2020年6月26日金曜日

1.000 van 4.000 jobs op de helling bij Brussels Airlines - Het Laatste Nieuws

Photo News
Bij Brussels Airlines staan 1.000 van de 4.200 banen op de tocht. De bedoeling is om zoveel mogelijk in te zetten op vrijwillig vertrek en brugpensioen (SWT), zodat het aantal naakte ontslagen kan worden beperkt, meldt de directie.

De directie en de drie vakbonden bij Brussels Airlines hebben vandaag het sociaal plan voor de herstructurering van de luchtvaartmaatschappij officieel ondertekend tijdens een ondernemersraad. Woensdag was al een principeakkoord bereikt. De maatregelen zijn nodig om de competitiviteit van Brussels Airlines te verhogen.

Ook voor de coronacrisis had het luchtvaartbedrijf het al moeilijk door onder meer de concurrentie van goedkope tickets en hoge kosten. De virusuitbraak, waardoor veruit de meeste vliegtuigen sinds half maart aan de grond stonden, duwde Brussels Airlines nog dieper in de problemen.

Competitiviteit

De maatregelen die nu officieel zijn goedgekeurd zijn nodig “om de competitiviteit van de luchtvaartmaatschappij te vergroten en daarmee haar werknemers een langetermijnperspectief te bieden”, klinkt het. Met de overeenkomst wordt het aantal gedwongen ontslagen beperkt tot een minimum, zegt de directie.

Er staan 1.000 van de 4.200 banen op de tocht bij het bedrijf. De bedoeling is zo veel mogelijk in te zetten op vrijwillig vertrek en vervroegd pensioen. De werknemers die het bedrijf verlaten, zullen “uitgebreid ondersteund worden bij het zoeken naar een nieuwe job en/of het realiseren van een carrièreswitch”, zegt de directie.

De directie zal de komende dagen het personeel informeren

Filip Lemberechts van de liberale vakbond

Wet-Renault

Aan vakbondszijde wordt de ondertekening van het sociaal plan bevestigd. “Daarmee is fase 1 van de wet-Renault op bedrijfsherstructureringen afgerond”, zegt Filip Lemberechts van de liberale vakbond. “De directie zal de komende dagen het personeel informeren.”

Brussels Airlines is een dochter van de Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, die in onderhandeling is met de Belgische regering over staatssteun van circa 300 miljoen euro. “De Belgische overheid heeft zich de voorbije weken steeds bijzonder redelijk en constructief opgesteld. Wanneer iedereen met die ingesteldheid rond de tafel zit, is een vruchtbaar akkoord mogelijk,” zei minister van Financiën Alexander De Croo daar woensdag over. Hij is tevreden met het sociaal akkoord.

Volgens ACV-vakbondssecretaris Paul Buekenhout ligt de bal na het sociaal akkoord in het kamp van de federale regering. “We begrijpen dat de regering spijkerharde garanties van Brussels Airlines wil, maar het is wel belangrijk dat de luchtvaartmaatschappij gered wordt. Is dat niet het geval, dan dreigt Brussels Airport een regionale luchthaven te worden en dat willen we absoluut vermijden.”

Om 16 uur geeft Brussels Airlines meer informatie over het akkoord.

Lees ook: 

Van de ene op de andere dag je inkomen verliezen: wat nu? (+)


Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllLzEtMDAwLXZhbi00LTAwMC1qb2JzLW9wLWRlLWhlbGxpbmctYmlqLWJydXNzZWxzLWFpcmxpbmVzfmE2Yjg3MWI3L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿