Het Britse chemieconcern Ineos stelt na de overname bijna 3.000 mensen tewerk in België.
Ineos neemt wereldwijd 15 vestigingen en joint ventures van sectorgenoot BP over en legt daarvoor 5 miljard dollar op tafel. De deal betreft twee activiteiten: de productie van gezuiverd tereftaalzuur, dat verwerkt wordt in petflessen, brandstofslangen, zwembroeken, enzovoort, en de productie van azijnzuur voor gebruik in verven, kleefstoffen en medicijnen zoals aspirine.
Ineos krijgt er in één klap 1.700 werknemers bij, vooral in de VS en Azië maar ook in Geel (400). Wereldwijd telt Ineos meer dan 20.000 werknemers. België speelt daar met 2.900 mensen - na de deal - een belangrijke rol in. 'Dit is een logische uitbreiding van onze activiteiten in de petrochemiesector', zegt Jim Ratcliffe, oprichter en CEO.
Belgische roots
Ratcliffe heeft zich met Ineos sinds de opstart in 1998 naar de top geknokt in de chemiesector, en - met een geschat vermogen van 12 miljard dollar - in het lijstje met miljardairs. In de wereldwijde Forbes-lijst levert staat hij op plaats 110.
- Opgericht in 1998 door de Brit Jim Ratcliffe, wiens vermogen op 12 miljard dollar wordt geschat door Forbes.
- Omzet: 60 miljard dollar
- Ebitda: 7 miljard dollar
- Werknemers: 22.000 (waarvan 2.900 in België na de deal)
- Investeringsprogramma van 3 miljard euro in Antwerpen
Ratcliffe bouwde zijn imperium van 60 miljard dollar omzet en 7 miljard dollar brutobedrijfswinst uit via tientallen overnames. De BP-deal is de op een na grootste. Voor Innovene – destijds eigendom van BP, met drie Belgische sites - betaalde Ineos in 2005 zo'n 9 miljard dollar.
De fundamenten van het chemiebedrijf legde Ratcliffe in België, via de overname van een ethyleenoxidefabriek in Zwijndrecht. Daarna volgden de deals elkaar snel op. Activiteiten en fabrieken waar chemie- en oliebedrijven geen raad meer mee wisten, kocht Ratcliffe een voor een op, waarna hij de schaalvoordelen maximaal uitspeelde. Ineos lijfde ook de pvc-activiteiten van de beursgenoteerde, Belgische chemiebedrijven Solvay en Tessenderlo Group in.
In België rukt Ratcliffe beetje bij beetje op naar de status van grootste werkgever in de chemiesector. Hij moet enkel nog BASF - met 4.000 jobs - laten voorgaan, maar met een investeringsprogramma van Ineos in Antwerpen voor ruim 3 miljard euro wordt dat verschil kleiner. Dat levert tegen 2025 450 extra jobs op.
Ineos bouwt in Antwerpen - zeer tegen de zin van milieugroeperingen - een kraker om ethaangas om te zetten in ethyleen, een basisbouwsteen in de chemie. Het gas daarvoor wordt aangevoerd vanuit de Amerikaanse schaliegasvelden, waarvoor Ratcliffe extra 'Dragon Ships' laat bouwen.
Tour de France
Ratcliffe, die opgroeide in een sociale woning in Manchester, kreeg ook in zijn thuisland al meermaals de wind van voren. Onder meer voor zijn omstreden schaliegasactiviteiten en berichten over een verhuis naar Monaco om minder belastingen te betalen.
Volgens critici probeert hij de aandacht bij het bredere publiek af te leiden met sportgerelateerde investeringen. Hij is eigenaar van de voetbalploegen Nice en Lausanne. Door de overname van Team Sky (nu Team Ineos) heeft Ratcliffe met Egan Bernal, Chris Froome en Geraint Thomas ook drie ex-winnaars van de Tour de France op stal. Voorts is Ineos sponsor van het F1-team van Lewis Hamilton en van de 1:59 Challenge waarbij Eliud Kipchoge een marathon in minder dan twee uur liep, voor het eerst in de geschiedenis. Ook werkt Ratcliffe aan de reïncarnatie van de legendarische Defender-jeep van Land Rover.
0 件のコメント:
コメントを投稿