De Duitse betaaldienstenreus en voormalige beurslieveling Wirecard vraagt het faillissement aan nadat eerder deze week een gigantisch fraudeschandaal was losgebarsten.
Wirecard moest maandag toegeven dat 1,9 miljard euro aan activa - ongeveer een kwart van het totaal - allicht fictief was. De Duitse fintechgroep, die technologie ontwikkelt om elektronische betalingen te verwerken, wordt al enige tijd beticht van gesjoemel.
Maar de bom barstte vorige week toen de auditor het gat van bijna 2 miljard euro in de rekeningen aan het licht had gebracht. Wirecard had eerst gesteld dat dat geld was overgemaakt naar rekeningen bij twee Filipijnse banken. Die ontkennen dat er ooit geld van Wirecard de Filipijnen is binnengekomen. Topman Markus Braun, die vorige week moest opstappen, werd maandagavond aangehouden op verdenking van fraude.
Begin deze week moest Wirecard toegeven dat 1,9 miljard euro verdwenen was.
Als gevolg van het schandaal knippen banken en andere grote geldschieters hun kredietlijnen aan het betaalbedrijf door. Daardoor ziet Wirecard geen andere mogelijkheid dan een faillissementsprocedure aan te vragen bij de rechtbank van München, waar het hoofdkwartier van de groep is gevestigd.
Zoektocht naar nummer twee
Ondertussen is het Filipijnse gerecht op zoek naar Jan Marsalek, de voormalige nummer twee van Wirecard. Marsalek kreeg maandag de bons en zou volgens Duitse media kort daarop naar de Filipijnen zijn gevlucht.
Uitstel van executie, blijkt nu. Terwijl Wirecard twee jaar terug, op zijn hoogtepunt, 30 miljard euro waard was en daarmee in beurswaarde de gigant Deutsche Bank overklaste, schommelt de beurswaarde van het bedrijf nu nog maar rond 2 miljard euro.
0 件のコメント:
コメントを投稿