2020年6月18日木曜日

Leo Hellemans over schrappen fragment De Ideale Wereld: 'Geen sprake van politieke inmenging' - Knack.be

Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging in het programma "De ideale wereld" via de raad van bestuur.

Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging in het programma 'De ideale wereld' via de raad van bestuur. 'We hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit', zegt Hellemans op vrt.nws in een reactie op de berichtgeving van De Standaard.

In de uitzending van 'De ideale wereld' van 30 april vroeg comedian Geert Hoste bij wijze van grap : 'Hoe begroeten Vlaams Belangers elkaar als hun gezicht bedekt is door een mondmasker? ', waarna Hoste een Hitlergroet uitbracht.

Dat viel in slechte aarde bij Jan Huijbrechts, die voor Vlaams Belang in de raad van bestuur van de VRT zit. Hij contacteerde op 4 mei de VRT-top en kreeg diezelfde dag nog excuses.

Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door Leo Hellemans aan vrt.nws. Het bewuste fragment werd nadien uit de uitzending geknipt en is niet meer terug te vinden op VRT NU. 'Iemand heeft ons gewezen op een pijnlijk fragment, we hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was', zegt Hellemans op de website van de openbare omroep. 'Het maakt niet uit wie de vraag of klacht heeft ingediend. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit.'

VRT biedt Vlaams Belang excuses aan voor Hitlergroet

Volgens De Standaard kwamen de excuses er op vraag van Vlaams Belang. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zegt op Twitter dat hij nooit om excuses heeft gevraagd. De krant citeert voor de berichtgeving uit mailverkeer tussen de leden van de raad van bestuur. Olivier Goris, programmadirecteur van Eén en Canvas, bood zijn excuses ervoor aan aan de voltallige raad.

De mails tonen politieke inmenging in een programma via de raad van bestuur, aldus de krant. Nochtans heeft die raad volgens zijn statuten alleen strategische bevoegdheden.

Jan Jaap van der Wal, presentator van 'De ideale wereld', heeft zelf in overleg met Hoste en productiehuis Woestijnvis beslist de passage te schrappen. 'Zij zagen het als aanstootgevend, ik niet, maar in diepe coronatijd hadden we geen zin om de discussie aan te gaan', zegt hij. Hij benadrukt dat het wegknippen van de passage voor hem 'geen verontschuldiging' inhoudt.

Vlaams Belang eist recht van antwoord en spreekt van 'foute verslaggeving'

Het Vlaams Belang eist via zijn advocaat een recht van antwoord bij de krant De Standaard. De partij onktent dat ze de VRT zou hebben gevraagd om een fragment uit 'De Ideale Wereld' te schrappen of censureren. De partij verwijt De Standaard 'leugens'.

De VRT besliste om een passage uit 'De Ideale Wereld' van 30 april te schrappen. In die aflevering was Geert Hoste te gast. In een item over mondkapjes liet hij zien hoe Vlaams Belangers elkaar begroeten als hun gezicht bedekt is: met de Hitlergroet. Die passage is volgens de krant De Standaard 'op vraag van Vlaams Belang' uit de aflevering geknipt, meer bepaald na kritiek van Vlaams Belang-raadlid Jan Huijbrechts. Maar Vlaams Belang spreekt van 'foute verslaggeving' door De Standaard.

Volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken heeft zijn partij helemaal niet gevraagd om het fragment te schrappen. 'Wij hebben dat nooit gevraagd en als vrijheidslievende partij zijn we voor een nagenoeg absolute vorm van vrije meningsuiting. Wat ons betreft mag het bewuste fragment dan ook terug online gezet worden', klinkt het. Van Grieken vermoedt dat De Standaard 'bewust te kwader trouw heeft gehandeld'. 'Er werd iets gefabriceerd, cruciale elementen uit een mail die dit tegenspraken, werden verhuld en er werd een verkeerdelijk citaat gebruikt'.

Zo staat er volgens Van Grieken in de mail van Huijbrechts letterlijk dat hij de vrije meningsuiting niet wil inperken. 'Maar De Standaard heeft dit weggelaten. Als kers op de taart heeft men nog eens een willekeurig citaat van mij erbij gezet. Die zin kwam uit een ander telefoongesprek, van drie weken geleden, met een andere journalist en in antwoord op een andere vraag.' Het Vlaams Belang heeft nu een onmiddellijke rechtzetting en recht van antwoord gevraagd.

VVJ maakt zich zorgen over censuur die bestuur en directie oplegden aan programma

De VVJ (Vlaamse Vereniging Journalisten) maakt zich grote zorgen over de censuur die het bestuur en de directie van de VRT hebben opgelegd aan het programma 'De Ideale Wereld', nadat een gast van het programma, een gereputeerde komiek, met een kwinkslag de partij Vlaams Belang koppelde aan het nazisme.

De VVJ vraagt zich af of de toegepaste censuur - het schrappen van het item in het aanbod op VRT NU - gevolgd door het aanbieden van excuses aan Vlaams Belang, zich nu ook zal doorzetten in echt informatieve programma's. Wat wanneer straks een gast in het kader van een ander programma de gelaakte vergelijking maakt? Wat wanneer straks iemand in een opiniestuk of commentaar de parallel trekt tussen VB en het nazisme? Wat wanneer een journalist nog maar een vraag stelt met betrekking tot de gemaakte parallel? Wat wanneer iemand een andere politieke partij koppelt aan dictatuur, genocide of misdaden tegen de menselijkheid?

Extra verontrustend is dat de directie en het bestuur van de VRT zich in deze weinig gelegen laten aan de redactionele onafhankelijkheid van 'De Ideale Wereld'. Bovendien zijn er voldoende geijkte procedures beschikbaar voor wie zich stoort aan het inhoudelijk aanbod op de openbare omroep.

Tot slot kan de VVJ niet anders dan opmerken dat uitgerekend de partij Vlaams Belang aan de basis ligt van deze censuur. Dat wil zeggen: een partij die voortdurend zelf hamert op de vrije meningsuiting en met zijn humor en satire zelf systematisch de grenzen van het welvoeglijke opzoekt en overschrijdt.

Groen spreekt van 'gevaarlijk precedent' bij VRT

Dat de VRT beslist heeft een fragment uit De Ideale Wereld te knippen na kritiek van Vlaams Belang in de raad van bestuur, is volgens Groen 'een gevaarlijk precedent'. Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid en voorzitter van de commissie Media in het Vlaams Parlement, wil de VRT vandaag/donderdag nog over de kwestie bevragen.

'Via de raad van bestuur werd er blijkbaar ingemengd. Er werd politieke druk uitgeoefend waar dan de voorzitter van de raad van bestuur op inging. Dat is het grootste probleem', zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. Volgens haar heeft de VRT eigen deontologische codes om met dergelijke klachten om te gaan. 'Dat moet gebeuren via de ombudsman die het dan binnenshuis verder aankaart. Inmenging via de raad van bestuur en bijgevolg via politiek staat haaks op die deontologische code', aldus Meuleman.

'De raad van bestuur moet zich niet bemoeien met de inhoud van programma', zegt ze. Dat er op die manier geknipt wordt in een VRT-programma komt volgens Meuleman 'dicht bij wat censuur kan zijn'. Meuleman noemt de houding van Vlaams Belang ook 'hypocriet'.

'Gisteren (woensdag) liet het Vlaams Belang het parlement zich nog buigen over mediacensuur. De partij stelde zich vragen bij het offline halen van Little Britain en Gone With the Wind. Ze spraken van politieke druk. Nu blijkt dat ze zelf zonder schaamte VRT vragen om stukjes televisie weg te knippen. Dit is bijzonder hypocriet', aldus Meuleman.

Open VLD: 'Fundamenteel probleem met inhoudelijke politieke inmenging'

Als de VRT effectief inhoudelijk heeft ingegrepen in een programma op verzoek van een raadslid van een politieke partij, dan heeft Open Vld daar een 'fundamenteel probleem' mee. Dat zegt Open Vld-parlementslid Stephanie D'Hose in een reactie op de beslissing van de VRT om een passage uit 'De Ideale Wereld' te schrappen na kritiek van een raadslid van Vlaams Belang.

'Ik stel me hier grote vragen bij', zegt Vlaams parlementslid Stephanie D'Hose. Zij verwijst naar het feit dat Vlaams Belang gisteren/woensdag in de plenaire zelf een resolutie heeft ingediend tegen mediacensuur en het maximaal vrijwaren van ideologische diversiteit. 'Het is dan ook zeer cynisch om de dag erna te moeten lezen dat op vraag van diezelfde partij een VRT-programma aangepast diende te worden, nota bene via een vraag die per mail vanuit de raad van bestuur vertrok', merkt D'Hose op.

Als de VRT effectief heeft ingegrepen op verzoek van het VB-raadslid, heeft Open Vld daar volgens D'Hose 'een fundamenteel probleem' mee. (

Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging in het programma 'De ideale wereld' via de raad van bestuur. 'We hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit', zegt Hellemans op vrt.nws in een reactie op de berichtgeving van De Standaard.In de uitzending van 'De ideale wereld' van 30 april vroeg comedian Geert Hoste bij wijze van grap : 'Hoe begroeten Vlaams Belangers elkaar als hun gezicht bedekt is door een mondmasker? ', waarna Hoste een Hitlergroet uitbracht. Dat viel in slechte aarde bij Jan Huijbrechts, die voor Vlaams Belang in de raad van bestuur van de VRT zit. Hij contacteerde op 4 mei de VRT-top en kreeg diezelfde dag nog excuses. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door Leo Hellemans aan vrt.nws. Het bewuste fragment werd nadien uit de uitzending geknipt en is niet meer terug te vinden op VRT NU. 'Iemand heeft ons gewezen op een pijnlijk fragment, we hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was', zegt Hellemans op de website van de openbare omroep. 'Het maakt niet uit wie de vraag of klacht heeft ingediend. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit.' Volgens De Standaard kwamen de excuses er op vraag van Vlaams Belang. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zegt op Twitter dat hij nooit om excuses heeft gevraagd. De krant citeert voor de berichtgeving uit mailverkeer tussen de leden van de raad van bestuur. Olivier Goris, programmadirecteur van Eén en Canvas, bood zijn excuses ervoor aan aan de voltallige raad. De mails tonen politieke inmenging in een programma via de raad van bestuur, aldus de krant. Nochtans heeft die raad volgens zijn statuten alleen strategische bevoegdheden. Jan Jaap van der Wal, presentator van 'De ideale wereld', heeft zelf in overleg met Hoste en productiehuis Woestijnvis beslist de passage te schrappen. 'Zij zagen het als aanstootgevend, ik niet, maar in diepe coronatijd hadden we geen zin om de discussie aan te gaan', zegt hij. Hij benadrukt dat het wegknippen van de passage voor hem 'geen verontschuldiging' inhoudt. Het Vlaams Belang eist via zijn advocaat een recht van antwoord bij de krant De Standaard. De partij onktent dat ze de VRT zou hebben gevraagd om een fragment uit 'De Ideale Wereld' te schrappen of censureren. De partij verwijt De Standaard 'leugens'. De VRT besliste om een passage uit 'De Ideale Wereld' van 30 april te schrappen. In die aflevering was Geert Hoste te gast. In een item over mondkapjes liet hij zien hoe Vlaams Belangers elkaar begroeten als hun gezicht bedekt is: met de Hitlergroet. Die passage is volgens de krant De Standaard 'op vraag van Vlaams Belang' uit de aflevering geknipt, meer bepaald na kritiek van Vlaams Belang-raadlid Jan Huijbrechts. Maar Vlaams Belang spreekt van 'foute verslaggeving' door De Standaard. Volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken heeft zijn partij helemaal niet gevraagd om het fragment te schrappen. 'Wij hebben dat nooit gevraagd en als vrijheidslievende partij zijn we voor een nagenoeg absolute vorm van vrije meningsuiting. Wat ons betreft mag het bewuste fragment dan ook terug online gezet worden', klinkt het. Van Grieken vermoedt dat De Standaard 'bewust te kwader trouw heeft gehandeld'. 'Er werd iets gefabriceerd, cruciale elementen uit een mail die dit tegenspraken, werden verhuld en er werd een verkeerdelijk citaat gebruikt'. Zo staat er volgens Van Grieken in de mail van Huijbrechts letterlijk dat hij de vrije meningsuiting niet wil inperken. 'Maar De Standaard heeft dit weggelaten. Als kers op de taart heeft men nog eens een willekeurig citaat van mij erbij gezet. Die zin kwam uit een ander telefoongesprek, van drie weken geleden, met een andere journalist en in antwoord op een andere vraag.' Het Vlaams Belang heeft nu een onmiddellijke rechtzetting en recht van antwoord gevraagd. De VVJ (Vlaamse Vereniging Journalisten) maakt zich grote zorgen over de censuur die het bestuur en de directie van de VRT hebben opgelegd aan het programma 'De Ideale Wereld', nadat een gast van het programma, een gereputeerde komiek, met een kwinkslag de partij Vlaams Belang koppelde aan het nazisme.De VVJ vraagt zich af of de toegepaste censuur - het schrappen van het item in het aanbod op VRT NU - gevolgd door het aanbieden van excuses aan Vlaams Belang, zich nu ook zal doorzetten in echt informatieve programma's. Wat wanneer straks een gast in het kader van een ander programma de gelaakte vergelijking maakt? Wat wanneer straks iemand in een opiniestuk of commentaar de parallel trekt tussen VB en het nazisme? Wat wanneer een journalist nog maar een vraag stelt met betrekking tot de gemaakte parallel? Wat wanneer iemand een andere politieke partij koppelt aan dictatuur, genocide of misdaden tegen de menselijkheid? Extra verontrustend is dat de directie en het bestuur van de VRT zich in deze weinig gelegen laten aan de redactionele onafhankelijkheid van 'De Ideale Wereld'. Bovendien zijn er voldoende geijkte procedures beschikbaar voor wie zich stoort aan het inhoudelijk aanbod op de openbare omroep. Tot slot kan de VVJ niet anders dan opmerken dat uitgerekend de partij Vlaams Belang aan de basis ligt van deze censuur. Dat wil zeggen: een partij die voortdurend zelf hamert op de vrije meningsuiting en met zijn humor en satire zelf systematisch de grenzen van het welvoeglijke opzoekt en overschrijdt. Dat de VRT beslist heeft een fragment uit De Ideale Wereld te knippen na kritiek van Vlaams Belang in de raad van bestuur, is volgens Groen 'een gevaarlijk precedent'. Elisabeth Meuleman, Vlaams parlementslid en voorzitter van de commissie Media in het Vlaams Parlement, wil de VRT vandaag/donderdag nog over de kwestie bevragen. 'Via de raad van bestuur werd er blijkbaar ingemengd. Er werd politieke druk uitgeoefend waar dan de voorzitter van de raad van bestuur op inging. Dat is het grootste probleem', zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. Volgens haar heeft de VRT eigen deontologische codes om met dergelijke klachten om te gaan. 'Dat moet gebeuren via de ombudsman die het dan binnenshuis verder aankaart. Inmenging via de raad van bestuur en bijgevolg via politiek staat haaks op die deontologische code', aldus Meuleman. 'De raad van bestuur moet zich niet bemoeien met de inhoud van programma', zegt ze. Dat er op die manier geknipt wordt in een VRT-programma komt volgens Meuleman 'dicht bij wat censuur kan zijn'. Meuleman noemt de houding van Vlaams Belang ook 'hypocriet'. 'Gisteren (woensdag) liet het Vlaams Belang het parlement zich nog buigen over mediacensuur. De partij stelde zich vragen bij het offline halen van Little Britain en Gone With the Wind. Ze spraken van politieke druk. Nu blijkt dat ze zelf zonder schaamte VRT vragen om stukjes televisie weg te knippen. Dit is bijzonder hypocriet', aldus Meuleman. Als de VRT effectief inhoudelijk heeft ingegrepen in een programma op verzoek van een raadslid van een politieke partij, dan heeft Open Vld daar een 'fundamenteel probleem' mee. Dat zegt Open Vld-parlementslid Stephanie D'Hose in een reactie op de beslissing van de VRT om een passage uit 'De Ideale Wereld' te schrappen na kritiek van een raadslid van Vlaams Belang. 'Ik stel me hier grote vragen bij', zegt Vlaams parlementslid Stephanie D'Hose. Zij verwijst naar het feit dat Vlaams Belang gisteren/woensdag in de plenaire zelf een resolutie heeft ingediend tegen mediacensuur en het maximaal vrijwaren van ideologische diversiteit. 'Het is dan ook zeer cynisch om de dag erna te moeten lezen dat op vraag van diezelfde partij een VRT-programma aangepast diende te worden, nota bene via een vraag die per mail vanuit de raad van bestuur vertrok', merkt D'Hose op. Als de VRT effectief heeft ingegrepen op verzoek van het VB-raadslid, heeft Open Vld daar volgens D'Hose 'een fundamenteel probleem' mee. (

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMilwFodHRwczovL3d3dy5rbmFjay5iZS9uaWV1d3MvYmVsZ2llL2xlby1oZWxsZW1hbnMtb3Zlci1zY2hyYXBwZW4tZnJhZ21lbnQtZGUtaWRlYWxlLXdlcmVsZC1nZWVuLXNwcmFrZS12YW4tcG9saXRpZWtlLWlubWVuZ2luZy9hcnRpY2xlLW5ld3MtMTYxMTQwNy5odG1s0gGbAWh0dHBzOi8vd3d3LmtuYWNrLmJlL25pZXV3cy9iZWxnaWUvbGVvLWhlbGxlbWFucy1vdmVyLXNjaHJhcHBlbi1mcmFnbWVudC1kZS1pZGVhbGUtd2VyZWxkLWdlZW4tc3ByYWtlLXZhbi1wb2xpdGlla2UtaW5tZW5naW5nL2FydGljbGUtbmV3cy0xNjExNDA3Lmh0bWwuYW1w?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿