Thijs stelde de nieuwe digitale strategie van de groep voor tijdens een persconferentie via videostreaming. In een uitgebreide inleiding had hij het over uitvindingen waarvan aanvankelijk gedacht werd dat ze veel jobs zouden doen verdwijnen, maar die achteraf nieuwe jobs bleken op te leveren, zoals de stoommachine en elektriciteit. De KBC-topman vergeleek digitalisering vandaag met elektriciteit op het einde van de negentiende eeuw. “Het potentieel is gigantisch. Er wordt gedacht dat het jobs zal doen verdwijnen. Dat klopt, maar waarom zouden we er niet op kunnen bouwen om nieuwe jobs te creëren?”, legde Thijs uit.
En zo kwam hij uiteindelijk bij de plannen van KBC: een digitale assistent, gestuurd door artificiële intelligentie, die de klant helpt met zijn bank- en verzekeringszaken. De lancering is gepland voor november, eerst voor Belgische en Tsjechische klanten van de groep en later in de andere landen waar KBC actief is. “Dit wordt een gamechanger”, denkt Thijs.
Verkoopster
Belangrijk is dat de assistent, die voorlopig de naam Kate meekreeg, proactief zal werken. Ze zal dus niet wachten tot de klant zelf iets vraagt om diensten aan te bieden. Kate is ook een verkoopster, die de klant goed moet kennen om persoonlijk advies te geven. Vandaar het belang van data. Al benadrukte Thijs dat KBC enkel gegevens zal verwerken als de klant daar toestemming voor geeft.
Thijs gaf al enkele voorbeelden van dingen die Kate zal kunnen: een betaling doen aan een vriend, een ziekenhuisopname regelen met de verzekering en een nieuwe energieleverancier kiezen op basis van een spontaan voorstel van de assistent. Praten met de assistent op de smartphone kan via stemcommando’s, typen of via snelle antwoordknoppen. Bij de lancering denkt het bedrijf al een vijftiental toepassingen actief te hebben.
Er zullen jobs verdwijnen, maar ze zullen vervangen worden door andere
Johan Thijs
Thijs haastte zich om te benadrukken dat klanten nog altijd de niet-digitale weg zullen kunnen kiezen. Maar meer dan de helft van de klanten komt al niet meer in een bankkantoor, zei hij. “We gaan kantoren niet openhouden als ze niet gebruikt worden. Maar we zien wel, er is geen plan dat we tegen 2023 bijvoorbeeld nog een bepaald aantal kantoren moeten overhouden. We bekijken het elk jaar opnieuw.”
Ook hoeveel menselijke jobs Kate uiteindelijk zal overnemen, kan Thijs niet zeggen. “Er zullen jobs verdwijnen, maar ze zullen vervangen worden door andere”, herhaalde hij. “Maar als Kate kan helpen om vervelende administratieve taken te doen verdwijnen, zou ik dat onmiddellijk doen en die mensen vrijmaken om contact te maken met klanten.” Sowieso blijft er nog veel werk achter de schermen, zei Thijs ook.
KBC wil zijn medewerkers alvast “zo toekomstbestendig mogelijk maken”. Vanaf de zomer start de groep met een leer- en talentenplatform waarmee werknemers hun digitale en persoonlijke vaardigheden in kaart kunnen brengen. Met steun van KBC zullen ze vervolgens de nodige opleidingen kunnen volgen.
Lees ook:
DVV en KBC laten autobestuurders proeven van fietsbijstand (+)
Online shoppen: met deze kredietkaarten houdt u het veilig en goedkoop
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicGh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL2Vjb25vbWllL2JhbmtpZXJlbi9rYmMtemV0LWluLW9wLWRpZ2l0YWxpc2VyaW5nLWVuLWxhbmNlZXJ0LWRpZ2l0YWxlLWFzc2lzdGVudH5hNzRjMDEwYy_SAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿