2020年6月18日木曜日

'Onvindbare 2 miljard' jaagt Duitse fintechster Wirecard dieperik in - De Tijd

Het betaalbedrijf Wirecard, ooit het paradepaardje van de Duitse fintech, krijgt slaag op de beurs nadat een nieuw onderzoek de twijfels over mogelijke fraude niet heeft kunnen wegnemen.

Wirecard  besloot donderdag voor de vierde keer de publicatie van zijn jaarresultaten uit te stellen omdat de accountant EY nog altijd met vragen zit bij een deel van de cijfers. EY zegt geen bewijs te hebben gevonden dat Wirecard 1,9 miljard euro kasgeld aanhoudt op rekeningen die de groep voor derden beheert. Die 1,9 miljard euro stemt overeen met een kwart van Wirecards balans.

Beurskoers
Donderdagochtend ging het aandeel van Wirecard meer dan 50 procent lager op de beurs van Frankfurt.

In een persbericht laat Wirecard uitschijnen dat de EY-medewerkers die de boeken hebben onderzocht misleid zijn geweest en dat het de zaken zal uitklaren. Daar is haast mee gemoeid. Als Wirecard vrijdag geen goedgekeurde jaarrekening kan voorleggen, kan tot 2 miljard euro aan leningen aan het bedrijf worden ingetrokken, waarschuwt het bedrijf.  Beleggers reageren geschokt: donderdagochtend donderde het aandeel met ruim 50 procent omlaag op de beurs van Frankfurt. 

Wirecard, een directe concurrent van de Nederlandse betaalspecialist en beurslieveling Adyen , groeide de afgelopen jaren uit tot het paradepaardje van de Duitse fintech-sector. Twee jaar geleden werd de groep, die onder meer een betaalplatform voor onlinehandelaars aanbiedt, in beurswaarde zelfs groter dan de Duitse financiële reus Commerzbank.

Welles-nietes

Een beslissing die eind april als een boemerang terugkwam in het gezicht van Wirecard. KPMG zei geen directe aanwijzingen voor fraude te hebben gevonden, maar voegde daar meteen aan toe dat het onvoldoende informatie ter beschikking had gekregen om de zaak volledig te kunnen onderzoeken.

Dat nu ook EY, al jaren de auditor van Wirecard, de jaarresultaten over 2019 niet wil goedkeuren, geldt als weinig hoopvol. Wirecard laat uitschijnen dat het het slachtoffer is geworden van bedrog. Het heeft een klacht ingediend tegen onbekenden. 

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikQFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL29uZGVybmVtZW4vZmluYW5jaWVsZS1kaWVuc3Rlbi12ZXJ6ZWtlcmluZ2VuL29udmluZGJhcmUtMi1taWxqYXJkLWphYWd0LWR1aXRzZS1maW50ZWNoc3Rlci13aXJlY2FyZC1kaWVwZXJpay1pbi8xMDIzNDA1NS5odG1s0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿