van de schuldpositie waar Shell al meerdere kwartalen aan werkt, wordt daarmee gestaakt.

Eerder deze maand boekte ook de Britse oliereus BP een afschrijving van 17,5 miljard dollar.

Shell levert dinsdagochtend ruim 2 procent in op de beurs van Amsterdam. Sinds Nieuwjaar halveerde de gas- en oliereus bijna in beurswaarde. Voor het eerst in de na-oorlogse geschiedenis verlaagde Shell in mei zijn dividend met twee derde.

Op 20 juli publiceert Shell kwartaalcijfers.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9taWxpZXUtZW5lcmdpZS9sYWdlLW9saWUtZW4tZ2FzcHJpanMta2VsZGVydC1ib2Vrd2FhcmRlLXNoZWxsLzEwMjM2MTgwLmh0bWzSAQA?oc=5

Norwegian Air annuleert bij Boeing bestellingen voor 97 vliegtuigen - Het Laatste Nieuws

AFP
Lagekostenluchtvaartmaatschappij Norwegian Air heeft bestellingen voor in totaal 97 vliegtuigen geannuleerd bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing. Het gaat om vijf toestellen van het type Boeing 787 en 92 van het type 737 MAX.

De luchtvaartmaatschappij heeft ook een schadeclaim ingediend voor geleden verliezen doordat de 737 MAX aan de grond moest blijven en voor motorproblemen bij de 787.

De vliegtuigen van het type 737 MAX staan wereldwijd sinds maart vorig jaar aan de grond. Volgens Norwegian Air heeft dat voor een verstoring van zijn operaties en voor significante verliezen gezorgd.

Net als de meeste andere luchtvaartmaatschappijen heeft Norwegian Air te kampen met de coronacrisis. Zowat 7.650 werknemers zijn op tijdelijke werkloosheid gezet. De luchtvaartmaatschappij kampte ook voor de crisis al met financiële problemen.


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL25vcndlZ2lhbi1haXItYW5udWxlZXJ0LWJpai1ib2VpbmctYmVzdGVsbGluZ2VuLXZvb3ItOTctdmxpZWd0dWlnZW5-YWI5ZGI5MTIv0gEA?oc=5

Banken dreigen 258 miljoen te verliezen aan ondergang FNG - Het Laatste Nieuws

FNG is het moederbedrijf van onder andere schoenenketen Brantano.
Gregory Van Gansen / Photo News FNG is het moederbedrijf van onder andere schoenenketen Brantano.
De banken dreigen 258 miljoen euro te verliezen aan een ondergang van FNG, het moederbedrijf van schoenenketen Brantano en verschillende modeketens. Dat bericht De Tijd vandaag.

De noodlijdende modegroep FNG had eind 2019 voor 258 miljoen euro schulden bij de banken BNP Paribas Fortis, ING, Belfius en ABN AMRO. Inclusief obligatie- en leaseschulden was de schuldenberg van FNG 734 miljoen euro hoog.

De grootste blootstelling, zowat 75 miljoen, heeft BNP Paribas Fortis. ING leende 65 miljoen euro, ABN AMRO en Belfius elk 50 miljoen euro. De schade kan nog oplopen, want FNG kreeg eind april voor 20 miljoen euro aan noodkredieten. Van welke bank(en) dat geld kwam, wil het bedrijf niet zeggen.

Imagoschade

Naast de financiële schade riskeren de banken volgens De Tijd ook imagoschade op te lopen. "Het is niet ondenkbaar dat een bank als Belfius schadeclaims krijgt van mensen aan wie ze FNG-obligaties verkocht", zegt een waarnemer. "Banken moeten risico's nemen. Als ze de vinger op de knip houden, bestaat de kans dat goede bedrijven geen krediet krijgen. Maar zoals Belfius leningen geven én obligaties verkopen én zelf aandelen kopen, daar zijn vraagtekens bij te plaatsen.”


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL2Jhbmtlbi1kcmVpZ2VuLTI1OC1taWxqb2VuLXRlLXZlcmxpZXplbi1hYW4tb25kZXJnYW5nLWZuZ35hZjk2NTA4Yy_SAQA?oc=5

Erik Van Den Eynden stopt als CEO ING België - De Tijd

Erik Van Den Eynden vertrekt na drie jaar aan het hoofd van de grootbank ING België. Dat vernam de redactie.

‘Ja, ik heb besloten om te vertrekken. Het is een persoonlijke beslissing’, zegt Van Den Eynden in een reactie. Financieel directeur Hans De Muynck wordt interim-CEO tot een vervanger is aangeduid. 

De 52-jarige Antwerpenaar Van Den Eynden zegt dat zijn vertrek niets te maken heeft met een beslissing in het Amsterdamse hoofdkantoor van moeder ING en dat er geen conflict is: ‘De groep wou dat ik bleef. Maar ik wou nieuwe oorden ontdekken en fun hebben.’ Hij heeft nog geen nieuwe plannen.

Van Den Eynden leidde de bank sinds maart 2017, net nadat zijn voorganger Rik Vandenberghe een zware herstructurering had aangekondigd. Van Den Eynden moest dat negatieve nieuws niet brengen, maar hij moest wel toezien op het verlies van 3.000 banen en de sluiting van honderden kantoren.

Tegelijk maakte ING België een drastische omslag naar een digitale wereld en een ‘lean’ bedrijfsmodel. Tal van interne structuren en bedrijfsprocessen gingen op de schop. 5.000 werknemers kregen een nieuwe functie.

Het vertrek komt op een moment dat het rommelt bij de Belgische bank.

Maar de steile digitale ambities realiseren bleek moeilijker dan verwacht. Sinds enkele maanden is er onzekerheid aan de top van de Nederlandse bankreus. CEO Ralph Hamers, die sinds 2013 een revolutie in de banksector probeert te ontketenen, stapte onverwacht over naar het Zwitserse UBS. Een van de cruciale werven van Hamers, de complete integratie van de Belgische en Nederlandse tak, ligt op apegapen.

Bij de Belgische dochter was er onlangs ook het plotse ontslag van voorzitter Eric Boyer, die geldt als een van de mentoren van Van Den Eynden. De CEO begon zijn carrière in 1990 bij de toenmalige BBL. Hij kreeg er na verloop van tijd de bijnaam ‘de bankier van de modewereld’, omdat hij bekende Antwerpse designers - van Dries Van Noten tot Walter Van Beirendonck - als klant binnenhaalde.

Het vertrek van Van Den Eynden komt op een moment dat het rommelt bij de Belgische bank. De introductie van een nieuw digitaal platform voor de hele groep en een app, cruciaal in het digitale verhaal dat Van Den Eynden met veel plezier verkondigt, blijft maar aanslepen.

En er zijn geruchten over een nieuwe herstructurering. Die ontkent de bankier evenwel. Hij geeft wel toe dat de bank voorzichtiger geworden is met de toekenning van kredieten, vooral voor de financiering van vastgoed.

ING België moet van de Nationale Bank ook zijn processen voor de identificatie van klanten en transacties verbeteren om beter fraude en witwassen te bestrijden. Een cruciale deadline daarvoor is 30 september, de laatste werkdag voor Van Den Eynden. ‘Maar het is niet daarom dat ik vertrek.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMie2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9maW5hbmNpZWxlLWRpZW5zdGVuLXZlcnpla2VyaW5nZW4vZXJpay12YW4tZGVuLWV5bmRlbi1zdG9wdC1hbHMtY2VvLWluZy1iZWxnaWUvMTAyMzYxMTQuaHRtbNIBAA?oc=5

Twee studievrienden lokken Gimv voor turbo op Televic - De Tijd

Lieven Danneels en Thomas Verstraeten verkopen voor meer dan 60 miljoen euro een minderheid van het West-Vlaamse Televic aan de investeringsmaatschappij Gimv. Daardoor staat de specialist in communicatiesystemen voor treinen klaar voor een nieuwe groeispurt.

Gimv kondigde maandag zijn grootste directe investering ooit aan. De beursgenoteerde investeringsmaatschappij verwerft een significante minderheid van de Izegemse communicatiespecialist Televic. Gimv legt meer dan 60 miljoen euro op tafel voor een belang van ongeveer 40 procent, vernam De Tijd. De CEO's Thomas Verstraeten en Lieven Danneels houden 60 procent van Televic in handen.

Televic is bij het grote publiek onbekend, maar geldt als een wereldspeler in zijn sector. Het bedrijf biedt hoogtechnologische communicatiesystemen aan in vier specifieke niches. Twee derde van de omzet komt uit communicatie- en controlesystemen aan boord van treinen en trams, zoals informatieschermen, geluidsboodschappen en draadloos internet voor reizigers. De software- en hardwaresystemen zitten in de treinen van de NMBS en de Eurostar, maar ook in de metro van Sjanghai en de light rail van San Francisco.

Dankzij de internationale faam van Brussel als beslissingscentrum groeide Televic ook uit tot een referentie in communicatiesystemen voor vergaderzalen. Zo levert het bedrijf schermen, stemsystemen en tolkcabines voor de Europese Commissie en de NAVO. De hightech van Televic is ook prominent aanwezig in de Salle des Emirates van de Verenigde Naties in Genève. De zaal werd met het geld van de Verenigde Arabische Emiraten omgevormd tot de meest geavanceerde conferentieruimte ter wereld, inclusief led-plafond dat de woestijnhemel in realtime uitbeeldt. 'Wij zijn een nichespeler voor klanten met hoge eisen en een duidelijke profilering', verklaart co-CEO Thomas Verstraeten aan de telefoon vanuit Bulgarije.

Verstraeten en zijn partner Danneels slagen met de instap van Gimv in een nieuwe stunt. De twee ondernemers leerden elkaar kennen tijdens hun studies burgerlijk ingenieur in Leuven. Toen de IT'er Verstraeten op zoek was naar een investering, stootte hij via Danneels, die actief was in de chemie, op Televic. Dat bedrijfje was in 1946 opgericht als fabrikant van professionele radiosystemen door Urbain Van Hulle, beter bekend als de 'radiodokter'.

Binnen vijf à zes jaar willen we de omzet van Televic verdubbelen, via organische groei maar ook via overnames.
Tom Van de Voorde
Directeur Smart Industries bij Gimv

Danneels en Verstraeten kochten het gezonde maar ingeslapen bedrijf in 1998. Televic draaide toen een omzet van minder dan 8 miljoen euro. De nieuwe eigenaars krikten dat bedrag in twee decennia op tot 130 miljoen euro, waaruit ze vorig jaar een operationele winst (ebit) van ongeveer 20 miljoen euro haalden. Die enorme groei realiseerden ze door het productportfolio fors uit te breiden en voluit in te zetten op internationalisering.

Verdubbelen

De instap van Gimv moet de groei van het Izegemse bedrijf vleugels geven. 'Binnen vijf à zes jaar willen we de omzet van Televic verdubbelen, via organische groei maar ook via overnames', zegt Tom Van de Voorde, directeur Smart Industries bij Gimv. 'Televic is een onbekende en onbeminde parel. We willen de visibiliteit van het bedrijf verhogen.'

Danneels (56) en Verstraeten (54) blijven aan boord als CEO. Terwijl de discrete Verstraeten op de achtergrond blijft, ontpopt Danneels zich als netwerktijger in de West-Vlaamse heimat en het Leuvense studienetwerk. De man is bestuurder bij het onderzoekscentrum imec en de KU Leuven en was tot voor kort voorzitter van Voka West-Vlaanderen. 'Men zegt altijd: doe geen zaken met je vrienden', besluit Verstraeten. 'Maar in dit geval heeft het toch goed gewerkt.'

- Opgericht in 1946

- Specialist in communicatiesystemen voor treinen, vergaderzalen, ziekenhuizen en het onderwijs

- Hoofdzetel in Izegem, vestigingen in onder meer Duitsland, China en Bulgarije

- Omzet (2019): 130 miljoen euro

- Winst (ebit): 18 à 20 miljoen euro

- Eigenaars: Lieven Danneels en Thomas Verstraeten (60%) en Gimv (40%)

- Aantal werknemers: 950

- Grote klanten: Siemens, Alstom, Bombardier, Europees Commissie, NAVO, VN

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9pY3QvdHdlZS1zdHVkaWV2cmllbmRlbi1sb2trZW4tZ2ltdi12b29yLXR1cmJvLW9wLXRlbGV2aWMvMTAyMzYwNTYuaHRtbNIBAA?oc=5

Amerikanen betalen kwart miljard voor Vlaamse pallettenspecialist - De Tijd

De Amerikaanse groep Tosca lijft de Vlaamse pallettenspecialist Contraload in. Het prijskaartje loopt volgens onze informatie op tot meer dan 250 miljoen euro. De investeringsfondsen Down2Earth en Gimv passeren langs de kassa.

Contraload is gespecialiseerd in de verhuur van kunststoffen palletten, containers voor vloeistoffen en bulk en tussenlagen voor het stapelen van blikjes, flesjes en drankkartons op palletten. Het is Europees marktleider in het poolen van die ladingdragers. Contraload verhuurt ze, maar laat ze ook ophalen, reinigen, herstellen en recycleren. Het beheert er bijna 3 miljoen. De klanten van het Antwerpse bedrijf zijn onder meer reuzen uit de consumentengoederensector zoals Unilever en Nestlé.

Het bedrijf werd 16 jaar geleden opgericht door Sylvain Naets en Jesse Sels. In 2014 kocht Down2Earth bijna de helft van de aandelen. Twee jaar later stapte ook Gimv  in het kapitaal. De twee zijn geen onbekenden voor mekaar: drie van de vier vennoten die Down2Earth oprichtten (Alain Keppens, Peter Kloeck en Wouter Verlinden) zijn voormalige Gimv-medewerkers.

Internationalisering

Samen met zijn twee financiële aandeelhouders internationaliseerde Contraload fors. Het heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Polen, Spanje en Turkije. In 2018 kocht het zijn Britse sectorgenoot Packaging Logistic Services. Dankzij die overname kon het Antwerpse bedrijf zijn aanbod verbreden en de hand leggen op wascentrales.

55 miljoen
Contraload stevent dit jaar af op een omzet van 55 miljoen euro en een brutobedrijfswinst (ebitda) van 20 miljoen.

Dat vertaalde zich in een jaarlijkse organische omzetgroei van 20 procent. Toen Down2Earth instapte, boekte Contraload 19 miljoen euro omzet. Vorig jaar was dat 46 miljoen. Dit jaar stevent het af op 55 miljoen. Met een verwachte brutobedrijfswinst (ebitda) van zo’n 20 miljoen voor 2020 is Contraload bijzonder rendabel. De coronacrisis heeft Contraload niet van het groeipad doen afwijken. 'Er waren de jongste maanden piekmomenten (maart, juni) en dalmomenten (april, mei), maar globaal gezien hebben we de voorbije maanden een recordaantal contracten getekend', zegt CEO Jesse Sels.

Trackrecord

Dat trackrecord viel op bij Contraloads Amerikaanse sectorgenoot Tosca, een portefeuillebedrijf van het investeringsfonds Apax. Na maanden onderhandelen legt Tosca de hand op het bedrijf uit Aartselaar. Het prijskaartje wordt niet bekendgemaakt. Maar Tosca betaalt volgens onze informatie meer dan tien keer de verwachte ebitda van Contraload voor dit jaar. Lees: Contraload wordt bij de deal (schulden incluis) gewaardeerd op meer dan 250 miljoen euro.

Contraload in vijf data

2004: oprichting.

2006: Nederlandse logistieke groep Kloosterboer wordt meerderheidsaandeelhouder.

2014: Down2Earth koopt Kloosterboer uit.

2016: Gimv komt aan boord, naast Down2Earth en het management.

2020: Tosca koopt Contraload.

Dankzij de overname zet Tosca in een klap een grote stap op de Europese markt. En het vervolledigt zijn gamma: de Amerikaanse groep werkt met retailers, terwijl Contraload met de toeleveranciers van ingrediënten en verpakkingen aan de consumentenbedrijven werkt. ‘We gaan zowel de last mile als de first mile bedienen’, vat Sels het samen. Tosca is met een omzet van meer dan 300 miljoen dollar enkele maten groter dan Contraload.

Down2Earth (30,2%), Gimv (32%), Jesse Sels en Sylvain Naets (die niet meer actief is in het bedrijf) verkopen hun aandelen aan de Amerikaanse groep. Sels blijft CEO van Contraload en het management van Contraload zal herinvesteren in de Tosca-groep. Sels wordt er bestuurder. Voor Down2Earth is het de derde bijzonder succesvolle exit na de interimgroep Vio en de verpakkingsgroep Conteyor.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMie2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9kdXJma2FwaXRhYWwvYW1lcmlrYW5lbi1iZXRhbGVuLWt3YXJ0LW1pbGphcmQtdm9vci12bGFhbXNlLXBhbGxldHRlbnNwZWNpYWxpc3QvMTAyMzYwMjQuaHRtbNIBAA?oc=5

Coca Cola, Starbucks en Ben & Jerry's boycotten Facebook: doet dit Zuckerberg pijn? “Het domino-effect dreigt” - Het Nieuwsblad

Giganten à la Coca Cola en Starbucks geven hun advertentiedollars (tijdelijk) niet meer aan Facebook. Ze vinden het platform te problematisch geworden en stellen dat Zuckerberg en co te weinig doen om polarisatie, haat en fake news tegen te gaan. De imagoschade is enorm. “Het is een sterk signaal en als de kleine adverteerders straks ook afhaken, zitten ze met een probleem.”

“Wat zou u doen met 70 miljard? Wij weten wat Facebook ermee gedaan heef”, steekt Stop hate for profit van wal. Het consortium van bedrijven, ngo’s en andere organisaties heeft het gehad met ‘monetiseren ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjAwNjI5Xzk1MjI4ODMy0gEA?oc=5

Britse Ineos-miljardair neemt chemiesite in de Kempen over - De Tijd

Het Britse chemieconcern Ineos stelt na de overname bijna 3.000 mensen tewerk in België.

Ineos neemt wereldwijd 15 vestigingen en joint ventures van sectorgenoot BP over en legt daarvoor 5 miljard dollar op tafel. De deal betreft twee activiteiten: de productie van gezuiverd tereftaalzuur, dat verwerkt wordt in petflessen, brandstofslangen, zwembroeken, enzovoort, en de productie van azijnzuur voor gebruik in verven, kleefstoffen en medicijnen zoals aspirine.

Ineos krijgt er in één klap 1.700 werknemers bij, vooral in de VS en Azië maar ook in Geel (400). Wereldwijd telt Ineos meer dan 20.000 werknemers. België speelt daar met 2.900 mensen - na de deal - een belangrijke rol in. 'Dit is een logische uitbreiding van onze activiteiten in de petrochemiesector', zegt Jim Ratcliffe, oprichter en CEO.

Belgische roots

Ratcliffe heeft zich met Ineos sinds de opstart in 1998 naar de top geknokt in de chemiesector, en - met een geschat vermogen van 12 miljard dollar - in het lijstje met miljardairs. In de wereldwijde Forbes-lijst levert staat hij op plaats 110.

- Opgericht in 1998 door de Brit Jim Ratcliffe, wiens vermogen op 12 miljard dollar wordt geschat door Forbes. 

- Omzet: 60 miljard dollar

- Ebitda: 7 miljard dollar

- Werknemers: 22.000 (waarvan 2.900 in België na de deal)

- Investeringsprogramma van 3 miljard euro in Antwerpen

Ratcliffe bouwde zijn imperium van 60 miljard dollar omzet en 7 miljard dollar brutobedrijfswinst uit via tientallen overnames. De BP-deal is de op een na grootste. Voor Innovene – destijds eigendom van BP, met drie Belgische sites - betaalde Ineos in 2005 zo'n 9 miljard dollar.

De fundamenten van het chemiebedrijf legde Ratcliffe in België, via de overname van een ethyleenoxidefabriek in Zwijndrecht. Daarna volgden de deals elkaar snel op. Activiteiten en fabrieken waar chemie- en oliebedrijven geen raad meer mee wisten, kocht Ratcliffe een voor een op, waarna hij de schaalvoordelen maximaal uitspeelde. Ineos lijfde ook de pvc-activiteiten van de beursgenoteerde, Belgische chemiebedrijven Solvay en Tessenderlo Group in.

In België rukt Ratcliffe beetje bij beetje op naar de status van grootste werkgever in de chemiesector. Hij moet enkel nog BASF - met 4.000 jobs - laten voorgaan, maar met een investeringsprogramma van Ineos in Antwerpen voor ruim 3 miljard euro wordt dat verschil kleiner. Dat levert tegen 2025 450 extra jobs op.

Ineos bouwt in Antwerpen - zeer tegen de zin van milieugroeperingen - een kraker om ethaangas om te zetten in ethyleen, een basisbouwsteen in de chemie. Het gas daarvoor wordt aangevoerd vanuit de Amerikaanse schaliegasvelden, waarvoor Ratcliffe extra 'Dragon Ships' laat bouwen.

Tour de France

Ratcliffe, die opgroeide in een sociale woning in Manchester, kreeg ook in zijn thuisland al meermaals de wind van voren. Onder meer voor zijn omstreden schaliegasactiviteiten en berichten over een verhuis naar Monaco om minder belastingen te betalen.

Volgens critici probeert hij de aandacht bij het bredere publiek af te leiden met sportgerelateerde investeringen. Hij is eigenaar van de voetbalploegen Nice en Lausanne. Door de overname van Team Sky (nu Team Ineos) heeft Ratcliffe met Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas ook drie ex-winnaars van de Tour de France op stal. Voorts is Ineos sponsor van het F1-team van Lewis Hamilton en van de 1:59 Challenge waarbij Eliud Kipchoge een marathon in minder dan twee uur liep, voor het eerst in de geschiedenis. Ook werkt Ratcliffe aan de reïncarnatie van de legendarische Defender-jeep van Land Rover.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9jaGVtaWUvYnJpdHNlLWluZW9zLW1pbGphcmRhaXItbmVlbXQtY2hlbWllc2l0ZS1pbi1kZS1rZW1wZW4tb3Zlci8xMDIzNTk4Ny5odG1s0gEA?oc=5

2020年6月29日月曜日

De boycot die Facebook (een beetje) pijn doet - De Standaard

Unilever, Coca-cola, Verizon… Al 160 bedrijven steunen een reclameboycot tegen Facebook. Zij willen Mark Zuckerberg dwingen harder op te treden tegen racisme en haat door hem te raken in zijn portemonnee. Kan dat?

1. Waarom zetten bedrijven hun advertenties op sociale media tijdelijk stop?

Naar aanleiding van de protesten tegen racisme en de ‘Black lives matter’-beweging, roepen Amerikaanse burgerrechtenorganisaties ...

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMDA2MjlfOTQ4Nzc2NjDSAQA?oc=5

ING Bank België komt dit najaar met app om abonnementen op te zeggen - Tweakers

De ING Bank brengt in het najaar een abonnementenmanager uit voor zijn Belgische klanten. Die zal beschikbaar zijn als app en via de Home'Bank-omgeving voor online bankieren. Klanten moeten de dienst toegang geven tot hun gegevens.

Volgens de bank zal de app inzicht geven in lopende en slapende abonnementen. Ook wordt het mogelijk om via de abonnementenmanager abonnementen op te zeggen of om over te stappen naar andere aanbieders. De applicatie 'doet dat actief', zonder dat klanten contact op hoeven te nemen met de desbetreffende bedrijven, schrijft ING Bank België in een persbericht.

De bank werkt voor de software samen met Minna Technologies, een fintechbedrijf uit Zweden. Er komt een app voor, maar de abonnementenmanager zal ook te vinden zijn via de Home'Bank-omgeving van ING België. De software heeft financiële data nodig van gebruikers en die moeten expliciet toestemming geven voor het delen daarvan met Minna Technologies. Om de negentig dagen moet dat opnieuw worden bevestigd. De data wordt niet verder gedeeld met of verkocht aan derden. Het bedrijf heeft de PSD2-vergunning die nodig is om dergelijke, op betaalgegevens gebaseerde diensten aan te bieden.

ING België start in de zomervakantie een proef met duizend medewerkers. Op basis van hun feedback worden er eventueel nog aanpassingen gedaan. In het najaar moet de app voor alle Belgische klanten beschikbaar zijn. ING Nederland laat desgevraagd aan Tweakers weten dat nog niet bekend is of de abonnementenmanager naar Nederland komt. De bank zegt wel intensief samen te werken met collega's in andere landen.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibGh0dHBzOi8vdHdlYWtlcnMubmV0L25pZXV3cy8xNjkwNTIvaW5nLWJhbmstYmVsZ2llLWtvbXQtZGl0LW5hamFhci1tZXQtYXBwLW9tLWFib25uZW1lbnRlbi1vcC10ZS16ZWdnZW4uaHRtbNIBAA?oc=5

Hyloris zakt onder intekenprijs - De Tijd

Vooral kleine beleggers tekenden gretig in, maar toch is het eerste Belgische beursdebuut in anderhalf jaar er één in mineur.

De eerste Belgische nieuwkomer in anderhalf jaar op de Brusselse beurs start met de handrem op: Hyloris steeg kort na de openingsbel naar 11,15 euro, 3,7 procent boven de intekenprijs van 10,75 euro, maar dook even later in het rood. In de late ochtendhandel koerst het farma-aandeel op 10,37 euro, een verlies van 3,6 procent.  

Die intekenprijs gaf Hyloris een beurswaarde van 253 miljoen euro. Dat kan oplopen als een overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend waarbij de begeleidende bankiers extra aandelen creëren. Met de operatie haalt Hyloris minimaal 62 miljoen en maximaal 71 miljoen euro (bij overtoewijzingsoptie). 

De intekenprijs lag precies in het midden van de initiële prijsvork van 10 à 11,50 euro. In de loop van de beursgang werd de prijsvork vernauwd naar 10,75 à 11,50 euro.

WAT MOET U WETEN?

We namen voor u de 228 pagina's prospectus door en lijsten hier op wat u over Hyloris moet weten. 

CEO Stijn Van Rompay mocht de openingsbel luiden. De kleine beleggers heten hem alvast welkom: ze schreven in op 18,4 procent van de verkochte stukken. Dat is dubbel zoveel als het minimumaandeel van 10 procent. Meteen een indicatie van de herwonnen appetijt voor de beurs, zeker bij jongeren (de Robinhoods). 

Kleine beleggers die inschreven via KBC of Van Lanschot (de begeleidende banken), krijgen 70 tot 85 procent van de bestelde aandelen. Wie inschreef via een andere bank, krijgt 45 tot 60 procent van de gevraagde aandelen. 

High yield, low risk

Serieondernemer Stijn Van Rompay richtte het farmabedrijf zes jaar geleden op. Hyloris boekt nauwelijks omzet. In het eerste kwartaal van 2020 ging het om 63.000 euro, leert het prospectus. Twee producten zijn goedgekeurd en klaar voor lancering. In vergelijking met een traditioneel biotechbedrijf zijn de verliezen relatief kleiner omdat Hyloris geen duur onderzoek moet doen naar medicijnen.

Het bedrijf vertrekt van geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen om nieuwe toedieningsvormen te maken of om met een mix van bestaande moleculen nieuwe, beter werkende medicijnen te ontwikkelen. Toch waarschuwt het prospectus dat de weg naar rendabiliteit onzeker is, ook al staat de naam voor 'High yield, low risk'. 

Lees hier het interview met oprichter Stijn Van Rompay. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9mYXJtYS1iaW90ZWNoL2h5bG9yaXMtemFrdC1vbmRlci1pbnRla2VucHJpanMvMTAyMzU3MjIuaHRtbNIBAA?oc=5

Ghelamco sluit recorddeal in Brussel - De Tijd

Ghelamco verkoopt zijn Silver Tower aan het Noordstation voor 200 miljoen euro aan het Duitse fonds Deka Immobilien. Noot eerder werd een scherpere prijs betaald in Brussel.

De verkoopt van de Silver Tower is niet de grootste transactie op de Brusselse markt. De grotere Financietoren werd eerder dit jaar verkocht voor 1,3 miljard euro.

De grote fondsen staan te popelen om te investeren in projecten.
Paul Gheysens
CEO Ghelamco

De Duitse koper, Deka Immobilien, is wel bereid een ongewoon scherp rendement te aanvaarden. Met 3,25 procent is dat wellicht de scherpste deal ooit voor kantoren in Brussel. Een paar jaar geleden was 4  procent het record in Brussel. Een scherper rendement betekent dat de koper langer moet wachten voor hij met zijn huur de investering heeft terugverdiend.

Popelende fondsen

De Silver Tower telt 40.000 vierkante meter kantoorruimte en is 137 meter hoog. Hij is verhuurd aan de Brusselse administratie en wordt in oktober opgeleverd. De huurtijd is 18 jaar en is verlengbaar met 18 jaar.

'De deal is rond', maar de closing moet nog worden geofficialiseerd', bevestigt Paul Gheysens aan De Tijd. Op de financiële voorwaarden die De Tijd vernam wil hij niet ingaan. 'Het is een positief signaal naar de markt: de grote fondsen staan te popelen om te investeren. Ze willen wel nieuwe projecten die op lange termijn zijn verhuurd.'

Waarnemers zijn vooral verbaasd dat een even scherp rendement is verkregen als werd verwacht voor de coronacrisis. Ghelamco nam de grond 18 maanden geleden over van AG Real Estate, nadat het jarenlang tevergeefs een klant had gezocht.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi92YXN0Z29lZC9naGVsYW1jby1zbHVpdC1yZWNvcmRkZWFsLWluLWJydXNzZWwvMTAyMzU5MjUuaHRtbNIBAA?oc=5

Hyloris neemt voorzichtige start op Brusselse beurs - De Tijd

Vooral kleine beleggers tekenden gretig in op het eerste Belgische beursdebuut in anderhalf jaar.

De eerste Belgische nieuwkomer in anderhalf jaar op de Brusselse beurs neemt een voorzichtige start: Hyloris steeg kort na de openingsbel tot 11,15 euro, 3,7 procent boven de op 10,75 euro vastgeprikte intekenprijs, maar noteert nu zo goed als stabiel. 

Die intekenprijs gaf Hyloris een beurswaarde van 253 miljoen euro. Dat cijfer kan nog oplopen als een overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend waarbij de begeleidende bankiers extra aandelen creëren. Met de operatie haalt Hyloris minimum 62 en maximaal 71 miljoen euro (bij overtoewijzingsoptie). 

De intekenprijs lag precies in het midden van de initiële prijsvork van 10 à 11,50 euro. In de loop van de beursgang werd de prijsvork nog vernauwd naar 10,75 à 11,50 euro.

WAT MOET U WETEN?

We namen voor u de 228 pagina's prospectus door en lijsten hier op wat u over Hyloris moet weten. 

CEO Stijn Van Rompay mocht de openingsbel luiden. De kleine beleggers heten Van Rompay alvast welkom: zij schreven in op 18,4 procent van de verkochte stukken. Dat is dubbel zoveel als het minimum van 10 procent. Meteen een indicatie van de herwonnen appetijt voor de beurs, zeker bij jongeren (de 'Robinhoods'). 

Kleine beleggers die inschreven via KBC of Van Lanschot (de begeleidende banken), krijgen 70 tot 85 procent van de bestelde aandelen. Wie inschreef via een andere bank, krijgt 45 tot 60 procent van de gevraagde aandelen. 

High yield, low risk

Serieondernemer Stijn Van Rompay richtte het farmabedrijf zes jaar geleden op. Hyloris boekt nauwelijks omzet. In het eerste kwartaal van 2020 ging het om 63.000 euro, leert het prospectus. Twee producten zijn goedgekeurd en klaar voor lancering. In vergelijking met een traditioneel biotechbedrijf zijn de verliezen relatief kleiner omdat Hyloris geen duur onderzoek moet doen naar medicijnen.

Het bedrijf vertrekt van geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen om nieuwe toedieningsvormen te maken of om met een mix van bestaande moleculen nieuwe, beter werkende medicijnen te ontwikkelen. Toch waarschuwt het prospectus dat de weg naar rendabiliteit onzeker is, ook al staat de naam voor 'High yield, low risk'. 

Lees hier het interview met oprichter Stijn Van Rompay. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibmh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9mYXJtYS1iaW90ZWNoL2h5bG9yaXMtbmVlbXQtdm9vcnppY2h0aWdlLXN0YXJ0LW9wLWJydXNzZWxzZS1iZXVycy8xMDIzNTcyMi5odG1s0gEA?oc=5

Kleine belegger zet stevig in op debutant Hyloris - De Tijd

Bijna een vijfde van de verkochte aandelen van de farmagroep gaat naar particuliere beleggers.

Het farmabedrijf Hyloris trekt maandag naar de beurs van Brussel tegen 10,75 euro per aandeel. Die intekenprijs geeft Hyloris een beurswaarde van 253 miljoen euro. Dat cijfer kan nog oplopen als een overtoewijzingsoptie wordt uitgeoefend waarbij de begeleidende bankiers extra aandelen creëren. Met de operatie haalt Hyloris minimum 62 en maximaal 71 miljoen euro (bij overtoewijzingsoptie). 

De intekenprijs ligt precies in het midden van de initiële prijsvork van 10 à 11,50 euro. In de loop van de beursgang werd de prijsvork nog vernauwd naar 10,75 à 11,50 euro.

WAT MOET U WETEN?

We namen voor u de 228 pagina's prospectus door en lijsten hier op wat u over Hyloris moet weten. 

CEO Stijn Van Rompay mag maandagmorgen de openingsbel luiden op Euronext Brussel. De kleine beleggers heten Van Rompay alvast welkom: zij schreven in op 18,4 procent van de verkochte stukken. Dat is dubbel zoveel als het minimum van 10 procent. Meteen een indicatie van de herwonnen appetijt voor de beurs, zeker bij jongeren (de 'Robinhoods'). 

Kleine beleggers die inschreven via KBC of Van Lanschot (de begeleidende banken), krijgen 70 tot 85 procent van de bestelde aandelen. Wie inschreef via een andere bank, krijgt 45 tot 60 procent van de gevraagde aandelen. 

High yield, low risk

Serieondernemer Stijn Van Rompay richtte het farmabedrijf zes jaar geleden op. Hyloris boekt nauwelijks omzet. In het eerste kwartaal van 2020 ging het om 63.000 euro, leert het prospectus. Twee producten zijn goedgekeurd en klaar voor lancering. In vergelijking met een traditioneel biotechbedrijf zijn de verliezen relatief kleiner omdat Hyloris geen duur onderzoek moet doen naar medicijnen.

Het bedrijf vertrekt van geneesmiddelen waarvan het patent is vervallen om nieuwe toedieningsvormen te maken of om met een mix van bestaande moleculen nieuwe, beter werkende medicijnen te ontwikkelen. Toch waarschuwt het prospectus dat de weg naar rendabiliteit onzeker is, ook al staat de naam voor 'High yield, low risk'. 

Lees hier het interview met oprichter Stijn Van Rompay. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMibGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9mYXJtYS1iaW90ZWNoL2tsZWluZS1iZWxlZ2dlci16ZXQtc3RldmlnLWluLW9wLWRlYnV0YW50LWh5bG9yaXMvMTAyMzU3MjIuaHRtbNIBAA?oc=5

1 op de 8 werkzoekenden spreekt amper Nederlands | De Krant - Het Laatste Nieuws

Foto ter illustratie.
ANP XTRA Foto ter illustratie.
Eén op de acht werkzoekenden in Vlaanderen heeft slechts een beperkte kennis van het Nederlands. Daarmee verlagen ze hun kansen om een job te vinden aanzienlijk.

Een goede kennis van het Nederlands is essentieel op de Vlaamse arbeidsmarkt. Nieuwe cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) leren dat in 89% van de vacatures kennis van het Nederlands wordt gevraagd door de werkgever. Voor Frans is dat in 21% van de vacatures het geval (vooral aan de kust, in de grensstreek en in de Brusselse rand), voor Engels gaat het om 18% en voor Duits om nauwelijks 1%. In 60% van alle vacatures in Vlaanderen wordt enkel kennis van het Nederlands verwacht.

Ook het gevraagde niveau van taalbeheersing ligt hoog. In 96% van de vacatures waarin kennis van het Nederlands wordt gevraagd, verwacht de werkgever een goede tot zeer goede beheersing van de taal. En daar durft het schoentje al eens te knellen. Terwijl bijna alle werkzoekenden in Vlaanderen in staat zijn om een mondje Nederlands te praten, geeft één op de acht aan dat ze slechts over een beperkte kennis beschikken. Een stevig nadeel in de zoektocht naar een nieuwe job. De kans dat een werkzoekende met een taalachterstand na zes maanden solliciteren nog geen job heeft gevonden, ligt 21% hoger dan gemiddeld.

Samen met collega's

Om de kennis van het Nederlands te verhogen, wil Vlaams minister Crevits de komende maanden de huidige job- en taalcoaching herbekijken. Ze verwijst daarbij naar de 'Individuele Beroepsopleiding met Taalcoaching'. Een instructeur geeft dan één of twee keer per week taalcoaching aan iemand die het Nederlands minder goed beheerst en zijn collega's. Op die manier leert de anderstalige het Nederlands dat hij nodig heeft in de job en leren zijn collega's hoe ze helder kunnen communiceren. Daarnaast bestaat er ook 'Nederlands op de werkvloer+'. Dat is taalondersteuning via VDAB waarbij werknemers en werkgevers tegen betaling gecoacht worden, telkens op maat van de organisatie. (DM)

Lees ook: Dit zijn de mensen achter de werkloosheidsstatistieken: “Ik, een profiteur? Echt niet!”


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiVmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9kZS1rcmFudC8xLW9wLWRlLTgtd2Vya3pvZWtlbmRlbi1zcHJlZWt0LWFtcGVyLW5lZGVybGFuZHN-YWJiOTZhOGQv0gEA?oc=5

Airbus schrapt duizenden jobs en vermindert productie met 40 procent - Het Laatste Nieuws

Een motor van een Airbus A320-vliegtuig wordt gebouwd in een Airbus-fabriek in Frankrijk.
AFP Een motor van een Airbus A320-vliegtuig wordt gebouwd in een Airbus-fabriek in Frankrijk.
Vliegtuigbouwer Airbus gaat twee jaar lang zijn productie en leveringen met 40 procent verminderen en duizenden jobs schrappen, als reactie op de gevolgen die de coronacrisis heeft op de luchtvaartsector. 

"We kunnen ons niet loskoppelen van de ontwikkelingen bij de luchtvaartmaatschappijen", zegt Airbus-topman Guillaume Faury vandaag in de Duitse krant Die Welt.

Waar Airbus tot dusver sprak van een productievermindering met 30 procent, is dat nu 40 procent geworden. De productievermindering zou ook volgend jaar aangehouden worden.

40 A320-toestellen per maand

Van de meest verkochte vliegtuigreeks A320 zullen nog maar 40 toestellen per maand gebouwd worden. Volgens Faury staan momenteel heel wat gebouwde vliegtuigen geparkeerd. De luchtvaartmaatschappijen nemen ze voorlopig door de coronacrisis niet af. Het zal volgens de topman tot eind 2021 duren vooraleer productie en leveringen weer op hun normaal niveau zitten.

De vliegtuigbouwer gaat daarom ook snijden in het personeelsbestand. Over de precieze omvang van het banenverlies wil Faury pas eind juli duidelijkheid geven, na gesprekken met de werknemersvertegenwoordigers. Er wordt gespeculeerd dat tot 15.000 van de 90.000 banen in de divisie burgerluchtvaart geschrapt zouden worden. "Het gaat erom onze toekomst veilig te stellen", besluit Faury.

CEO van Airbus Guillaume Faury.
AFP CEO van Airbus Guillaume Faury.
Een Airbus-vliegtuig wordt na een vlucht ontsmet in Israël.
AFP Een Airbus-vliegtuig wordt na een vlucht ontsmet in Israël.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMic2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9uaWV1d3MvYnVpdGVubGFuZC9haXJidXMtc2NocmFwdC1kdWl6ZW5kZW4tam9icy1lbi12ZXJtaW5kZXJ0LXByb2R1Y3RpZS1tZXQtNDAtcHJvY2VudH5hYTY2ZmYwZi_SAQA?oc=5

Econoom: “Boycot raakt Mark Zuckerberg rechtstreeks in zijn portemonnee. Hij zal héél snel reageren” - Het Laatste Nieuws

Exclusief voor abonnees

Facebook-topman Mark Zuckerberg
AFP Facebook-topman Mark Zuckerberg
Facebook-topman Mark Zuckerberg staat bekend als de CEO van wie alle kritiek afglijdt als water van een eend. Maar deze keer zal hij wél reageren, en vrij snel ook. Hij moet wel want zijn hele verdienmodel staat op de helling, nu grote bedrijven als Coca-Cola en Unilever voorlopig niet meer willen adverteren op Facebook en Instagram. Dat zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING.

Je hebt 12% van dit artikel gelezen


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMijwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbmlldXdzL2J1aXRlbmxhbmQvZWNvbm9vbS1ib3ljb3QtcmFha3QtbWFyay16dWNrZXJiZXJnLXJlY2h0c3RyZWVrcy1pbi16aWpuLXBvcnRlbW9ubmVlLWhpai16YWwtaGVlbC1zbmVsLXJlYWdlcmVufmFjOWUyMjUzL9IBAA?oc=5