2021年10月31日日曜日

Succesweekend aan de kust dreigt in het water te vallen door slecht weer en Covid Safe Ticket: “Tot 40 procent annuleringen” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Succesweekend aan de kust dreigt in het water te vallen door slecht weer en Covid Safe Ticket: “Tot 40 procent annuleringen”  Het Laatste Nieuws
  2. ZO ZIT DAT. Op welke manieren kan je een Covid Safe Ticket verkrijgen?  Het Nieuwsblad
  3. Horeca Middenkust: "Sinds woensdag redelijk wat annulaties als gevolg van invoering coronapas"  VRT NWS
  4. Invoering covid safe ticket vanaf maandag zorgt voor annulaties  Focus en WTV
  5. Covid Safe Ticket dreigt domper te worden voor traditioneel succesweekend aan de kust  Het Nieuwsblad
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMioQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9zdWNjZXN3ZWVrZW5kLWFhbi1kZS1rdXN0LWRyZWlndC1pbi1oZXQtd2F0ZXItdGUtdmFsbGVuLWRvb3Itc2xlY2h0LXdlZXItZW4tY292aWQtc2FmZS10aWNrZXQtdG90LTQwLXByb2NlbnQtYW5udWxlcmluZ2VufmE2MWNkZjczL9IBAA?oc=5

Zorgpersoneel krijgt wel al bijkomende prik, voorlopig geen boostervaccin voor brede bevolking. Minister Beke: 'Dit is niet de laatste stap' - De Morgen

NieuwsVaccinatiecampagne

null Beeld Wannes Nimmegeers
Beeld Wannes Nimmegeers

De verschillende ministers van Volksgezondheid hebben beslist dat ook het zorgpersoneel in ons land een derde coronaprik zal krijgen. Daarnaast wordt verder onderzocht of er een algemene boosterprik voor iedereen onder de 65 jaar komt. ‘Beleidsmatig houden we er rekening mee dat het in het eerste semester van 2022 toch aan de orde zal zijn’, klinkt het bij de Taskforce Vaccinatie. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vertrouwt erop dat die derde prik voor iedereen er nog zal komen. ‘In 2022 zullen we nog aan het prikken zijn’, klinkt het in VTM Nieuws.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) ziet op dit moment nog geen wetenschappelijke ondersteuning voor een boostervaccin bij de brede bevolking. De Raad toonde zich wel voorstander van een boostervaccin voor het zorgpersoneel. “De gezondheidsmedewerkers zullen deze herfst/winter geconfronteerd worden met het management van sars-COV-2-patiënten, maar ook met andere infectieuze respiratoire aandoeningen (zoals de seizoensgriep of RSV),” klinkt het in het advies. “Door het infectierisico met sars-COV-2 te verlagen, zou een boosterdosis helpen om het zorgsysteem overeind te houden.”

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land hebben het advies van de HGR dus opgevolgd. Naast de bewoners van woonzorgcentra, 65-plussers en mensen met een verlaagde immuniteit, die momenteel al worden uitgenodigd voor een boosterprik, zal het zorgpersoneel nu ook een uitnodiging voor een bijkomend coronavaccin krijgen.

Er wordt geschat dat het om ruim 530.000 personen gaat over het hele land. Het gaat dan om ziekenhuispersoneel, eerstelijnszorg, medewerkers van woonzorgcentra en andere residentiële zorginstellingen en ook de thuiszorg. Volgens de Taskforce kan die vaccinatiecampagne allicht al in november starten.

Algemene bevolking

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad over een derde prik voor iedereen is dan weer een streep door de rekening van de Vlaamse regering. Eerder deze week luidde de boodschap nog dat de Vlaamse regering graag iedereen een derde prik wil aanbieden. De Raad onderstreepte in haar advies echter dat er momenteel geen wetenschappelijke bewijzen zijn om iedereen zo’n derde prik te geven.

De Hoge Gezondheidsraad bekijkt verder ook nog of personen onder de 65 jaar die AstraZeneca of Johnson & Johnson kregen eventueel wel een bijkomende prik moeten krijgen. In de Verenigde Staten wordt iedereen die het J&J-vaccin kreeg al uitgenodigd voor een boosterprik. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke wordt een beslissing daarover verwacht “na de herfstvakantie”.

Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, benadrukt wel dat het advies van de Hoge Gezondheidsraad ook niet wil zeggen dat de boosterprik bij de brede bevolking een slecht idee zou zijn. “Tijdens de vaccinatiecampagne hebben we steeds met veel onzekerheden gewerkt (...) We moeten daar duidelijk over blijven communiceren: de wetenschap kan antwoorden bieden, maar heeft geen glazen bol”, aldus Ramaekers.

(Lees verder onder de foto)

null Beeld David Legreve
Beeld David Legreve

“Beleidsmatig houden we er rekening mee dat het in het eerste semester van 2022 toch aan de orde zal zijn”, zegt het hoofd van de Taskforce Vaccinatie. Als de algemene boosterprik er toch zou komen, kan dat volgens Ramaekers wel snel gaan. “In de eerste fase was de toelevering van de vaccins de belangrijkste factor”, stelt hij. “De vaccinatiecentra draaien bovendien goed, de herhalingsdosis kan goed gepland gebeuren. Dat zien we ook al bij de 65-plussers nu.”

De meeste landen die boosterprikken aanbieden geven die derde prik op dit moment enkel aan ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen. In Israël, waar iedereen onder de 12 jaar wordt uitgenodigd voor een bijkomende prik, was kort na de start van de derde prik-campagne al een flinke daling van het aantal bijkomende besmettingen te zien.

‘Voortschrijdend inzicht’

Vlaams minister Beke rekent erop dat de derde prik voor iedereen er uiteindelijk toch zal komen. “We hebben afgesproken dat de voorbereidingen worden getroffen om die derde prik ook algemeen te doen”, klinkt het. “Mijn persoonlijke overtuiging blijft dat we in de loop van 2022 nog verder aan het prikken zullen zijn, en ik heb het gevoel dat er voortschrijdend inzicht is.” Volgens de minister is die beslissing, na de beslissingen over de risicopatiënten en 65-plussers, zeker niet de laatste. “Ik ben ervan overtuigd dat dit niet de laatste stap zal zijn”, klinkt het vastberaden.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMisAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3Mvem9yZ3BlcnNvbmVlbC1rcmlqZ3Qtd2VsLWFsLWJpamtvbWVuZGUtcHJpay12b29ybG9waWctZ2Vlbi1ib29zdGVydmFjY2luLXZvb3ItYnJlZGUtYmV2b2xraW5nLW1pbmlzdGVyLWJla2UtZGl0LWlzLW5pZXQtZGUtbGFhdHN0ZS1zdGFwfmI3MmUyZWI5L9IBAA?oc=5

Liliane Saint-Pierre rouwt om haar overleden moeder: “Ze was de enige houvast die ik nog had” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Liliane Saint-Pierre rouwt om haar overleden moeder: “Ze was de enige houvast die ik nog had”  Het Laatste Nieuws
  2. Hoe politici hun eigen graf delven  De Morgen
  3. Van postergirl bij Vlaams Belang tot kabinetsmedewerker bij Groen: 'Heel heftig, lezen dat je mama nazistische praat verspreidt'  Humo The Wild Site
  4. Alle remmen los na corona: onze reporter draait een nachtshift mee in een danscafé. “We hebben plakkaten boven de toiletten moeten hangen zodat er niemand meer kan overkijken”  Het Laatste Nieuws
  5. Bij een zelfgekozen dood geldt niet één verhaal, maar talloze verhalen  De Morgen
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMigAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvc2hvd2JpenovbGlsaWFuZS1zYWludC1waWVycmUtcm91d3Qtb20taGFhci1vdmVybGVkZW4tbW9lZGVyLXplLXdhcy1kZS1lbmlnZS1ob3V2YXN0LWRpZS1pay1ub2ctaGFkfmFlMjNlOTBiL9IBAA?oc=5

2021年10月30日土曜日

Majesteitsschennis niet langer verboden: zij belandden destijds wel nog in het justitiepaleis - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Majesteitsschennis niet langer verboden: zij belandden destijds wel nog in het justitiepaleis  Het Laatste Nieuws
  2. Scholen moeten focussen op kennisoverdracht. Een absurde vaststelling, in feite  De Morgen
  3. Zeven gloednieuwe bloedstollende horrorfilms die u doen sidderen van angst!  Humo The Wild Site
  4. Alles wordt duurder, gaan we nu ook loonsverhoging krijgen? Onze geldexpert Stijn Baert legt uit  Het Laatste Nieuws
  5. Zo nu en dan zijn er momenten dat ik verlost word uit mijn duistere gedachten over een wereld in verval  De Morgen
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMihAFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvYmlubmVubGFuZC9tYWplc3RlaXRzc2NoZW5uaXMtbmlldC1sYW5nZXItdmVyYm9kZW4temlqLWJlbGFuZGRlbi1kZXN0aWpkcy13ZWwtbm9nLWluLWhldC1qdXN0aXRpZXBhbGVpc35hZGFiOGRmZC_SAQA?oc=5

Volvo Cars 23 procent hoger op eerste beursdag - De Tijd

Volvo Cars heeft een spetterend debuut gemaakt op de beurs van Stockholm. Beleggers stuwden het aandeel op zijn eerste handelsdag een kwart hoger.

De Zweedse automaker in Chinese handen staat na jaren voorbereiding eindelijk op de beurs. Beleggers waarderen Volvo Cars op bijna 20 miljard euro. Dat is pikant omdat Volvo-eigenaar Geely afgelopen maandag nog besloot de beursintroductie helemaal aan de onderkant van de prijsvork te laten plaatsvinden. Geely liet daarmee de gehoopte waardering van 20 miljard euro varen.

Volvo haalt met de beursgang minstens 20 miljard kronen (2 miljard euro) op. Dat geld gaat integraal naar de investeringen die nodig zijn om de omslag te maken naar elektrische auto's. Tegen 2025 moet de helft van alle verkochte Volvo's zuiver elektrisch zijn en in 2030 neemt het merk definitief afscheid van de diesel- en benzinemotoren.

Het Chinese Geely blijft met 84 procent met afstand de grootste aandeelhouder van Volvo. Zweedse pensioenfondsen stonden in voor een stevige bodem bij de beursgang door alvast in te tekenen op 70 procent van de aandelen. Maar ook Zweedse particulieren stonden te dringen voor een stukje van de automaker: meer dan 200.000 mensen tekenden in.

De helft van de beurswaarde van Volvo komt voor rekening van het belang van 50 procent dat Volvo heeft in het elektrische sportwagenmerk Polestar. Dat trekt volgend jaar via een lege beursschelp naar Wall Street en zou op minstens 20 miljard dollar gewaardeerd worden.

Grootste beursgang van het jaar

De beursgang van Volvo is met een introductieprijs van 53 Zweedse kronen en een initiële waardering van 15,8 miljard euro de grootste beursgang in Europa dit jaar. Beleggers hadden aanvankelijk met argusogen naar de beursgang van Volvo gekeken omdat het IPO-klimaat door inflatievrees, oplopende coronacijfers en chiptekorten niet optimaal is.

De op een na grootste fabriek van Volvo Cars staat in Gent. De ruim 6.700 mensen die er werken, produceren de populaire SUV XC40, een van de best verkochte auto's in ons land. Daarnaast begon de Gentse fabriek eerder deze maand met de productie van de volledig elektrische C40 Recharge.

Batterijfabriek

De Gentse fabriek is ook in de race voor de batterijenfabriek die Volvo voor zijn twee Europese autofabrieken plant. Die fabriek moet tegen 2026 in staat zijn om 300.000 tot 400.000 autobatterijen per jaar te maken en is goed voor zo'n 3.000 jobs. Volvo beslist uiterlijk in de eerste helft van volgend jaar waar de batterijfabriek komt.

De Zweedse beurs telt nu twee Volvo's: de vrachtwagenbouwer Volvo en de autoproducent Volvo Cars.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9hdXRvL3ZvbHZvLWNhcnMtMjMtcHJvY2VudC1ob2dlci1vcC1lZXJzdGUtYmV1cnNkYWcvMTAzNDI3NTguaHRtbNIBAA?oc=5

70.000 inwoners in straal van 5 kilometer rond 3M kunnen bloed laten onderzoeken op PFAS - VRT NWS

Iedereen die in een straal van 5 kilometer rond de fabriek van 3M in Zwijndrecht woont, mag zijn bloed laten onderzoeken op de aanwezigheid van PFAS-stoffen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Eerder deze week raakte al bekend dat 9 op de 10 inwoners vlak bij de fabriek te hoge waarden in het bloed hebben. Het bloedonderzoek zal wel maanden in beslag nemen.

Het eerste bloedonderzoek bij zo'n 800 omwonenden gebeurde in een straal van 3 kilometer rond de fabriek. De resultaten daarvan waren zorgwekkend: slechts 1 op de 10 van de onderzochte mensen had een gehalte van PFAS in het bloed waarbij geen gezondheidseffecten worden verwacht, 9 op de 10 mensen hadden dus te veel PFAS in het bloed.

De resultaten leiden tot ongerustheid in de ruimere omgeving van de 3M-fabriek, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V): "Dat is een belangrijke vraag geweest van de mensen in de buurt, om ook individuele bloedonderzoeken te kunnen laten doen. Ik heb daarover een voorstel gedaan aan de regering, en we gaan nu in op die vraag."

Daarom krijgen nu meer mensen de kans om ook hun bloed te onderzoeken, deze keer in een straal van 5 kilometer rond de site, met de Schelde als afgrenzing. Iedereen die woont aan de linkerkant van de Schelde zal de komende periode een bloedonderzoek kunnen laten uitvoeren. Verschillende gemeentes - onder meer Zwijndrecht en Beveren - zullen daarbij betrokken worden.

Onderzoek van bloedstalen zal maanden duren

Het gaat over in totaal potentieel zo'n 70.000 inwoners die hun bloed zullen kunnen laten controleren op het schadelijke PFAS. Het onderzoek zal verschillende maanden duren en gefaseerd worden uitgevoerd. Minister Beke: "Een precieze timing kan ik daar nu nog niet op plakken. Dat zal mee van de labocapaciteit, van de onderzoekscapaciteit afhangen."

Beke vergelijkt ook met het eerste onderzoek:" De voorbije maanden zijn de experten dag en nacht aan het werk geweest om die 800 bloedstalen niet alleen te kunnen afnemen, maar ook te kunnen onderzoeken en te rapporteren. Dus dat zal aardig wat tijd in beslag nemen."

De Vlaamse regering laat nog bekijken of ook kinderen kunnen getest worden. Dat zou volgens de minister op een "minder-invasieve", lees minder pijnlijke manier moeten gebeuren. De regering wil de kosten van de hele operatie alleszins verhalen op 3M.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiOmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMC8yOS9ibG9lZG9uZGVyem9lay0zbS_SAQA?oc=5

2021年10月29日金曜日

Gemeente Zwijndrecht stelt 3M in gebreke en dreigt met strafklacht: "Onze inwoners worden gegijzeld" - VRT NWS

De gemeente Zwijndrecht stelt 3M in gebreke voor de PFOS-vervuiling op en rond de terreinen van de Amerikaanse chemiereus. 3M moet zich binnen de twee weken engageren om de schade voor Zwijndrecht en zijn inwoners te vergoeden, of er komt een strafklacht met burgerlijkepartijstelling. De demarche komt nadat bleek dat veel inwoners van Zwijndrecht te hoge PFOS-waarden in het bloed hebben. Maar 3M zegt in een reactie dat die bloedwaarden niet het gevolg zijn van de "huidige activiteiten" van het bedrijf.

De Vlaamse overheid nam de voorbije weken bij zo'n 800 Zwijndrechtenaren bloedstalen af om de PFOS-waarden na te gaan. PFOS - uit de PFAS-familie - kan zoals bekend tot sommige vormen van kanker leiden. De resultaten van dat onderzoek waren alarmerend: bij 9 op de 10 geteste inwoners werden te hoge waarden vastgesteld.

Volgens de groene schepen Steven Vervaet worden de inwoners van Zwijndrecht "gegijzeld" en volstaan ook de strengere "no regretmaatregelen"die de Vlaamse overheid deze week nam - geen groenten uit eigen tuin eten in een straal van drie kilometer bijvoorbeeld - niet. Heel veel mensen zouden ondertussen weg willen uit Zwijndrecht, en ook bedrijven komen er minder graag investeren, zo gaf Vervaet aan.

Met de resultaten van het bloedonderzoek in de hand wil de gemeente Zwijndrecht niet langer wachten om actie te nemen. "De bezorgdheid van onze inwoners is dermate groot dat we de plicht hebben die bezorgdheid te vertalen. Dat doen we via een aantal eisen en de juridische stappen die we willen nemen", zegt Zwijndrechts burgemeester André Van de Vyver.

Dat betekent allereerst dat er vanuit Zwijndrecht binnen de 14 dagen een engagement van 3M verwacht wordt. Het bedrijf moet aangeven dat het de geleden kosten wil vergoeden die zowel de gemeente zelf als haar inwoners geleden hebben. De gemeente verwacht ook complete transparantie over de meetgegevens.

Als dat niet gebeurt, volgt een strafklacht. De gemeente zal zich aansluiten bij de eerdere klachten die al werden ingediend door enkele inwoners van Zwijndrecht.

Tegelijkertijd worden ook een aantal eisen geformuleerd aan het adres van de Vlaamse overheid. Burgemeester Van de Vyver wil een uitbreiding van het bloedonderzoek naar een groter staal van de bevolking én de garanties dat de Vlaamse overheid een deel van de kosten draagt.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt tevreden te zijn dat Zwijndrecht - "in de voetsporen van de Vlaamse regering" - ook actie onderneemt. "Op dat vlak zijn we bondgenoten in de strijd tegen 3M. Uiteraard zullen we contact leggen om beide ingebrekestellingen op elkaar af te stemmen." Ze wijst er wel fijntjes op dat Zwijndrecht ook veiligheidsmaatregelen zou kunnen nemen tegen 3M, maar dat niet doet, "in tegenstelling tot Vlaanderen".

Hoorzitting bij Omgevingsinspectie

Ondertussen moet 3M zich ook nog op een ander front verdedigen. Deze namiddag vindt bij de Omgevingsinspectie - de vroegere milieu-inspectie - in Antwerpen een hoorzitting plaats. Daar moet het bedrijf de gegevens over haar uitstoot via de schouw voorleggen. Het moet daarbij kunnen aantonen dat het de omwonenden van de fabriek niet aan nog meer gezondheidsrisico's blootstelt.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir vraagt al enkele weken om die gegevens, maar kreeg ze voorlopig niet. Maar nadat de bloedwaarden bekend raakten, duwde Demir het gaspedaal in. Dinsdag gaf ze 3M twee dagen de tijd om de gegevens vrij te geven, en die twee dagen zijn nu dus om.

Na de hoorzitting zal de Omgevingsinspectie beslissen welke maatregelen ze neemt. Maar Demir gaf al een duidelijk beeld van wat die zouden kunnen zijn. Zo zei ze daarover in het Journaal: "Als het antwoord niet volstaat denk ik dat het heel duidelijk is: dan zullen sommige productieprocessen al dan niet tijdelijk gesloten worden. Ieders geduld is op."

3M: "Wij willen het beste voor alle partijen"

Bij haar bloedonderzoek concludeert de Vlaamse overheid dat er een duidelijk verband is tussen de hoge bloedwaarden en de aanwezigheid van 3M: hoe dichter bij het bedrijf, hoe hoger ze liggen,.

Het bedrijf ontkent ondertussen dat de huidige emissies aan de basis zouden liggen van de hoge PFOS-waarden in het bloed van de Zwijndrechtse bevolking. Het zegt dat te doen op basis van "wetenschappelijk bewijsmateriaal". Eerder zei het bedrijf ook al dat er geen causaal verband is aan te tonen tussen PFOS en het opduiken van een aantal ziektes, zoals sommige vormen van kanker.

3M zegt dat het debat van de voorbije week vooral "onnodige onrust" heeft veroorzaakt en dat het zelf constructief wil meewerken met de overheid. Zo zegt het bedrijf: "We willen eenvoudigweg het beste voor alle partijen - onze lokale gemeenschap, de burgers, het bedrijfsleven van België, de 350 mensen die in onze fabriek in Zwijndrecht werken, en de klanten en vitale industrieën die vertrouwen op de producten die we maken."

Een gedeeltelijke sluiting ziet het bedrijf niet zitten,. "Banen komen in gevaar, het voltooien van het Oosterweel-project komt in gevaar, vitale industriële bedrijven kunnen niet meer bediend worden." Door een sluiting, denkt het bedrijf, zou door een sluiting "het bedrijfsklimaat in België en Europa  ernstig verstoord worden.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiUmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMC8yOC9nZW1lZW50ZS16d2lqbmRyZWNodC16ZXQtM20tdm9vci1oZXQtYmxvay_SAQA?oc=5

AB InBev verlost Bel20 van herfstmoeheid - De Tijd

De meest notoire achterblijver in de Bel20 suste beleggers met een sterk kwartaalrapport. Twee andere achterblijvers, Solvay en zeker Telenet, konden minder overtuigen. Ontex kelderde naar een dieptepunt.

De Belgische beleggers kregen donderdag voorbeurs een paar honderd pagina's kwartaalupdates voorgeschoteld. Essentieel waren vooral de updates van AB InBev, Solvay en Telenet, drie relatieve achterblijvers bij de beurshausse tot nog toe in 2021 (zie grafiek).

Het frappantst is hét zwaargewicht van de Brusselse beurs, AB InBev . 's Werelds grootste brouwer kende een verrassend sterke zomer. Dat laat de nieuwe CEO Michel Doukeris toe de jaarprognose voor 2021 licht te verhogen: er moet nu minimaal 10 in plaats van 8 procent winstgroei mogelijk zijn.

Het resultaat: met een spurt van 10,3 procent tot 54,46 euro was het aandeel AB InBev de grootste stijger op de Europese beurzen donderdag. De spurt van het zwaargewicht zette ook de Bel20 op een stevige winst. De sterindex ging 1,7 procent hoger tot 4.283 punten.

'Dit is de eerste verhoging van de prognose in meerdere jaren', merkt Edward Mundy, analist van het beurshuis Jefferies, op. Hij toont zich vooral tevreden over Brazilië, een van de rendabelste markten van AB InBev. 'Brazilië is de meest cruciale uitschieter in het rapport, met een volumegroei van ruim 7 procent ondanks een moeilijke vergelijkingsbasis.'

AB InBev kreeg in de middaghandel nog een extra boost: de Amerikaanse tabaksreus Altria sprak in de marge van de kwartaalcijfers zijn geloof uit in Doukeris. Sinds de miljardenovername van SABMiller in 2016 bezit Altria bijna 10 procent van de bierreus. Die aandelen konden vijf jaar niet verhandeld worden, maar zijn sinds 10 oktober 'gedeblokkeerd'.

Beleggers vreesden de hele zomer dat Altria die aandelen zo snel mogelijk op de markt zou 'gooien', wat extra op de beurskoers woog. Maar Altria laat na rijp beraad weten vertrouwen te hebben in de langetermijnstrategie van AB InBev. Een verkoop 'op dit moment' zou de aandeelhouderswaarde niet maximaliseren, klinkt het. 'Een duidelijke motie van vertrouwen in het postpandemische herstel', oordeelt Mundy.

Solvay daarentegen moet net als rivaal BASF gisteren ondervinden dat een sterk rapport geen garantie is op applaus. Net als bij de Duitse branchegenoot vragen beleggers zich af of de chemiereus de hogere energie- en grondstoffenfactuur vlot kan blijven doorrekenen, nu de wereldeconomie lijkt af te koelen. Het aandeel Solvay moest 1 procent achteruit tot 104,6 euro.

Voor een schoolvoorbeeld van wat gebeurt als een bedrijf de oplopende kosteninflatie niet of onvoldoende kan doorrekenen, is er buiten de Bel20 Ontex . De luierfabrikant kampt met een forse kosteninflatie (houtpulp, oliederivaten). Die veegt de besparingen die CEO Esther Berrozpe doorvoerde meer dan uit.

Het resultaat: een waarschuwing voor lagere winstmarges in 2021. Over het derde kwartaal tuimelde de marge meer dan 3 procentpunten naar minder dan 8 procent. Het aandeel tuimelde met 11 procent tot 8,2 euro, de laagste koers ooit en goed voor de rode lantaarn op de Brusselse beurs.

Telenet legde een weinig begeesterend kwartaalrapport voor met een vlakke evolutie van de omzet en de bedrijfswinst. De telecomoperator verguldt de pil met twee andere persberichten: een bevestiging dat de zendmasten potentieel te koop staan en meer details over de meer dan een jaar geleden aangekondigde samenwerking met Fluvius voor de (dure) uitrol van glasvezel tot aan de voordeur.

De persberichten counteren deels een belangrijke reden voor de zwakke koersprestatie dit jaar: de dure cashflowvretende 'netwerkoorlog' met rivaal Proximus. De hoop is dat Telenet een deel van die factuur naar Fluvius kan doorschuiven en tegelijk het dividend (en potentiële overnames) kan veiligstellen door op de zendmasten te cashen.

De analisten blijven op hun honger zitten: 'Het gaat alleen om een niet-bindende overeenkomst met Fluvius, dus dat risico is niet weg', stipt ING-analist David Vagman aan. 'En er is bevestiging dat de zendmasten verkocht kunnen worden in het geval van een strategische overname, maar over die potentiële deal (met de Waalse kabelaar VOO als prooi, red.) is er geen nieuws.'

Het resultaat: Telenet gleed 3,3 procent weg naar 32,44 euro.

Blikvanger

De Europese beurzen trokjes lichtjes hoger, met een winst van gemiddeld 0,3 procent. De Bel20 was bijgevolg de ster in Europa met dank aan de forse stijging van het zwaargewicht AB InBev na sterke cijfers. Elders in Europa werd verschillend gereageerd op talrijke bedrijfsresultaten. Zo incasseerden Volkswagen en Shell klappen, terwijl STMicroelectronics een boost kreeg.

Proximus publiceert voorbeurs kwartaalcijfers. De verwachtingen zijn niet hooggespannen. ING verwacht een stijging van de omzet met 1 procent en een terugval van de bedrijfskasstroom (ebitda) met 0,4 procent. In beide gevallen is analist David Vagman nog iets optimistischer dan de consensus.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9hYi1pbmJldi12ZXJsb3N0LWJlbDIwLXZhbi1oZXJmc3Rtb2VoZWlkLzEwMzQyMzc1Lmh0bWzSAQA?oc=5

2021年10月28日木曜日

Vlaams fractieleider Chris Janssens (VB) roept horeca op tot ongehoorzaamheid: "Geen verkapte verplichte vaccinatie" - VRT NWS

Vlaams Belang is niet te spreken over de nieuwe coronamaatregelen die het Overlegcomité heeft aangekondigd. Vlaams fractieleider Chris Janssens (VB) roept in "Villa Politica" op tot verzet "tegen de onbetrouwbaarheid en woordbreuk van de diverse overheden in het land". Meer concreet roept hij de horecasector om de mondmaskerplicht voor het personeel en de controle van het Covid Safe Ticket naast zich neer te leggen.

"Men heeft nu al maandenlang aan de bevolking beloofd dat ze de vrijheid terugkrijgt als ze braaf is en zich laat vaccineren", zegt Janssen. Maar die belofte is volgens hem niet nagekomen. "Waarom moet de Vlaming met een vaccinatiegraad van 92 procent boeten voor de slechte vaccinatiecijfers in Wallonië en het multiculturele Brussel?" 

Ik zie op dit moment geen noodtoestand

Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang)

Volgens Janssens heeft de N-VA zich laten vangen op het Overlegcomité. "Ik zie op dit moment geen noodtoestand", aldus Janssens. "Er zijn inderdaad een 260-tal mensen die covid-gerelateerd op de intensieve zorg zouden liggen. Maar in de piekperiode vorig jaar ging het over 1.200 tot 1.500 mensen op de intensieve zorg." Voor een goed begrip: vorig jaar was er nog geen sprake van vaccinaties.

Wat moet er dan wel gebeuren volgens Vlaams Belang? "Laten we gewoon de Vlaming oproepen om zijn gezond verstand te gebruiken. Zorg ervoor dat je uw afstand bewaart waar nodig. Maar in elk geval: die beloofde vrijheid die jullie gegarandeerd werd, daar moeten we ons aan vasthouden."

Er is de vrijheid om u te laten vaccineren. Wij willen dat die vrijheid absoluut gestand wordt gehouden

Vlaams fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang)

"De regering misbruikt de niet-gevaccineerden en gooit hen op de brandstapel om zich vervolgens met hun falende beleid te verschuilen achter de rookwolk", vindt Chris Janssens.

"De horeca hoeft niet uit te voeren dat er opnieuw een mondmaskerplicht moet ingevoerd worden voor het personeel", vindt de fractieleider van de grootste oppositiepartij van Vlaanderen. "Er is de vrijheid om u te laten vaccineren. Wij willen dat die vrijheid absoluut gestand wordt gehouden. Dat wil zeggen: geen verkapte verplichte vaccinatie door de invoering van een coronapas waarbij je in de samenleving A- en B-burgers creëert en de ene tegen de andere opzet."

Vlaams Belang viseert hier duidelijk de N-VA, die het Covid Safe Ticket in Vlaanderen niet heeft kunnen tegenhouden. "De federale regering heeft de zogenoemde pandemiewet in werking gesteld, waardoor de federale regering meer mogelijkheden en instrumenten naar zich heeft toegetrokken", dient viceminister-president Ben Weyts (N-VA) hem van antwoord in het Vlaams Parlement. "Vlaanderen heeft gekozen voor de minste van twee kwalen: het was dát of bijvoorbeeld mondmaskerplicht in de horeca."

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wijst erop dat ook in Vlaanderen de besmettingscijfers en de druk op de zorg weer toenemen. "Dat kan je dan leuk vinden of niet. Maar dan moet je handelen en beslissen", aldus Beke.

CD&V verzet zich tegen de stelling dat het Covid Safe Ticket een beperking van de vrijheid is. "Voor ons is garandeert het net beter de vrijheid van wie gevaccineerd is, want met het Covid Safe Ticket kunnen we strengere maatregelen vermijden voor iedereen", zegt Vlaams Parlementslid Katrien Schryvers (CD&V).

Van degenen die nog niet gevaccineerd zijn hoop ik elke dag opnieuw dat hun frank eindelijk valt om zich te laten vaccineren

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

Minister Beke roept op om te stoppen met karikaturen. "Dat brengt absoluut niets bij. Wij zijn aan het vaccineren en we doen dat goed. En van degenen die nog niet gevaccineerd zijn hoop ik elke dag opnieuw dat hun frank eindelijk valt om zich te laten vaccineren als ze in de krant lezen welke druk er op ons zorgsysteem wordt gezet."

De viruscirculatie moet naar beneden worden geduwd. Contactopsporing, vaccineren en bijkomende maatregelen zoals mondmaskers of CST zijn dus de boodschap, zegt Wouter Beke. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMC8yNy92bGFhbXMtZnJhY3RpZWxlaWRlci1jaHJpcy1qYW5zc2Vucy12Yi1yb2VwdC1ob3JlY2Etb3AtdG90LW9uZy_SAQA?oc=5

Chiphonger zet Melexis op weg naar recordjaar - De Tijd

De chipontwikkelaar is op weg om het recordjaar 2018 te verbeteren. CEO Marc Biron is door de componentenschaarste wel op zijn hoede voor 2022.

Met zijn eerste kwartaalrapport hoeft Marc Biron, die eind juli de CEO-fakkel overnam van Françoise Chombar, zeker niet te blozen. De positieve trend zet door en 2021 wordt zoals het er nu naar uitziet een recordjaar voor Melexis .

In het derde kwartaal realiseerde Melexis een omzet van 163 miljoen euro. Dat is 34 procent meer dan in de overeenkomstige periode van 2020 en aan de bovenkant van de vork die het bedrijf in juli meegaf (158 tot 163 miljoen euro). Analisten hadden 162 miljoen verwacht.

De brutowinst bedroeg 70,6 miljoen euro, wat neerkomt op 43,4 procent van de omzet en 57 procent meer is dan een jaar eerder. Voor de brutomarge had Melexis geen cijfer naar voren geschoven. 'Een voordelige productmix en wisselkoerseffecten hebben bijgedragen tot een sterke brutomarge', zegt financieel directeur Karen van Griensven in het persbericht.

De opwaartse trend is ook merkbaar in de bedrijfswinst, die met liefst 153 procent toenam tegenover het derde kwartaal van 2020 tot 40 miljoen euro. Dat is 9 procent meer dan in het tweede kwartaal en levert een marge op van ruim 24 procent.

Onderaan de tabel verschijnt een nettowinst van 36,5 miljoen euro of 0,90 euro per aandeel. Dat is 145 procent meer dan een jaar eerder en 9 procent meer dan het over het tweede kwartaal behaalde nettoresultaat.

Op basis van de sterke kwartaalcijfers - met de derde recordkwartaalomzet op rij - verhoogt Melexis zijn jaarprognose. Het Ieperse techbedrijf denkt in het vierde kwartaal een omzet tussen 160 en 165 miljoen euro te realiseren. Voor het hele jaar zou dat resulteren in een omzetgroei van ongeveer 26 procent. Tot dusver stond de prognose op 24 tot 27 procent omzetgroei.

De voortdurende mismatch tussen vraag en aanbod is onze grootste uitdaging.
Marc Biron
Melexis-CEO

Voor de brutomarge verwacht Melexis nog altijd 'ongeveer 42 procent', maar de prognose voor de operationele winstmarge stijgt van 'rond 22 procent' naar 'ongeveer 23 procent'. Als dat allemaal uitkomt, zou Melexis nog beter doen dan in 2018, dat tot dusver zijn beste jaar was (zie grafiek).

De vraag is wat 2022 brengt en daar is Biron toch wat op zijn hoede. 'Vandaag de dag is de voortdurende mismatch tussen vraag en aanbod onze grootste uitdaging', zegt hij in het persbericht.

'We blijven de beschikbare materialen verdelen over ons klantenbestand, terwijl we samenwerken met onze partners om de toeleveringsketen te stabiliseren en de capaciteit te verhogen.' Het is met andere woorden schipperen voor Melexis om de beschikbare autochips zo goed mogelijk over de verschillende autobouwers te verdelen.

Biron verwacht dat die situatie in 2022 voortduurt, 'gezien het huidige bestelgedrag van onze klanten'.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9hdXRvL2NoaXBob25nZXItemV0LW1lbGV4aXMtb3Atd2VnLW5hYXItcmVjb3JkamFhci8xMDM0MTk1My5odG1s0gEA?oc=5

2021年10月27日水曜日

'Het geduld is op': minister Demir dreigt 3M-fabriek stil te leggen als bedrijf niet met bewijzen rond PFOS komt - De Morgen

Belangrijk nieuwsPFOS-vervuiling

null Beeld Marc De Roeck
Beeld Marc De Roeck

Chemiebedrijf 3M krijgt twee dagen om te bewijzen dat het de omwonenden niet verder in gevaar brengt met zijn emissies. Anders moet het de productieprocessen stilleggen waarbij PFAS vrijkomen. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in reactie op de resultaten van het bloedonderzoek. Daaruit blijkt dat de helft van de deelnemers een te hoog PFOS-gehalte in het bloed heeft.

De Vlaamse overheid maakte deze voormiddag de resultaten bekend van het bloedonderzoek dat afgelopen zomer werd uitgevoerd bij 796 personen die binnen een straal van 3 km wonen rond de 3M-site in Zwijndrecht. Uit de studie blijkt dat 59 procent van de deelnemers een te hoog PFOS-gehalte in het bloed heeft.

Slechts 1 op 10 deelnemers heeft een waarde waarbij geen gezondheidseffecten verwacht worden. Dit resultaat is volgens de onderzoekers een belangrijk signaal om actie te ondernemen om de blootstelling te beperken of te stoppen. “Het betekent echter niet dat er bij individuele deelnemers onmiddellijk gezondheidsschade zal optreden”, klinkt het.

Duidelijk verband met 3M

Er is ook een duidelijk verband met de 3M-fabriek. Bewoners die dichter bij de fabriek wonen of al langer in het gebied, hebben hogere PFAS-gehaltes in het bloed. Het verband met het eten van lokaal geteelde voeding is minder duidelijk. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen die groenten en fruit uit de eigen tuin eten, ook vaak kippen hebben. “De resultaten van de eieren zijn zodanig sterk dat de impact van de andere producten daardoor mogelijk gemaskeerd wordt.”

Opmerkelijk is dat er ook hogere PFOS-waarden te vinden zijn bij personen die via hun beroep, hobby of opleiding in contact komen met bodemdeeltjes. Dat is een element dat de onderzoekers nog meer in detail gaan onderzoeken.

Blootstelling beperken

De resultaten geven aan dat er maatregelen nodig zijn om de blootstelling bij de bevolking in de buurt van 3M te verminderen. “In de eerste plaats moet de bron worden aangepakt”, klinkt het. Het is bekend dat 3M de voorbije maanden erg stroef communiceerde met de Omgevingsinspectie. Bovendien ging het bedrijf in beroep tegen de strengere uitstootnormen die het kreeg opgelegd.

“Omdat 3M niet kan of wil aantonen dat het op dit moment niets uitstoot wat leidt tot bijkomende blootstelling aan PFAS, worden geen risico’s genomen”, laat Demir weten. Het bedrijf moet binnen de twee dagen zwart op wit bewijzen dat het de omgeving niet extra blootstelt aan risico’s. Kan het dat niet bewijzen, dan moet het alle productieprocessen stopzetten die in de omgeving leiden tot blootstelling aan PFAS.

“De voorbije twee maanden worden grote inspanningen geleverd om het bedrijf 3M tot de orde te roepen”, stelt Demir. “Toch blijft essentiële informatie nog steeds uit, ondanks herhaaldelijke eisen gedurende twee maanden. Ondanks een ingebrekestelling. Daar bovenop komen nu de bijzonder slechte resultaten van het bloedonderzoek. Het geduld is op.”

Preventieve maatregelen

Als gevolg van de resultaten worden de eerder genomen “no regret-maatregelen” verlengd en uitgebreid. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt. De straal waarbinnen kwetsbare personen best geen zelfgeteelde groenten eten wordt bijvoorbeeld uitgebreid tot 3 kilometer.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMilgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvaGV0LWdlZHVsZC1pcy1vcC1taW5pc3Rlci1kZW1pci1kcmVpZ3QtM20tZmFicmllay1zdGlsLXRlLWxlZ2dlbi1hbHMtYmVkcmlqZi1uaWV0LW1ldC1iZXdpanplbi1yb25kLXBmb3Mta29tdH5iYjk3NmU3NS_SAQA?oc=5

Wankelend Evergrande vestigt hoop op elektrische auto - De Standaard

[unable to retrieve full-text content]

Wankelend Evergrande vestigt hoop op elektrische auto  De Standaard Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTEwMjZfOTQyNTExMjLSAQA?oc=5

LIVE. Overlegcomité beslist: Covid Safe Ticket in horeca en fitnesszaken, mondmaskerplicht in winkels, telewerk aanbevolen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. LIVE. Overlegcomité beslist: Covid Safe Ticket in horeca en fitnesszaken, mondmaskerplicht in winkels, telewerk aanbevolen  Het Laatste Nieuws
  2. LIVE. Overlegcomité neemt maatregelen om coronagolf te bestrijden, Van Gucht: “Blijf thuis als je ziek bent”  Het Laatste Nieuws
  3. Horeca houdt winterplan klaar “voor als de situatie verslechtert”  Het Nieuwsblad
  4. Overlegcomité buigt zich over mondmaskerplicht en Covid Safe Ticket  Focus en WTV
  5. Overlegcomité vanaf 16.30 uur bijeen over mondmasker en Covid Safe Ticket: zo blijft u op de hoogte  De Morgen
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiX2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9iaW5uZW5sYW5kL2xpdmUtdm9sZy1oaWVyLWRlLXBlcnNjb25mZXJlbnRpZS12YW4taGV0LW92ZXJsZWdjb21pdGV-YTU0M2NkNTYv0gEA?oc=5

2021年10月26日火曜日

Hoge Gezondheidsraad waarschuwt voor kernenergie, maar experten Studiecentrum voor Kernenergie weigeren advies te ondertekenen - De Morgen

NieuwsEnergie

De Kerncentrale bij Tihange.  Beeld Photo News
De Kerncentrale bij Tihange.Beeld Photo News

Drie experten van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol die meewerkten aan het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), trekken hun handen af van het eindrapport. Dat meldt het SCK. Het rapport concludeerde dat de huidige techniek van kernenergie niet voldoet aan de beginselen van duurzame ontwikkeling, en dat een Belgische kernuitstap kan ‘tegen een relatief beperkte kostprijs, ook in termen van CO²-impact’.

Binnenkort hakt de federale regering de knoop door: moet ons land in 2025 definitief de stekker uit alle kerncentrales trekken of blijven de twee jongste reactoren open? Nu de deadline nadert, laait de discussie over de kernuitstap opnieuw op.

Een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) is alvast erg kritisch over de rol van kernenergie als ‘duurzame’ energiebron en wijst op een hele resem risico’s. Omdat ze bijna geen CO² uitstoten, worden kerncentrales gezien als een mogelijke hefboom om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Maar de realiteit is “complexer”, merkt de Hoge Gezondheidsraad op. “Kernenergie kent haar eigen risico’s en werpt ernstige vragen op”, luidt het.

Nucleair afval

De HGR wijst onder meer op de risico’s van het langlevende nucleaire afval, mogelijke ongevallen en het risico op terrorisme. Volgens de HGR kan “een ernstig nucleair ongeval niet worden uitgesloten, zelfs niet in de beste kerncentrales”. België is volgens de adviesraad ook “bijzonder kwetsbaar wegens de kenmerken en de betrokken locaties: dicht bij grote steden en internationale verkeersaders”.

De Hoge Gezondheidsraad erkent dat er nieuwe technologieën ontwikkeld worden en dat er in de toekomst kleinere en veiligere reactoren kunnen gebouwd worden. Maar die reactoren zitten nog in een ontwikkelingsfase en moeten nog verder onderzocht worden, onder meer op het vlak van veiligheid. “Ook al zouden deze ontwikkelingen toekomstperspectieven kunnen creëren, bieden deze reactoren hoe dan ook geen oplossing voor de huidige keuzes die België tegen 2025 moet maken”, luidt het.

Kernuitstap

Tegen 2025 sluiten minstens vijf van de zeven kerncentrales in ons land. Wat met de twee overige centrales gebeurt, is nog voer voor discussie. De federale regering moet binnenkort de knoop doorhakken.

Aan de kernuitstap is de voorwaarde gekoppeld dat de stoombevoorrading van het land niet in gevaar komt. Om de sluiting van de kerncentrales op te vangen, wordt daarom gekeken naar andere energiebronnen. Wind- en zonne-energie volstaan niet; daarom zijn er ook nieuwe gascentrales nodig.

Gascentrales in Tessenderlo en Dilsen-Stokkem kregen geen groen licht van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). In Vlaanderen liggen nu nog twee dossiers op tafel: in Vilvoorde en Wondelgem. In Wallonië staan ook nog vier projecten op stapel.

Opvallende conclusies

De adviesraad komt tot een aantal opvallende conclusies. Zo oordeelt de HGR “dat vanuit ethisch, milieu- en gezondheidsoogpunt niet kan worden gesteld dat kernsplijtingsenergie, zoals die momenteel wordt gebruikt, aan de beginselen van duurzame ontwikkeling voldoet.” Daarnaast oordeelt de HGR dat de “uitstap uit de kernenergie mogelijk is voor België, tegen een relatief beperkte kostprijs, ook in termen van CO²-impact”.

Over de wijze van die uitstap blijft de HGR wat op de vlakte. “Er zijn argumenten voor en tegen de eventuele verlenging van twee kernreactoren na 2025. (...) Elke optie houdt risico’s in, die weliswaar van verschillende aard zijn en verschillende gevolgen hebben op economisch en ethisch vlak, op het vlak van de energiezekerheid, van het leefmilieu en van de volksgezondheid.”

‘Conclusies zijn niet gebaseerd op wetenschappelijke consultatie’

Drie van de 23 experten die meewerkten aan het rapport van de HGR weigerden het eindverslag te onderschrijven. Die onderzoekers zijn lid van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol, meldt het nucleaire onderzoekscentrum. “De analyses die in het kader van dit rapport werden uitgevoerd, verliepen niet volgens de regels van de wetenschappelijke kunst”, zegt Eric van Walle, directeur-generaal van SCK CEN.

Volgens expert stralingsbescherming Johan Camps, die optrad als expert voor de domeinen noodplanning, nucleaire risico’s en stralingsbescherming, werd de wetenschappelijke integriteit van de experten aangetast. “Als wetenschapper kon ik me niet scharen achter de manier van werken. Er is geen grondige, objectieve analyse gevoerd over de domeinen waarvoor ik als expert optrad. Een objectieve analyse van die domeinen werd namelijk in het gedrang gebracht door het te koppelen aan factoren als ‘duurzaamheid van kernenergie’. De conclusies in het rapport zijn dus niet gebaseerd op een ruime wetenschappelijke consultatie.”

Toen de SCK-experten hun bezorgdheden deelden met de HGR en zich van het eindverslag wilden distantiëren, voelden ze zich onder druk gezet om het rapport toch te onderschrijven. “Het is onaanvaardbaar dat onze experten zo behandeld worden. Ik ben trots dat ze voet bij stuk hebben gehouden, want wij dragen onze onafhankelijke, wetenschappelijk integriteit hoog in het vaandel”, aldus van Walle.

Het advies van de HRG besluit dat de huidige techniek van kernenergie op “ethisch, milieu- en gezondheidsvlak niet aan de beginselen van duurzame ontwikkeling voldoet”. Een kernuitstap in België kan “tegen een relatief beperkte kostprijs, ook in termen van CO2-impact”, aldus het rapport. Dat het SCK zich nu distantieert van het advies, wil volgens van Walle niet zeggen dat het SCK voorstander is van kernenergie. “Het is niet aan ons om uitspraken te doen over de kernuitstap, dat is een politieke beslissing. Het is van groot belang dat er een maatschappelijk debat gevoerd wordt. Eén dat gevoed moet worden met wetenschappelijk juiste feiten.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMipgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvaG9nZS1nZXpvbmRoZWlkc3JhYWQtd2FhcnNjaHV3dC12b29yLWtlcm5lbmVyZ2llLW1hYXItZXhwZXJ0ZW4tc3R1ZGllY2VudHJ1bS12b29yLWtlcm5lbmVyZ2llLXdlaWdlcmVuLWFkdmllcy10ZS1vbmRlcnRla2VuZW5-YmVmYjAyYjIv0gEA?oc=5

Tweede golf Facebook-onthullingen zet schijnwerpers op extre... - Het Nieuwsblad

Sociale Media Sociale Media

© AP

Een tweede golf van pijnlijke onthullingen treft Facebook sinds vrijdag. Dit keer gaat het onder meer over de manier waarop het sociale netwerk mensen in de handen van extreme groepen als Qanon heeft gedreven.

Dominique Deckmyn

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjExMDI1Xzk2NTcwMTUy0gEA?oc=5

Tesla gaat techbedrijven achterna en is nu duizend miljard dollar waard - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Tesla gaat techbedrijven achterna en is nu duizend miljard dollar waard  Het Laatste Nieuws
  2. Tesla voor het eerst meer dan 1.000 miljard dollar waard  De Tijd
  3. Tesla bereikt magische grens van 1.000 miljard dollar beurswaarde  Business AM - NL
  4. Autoverhuurbedrijf Hertz bestelt 100.000 elektrische wagens bij Tesla | Drive | hln.be  Het Laatste Nieuws
  5. Tesla racet voorbij Facebook  De Tijd
  6. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9nZWxkL3Rlc2xhLWdhYXQtdGVjaGJlZHJpanZlbi1hY2h0ZXJuYS1lbi1pcy1udS1kdWl6ZW5kLW1pbGphcmQtZG9sbGFyLXdhYXJkfmEzOGUzZTU0L9IBAA?oc=5

Aardgasfactuur nadert de 2.500 euro | Instagram VTM NIEUWS | hln.be - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

Aardgasfactuur nadert de 2.500 euro | Instagram VTM NIEUWS | hln.be  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiSmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9jb25zdW1lbnQvYWFyZGdhc2ZhY3R1dXItbmFkZXJ0LWRlLTItNTAwLWV1cm9-YTE0OTQyMWEv0gEA?oc=5

Klokkenluider: Facebook monitort Groups nauwelijks - IT Pro - Nieuws - Tweakers

Er is een nieuwe klokkenluider bij Facebook. De persoon, die werkte voor het Integrity-team, claimt dat Facebook de Groups op zijn platform nauwelijks monitort, zelfs als daar duidelijk illegale handel plaatsvindt.

Groups zijn een manier geworden om ongezien drugs en antiek illegaal te verhandelen, zo claimt de klokkenluider volgens The Washington Post. De klokkenluider heeft een verklaring ingediend bij de Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse toezichthouder voor bedrijven.

De SEC-verklaring gaat er onder meer over dat Facebook aandeelhouders heeft misleid door de status van zijn strijd tegen misinformatie en haatzaaierij verkeerd voor te stellen. Het verkeerd informeren van aandeelhouders is een economisch delict dat de SEC serieus neemt.

De beschuldigingen liggen in lijn met die van de vorige klokkenluider, Frances Haugen. Deze nieuwe klokkenluider, die vooralsnog onbekend is, werkt binnen het Integrity-team. Haugen is data-analist en kon daardoor veel over onderzoeken vertellen die Facebook heeft gedaan.

De verklaring bevat ook anekdotes die wijzen op een cultuur die winst maken stelt boven veiligheid van gebruikers. Zo zouden topmensen intern zorgen over nepnieuws en desinformatie rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 hebben afgedaan als storm in een glas water, terwijl het bedrijf ook weinig deed tegen haatzaaierij tegen de etnische groep Rohingya in Myanmar. De desinformatie op Facebook maakte deel uit van een campagne voorafgaand aan massamoorden op die bevolkingsgroep.

Facebook heeft gereageerd op de verklaring. Over de Groups zegt het bedrijf dat het 'in het commercieel en moreel belang van het bedrijf is' om 'zoveel mogelijk gebruikers een positieve ervaring te geven op Facebook'. Over andere informatie zegt het bedrijf onder meer dat het een 'gevaarlijk precedent' is om een verhaal op te hangen aan de verklaring van slechts één persoon.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiWWh0dHBzOi8vdHdlYWtlcnMubmV0L25pZXV3cy8xODg1NTAva2xva2tlbmx1aWRlci1mYWNlYm9vay1tb25pdG9ydC1ncm91cHMtbmF1d2VsaWprcy5odG1s0gEA?oc=5

Advies Hoge Gezondheidsraad over kernenergie 'niet bedoeld als koren op molen van Groen' - De Tijd

De huidige techniek van kernenergie voldoet op 'ethisch, milieu- en gezondheidsvlak niet aan de beginselen van duurzame ontwikkeling' en een kernuitstap in België kan 'tegen een relatief beperkte kostprijs, ook in termen van CO2-impact'. Dat staat te lezen in een advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR).

Binnenkort hakt de federale regering de knoop door: moet ons land in 2025 definitief de stekker uit alle kerncentrales trekken of blijven de jongste twee reactoren open? Aan de vooravond van dat besluit pakt de Hoge Gezondheidsraad (HGR) uit met een nieuw advies over de rol van kernenergie als 'duurzame' energiebron. De publicatie van het advies was gepland voor dinsdag, maar lekte maandag al uit via Belga en De Standaard.

Een ernstig nucleair ongeval kan niet worden uitgesloten, zelfs niet in de beste kerncentrales.
Hoge Gezondheidsraad

Omdat ze bijna geen CO2 uitstoten, worden kerncentrales gezien als een mogelijke hefboom om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Maar de realiteit is complexer, meent de HGR. In het advies wijst de raad op de risico's van het langlevende nucleaire afval, mogelijke ongevallen en terrorisme. Volgens de HGR kan 'een ernstig nucleair ongeval niet worden uitgesloten, zelfs niet in de beste kerncentrales'. België is volgens de adviesraad ook 'bijzonder kwetsbaar door de kenmerken en de betrokken locaties: dicht bij grote steden en internationale verkeersaders'. 

Hypergevoelig

Het sluiten van de kerncentrales ligt politiek hypergevoelig, zeker nu. Naast de nakende deadline voor het besluit zetten ook de stijgende energieprijzen extra druk. Net als het argument dat gascentrales, volgens de groenen het alternatief voor kernenergie, jaarlijks 13 miljoen ton CO2 uitstoten.

Op sociale media werd het advies van de HGR maandag dan ook gretig opgepikt door groene politici, onder wie de ministers Petra De Sutter, Tinne Van der Straeten en Zakia Khattabi, die alles op alles zetten om de kernuitstap te realiseren. Aan de andere kant van het spectrum werden dan weer vraagtekens gezet bij het advies. Volgens MR-voorzitter George-Louis Bouchez zou het 'een politieke fout zijn een beslissing te nemen op basis van het rapport'. 'Het rapport van de Hoge Gezondheidsraad objectiveert helemaal niets.'

Eigen initiatief

Ook de positie van de HGR werd ter discussie gesteld. Waarom spreekt een orgaan dat beleidsmakers adviseert over de volksgezondheid zich uit over kernenergie? En vooral: waarom net nu? Zulke adviezen kunnen op twee manieren ontstaan: op verzoek van een minister of op eigen initiatief van de raad. Het advies over kernenergie, waar de HGR tien maanden aan werkte, kwam er op eigen initiatief, benadrukt Gilbert Eggermont, een oud-professor stralingsbescherming (VUB), die als wetenschappelijk expert meewerkte aan het advies.

'Het is jammer dat dit advies als koren op de molen van de groenen wordt geïnterpreteerd', zegt Eggermont. 'Met het advies over de geologische berging van kernafval - de enige optie met de huidige kennis - gaan we zelfs lijnrecht in tegen de milieubeweging. We pleiten niet voor of tegen kernenergie, maar proberen net de complexiteit van de situatie te schetsen.' Volgens Eggermont gaat het advies - dat 145 pagina's telt - voorbij aan 'de symbooldiscussie over de kernuitstap', maar draait het vooral om 'de verduurzaming van de hele industrie'.

De HGR oordeelt over kernenergie in het licht van de 'beginselen van de duurzame ontwikkeling', een federaal plan voor duurzaamheid dat elke legislatuur vernieuwd wordt. 'Die doelstellingen gaan breder dan alleen gezondheid. Het Federaal Planbureau pleit al jaren voor een geïntegreerde aanpak. Daarom gaat dit advies ook over de ethische en economische componenten van het nucleaire risico', zegt Eggermont.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMikgFodHRwczovL3d3dy50aWpkLmJlL29uZGVybmVtZW4vbWlsaWV1LWVuZXJnaWUvYWR2aWVzLWhvZ2UtZ2V6b25kaGVpZHNyYWFkLW92ZXIta2VybmVuZXJnaWUtbmlldC1iZWRvZWxkLWFscy1rb3Jlbi1vcC1tb2xlbi12YW4tZ3JvZW4vMTAzNDEzMjQuaHRtbNIBAA?oc=5

2021年10月25日月曜日

Aftellen naar 2021... op een zonnige zondag in oktober: “Hadden nu eenmaal een nieuwjaarsreceptie beloofd” - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

  1. Aftellen naar 2021... op een zonnige zondag in oktober: “Hadden nu eenmaal een nieuwjaarsreceptie beloofd”  Het Laatste Nieuws
  2. Late nieuwjaarsreceptie voor inwoners Sint-Katelijne-Waver: "De zon schijnt, laten we er nu maar van profiteren"  VRT NWS
  3. Hele verhaal bekijken via Google Nieuws
Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMilgFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvc2ludC1rYXRlbGlqbmUtd2F2ZXIvYWZ0ZWxsZW4tbmFhci0yMDIxLW9wLWVlbi16b25uaWdlLXpvbmRhZy1pbi1va3RvYmVyLWhhZGRlbi1udS1lZW5tYWFsLWVlbi1uaWV1d2phYXJzcmVjZXB0aWUtYmVsb29mZH5hZDU3ZmRlZS_SAQA?oc=5

“Overheid, neem alstublieft weer maatregelen”: directrice Tine (39) luidt alarmbel na sluiting lagere school door coronabesmettingen - Het Laatste Nieuws

[unable to retrieve full-text content]

“Overheid, neem alstublieft weer maatregelen”: directrice Tine (39) luidt alarmbel na sluiting lagere school door coronabesmettingen  Het Laatste NieuwsHele verhaal bekijken via Google Nieuws Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiuwFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvZG9zc2llci1leGNsdXNpZWYtdm9vci1hYm9ubmVlcy9vdmVyaGVpZC1uZWVtLWFsc3R1YmxpZWZ0LXdlZXItbWFhdHJlZ2VsZW4tZGlyZWN0cmljZS10aW5lLTM5LWx1aWR0LWFsYXJtYmVsLW5hLXNsdWl0aW5nLWxhZ2VyZS1zY2hvb2wtZG9vci1jb3JvbmFiZXNtZXR0aW5nZW5-YTMzNTMxYmEv0gEA?oc=5

2021年10月24日日曜日

Er liggen weer meer dan 1.100 covid-patiënten in het ziekenhuis - De Standaard

De voorbije week zijn er dagelijks gemiddeld meer dan honderd covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, een stijging met bijna 70 procent tegenover de week ervoor.

Er liggen nu ruim 1.100 covid-patiënten in het ziekenhuis, een derde meer dan een week eerder. Op intensieve zorg liggen er exact 250 covid-patiënten, ook een derde meer, blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 13 en 19 oktober werden er dagelijks gemiddeld meer dan 4.000 covid-besmettingen vastgesteld, een stijging met 65 procent tegenover een week eerder. Er werden in dezelfde periode dagelijks gemiddeld 54.100 tests uitgevoerd, een vijfde meer dan de week ervoor. De positiviteitsratio komt uit op 7,5 procent (+1,9%). Het reproductiegetal bedraagt 1,37: van zodra die r-waarde boven de ‘1’ ligt neemt de epidemie aan kracht toe.

Gemiddeld overleden er tussen 13 en 19 oktober dertien covid-patiënten per dag, een vijfde meer tegenover een week eerder. Exact 75 procent van de volledige bevolking is minstens gedeeltelijk gevaccineerd.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMTEwMjNfOTE4MjgyODbSAQA?oc=5