2021年10月30日土曜日

Volvo Cars 23 procent hoger op eerste beursdag - De Tijd

Volvo Cars heeft een spetterend debuut gemaakt op de beurs van Stockholm. Beleggers stuwden het aandeel op zijn eerste handelsdag een kwart hoger.

De Zweedse automaker in Chinese handen staat na jaren voorbereiding eindelijk op de beurs. Beleggers waarderen Volvo Cars op bijna 20 miljard euro. Dat is pikant omdat Volvo-eigenaar Geely afgelopen maandag nog besloot de beursintroductie helemaal aan de onderkant van de prijsvork te laten plaatsvinden. Geely liet daarmee de gehoopte waardering van 20 miljard euro varen.

Volvo haalt met de beursgang minstens 20 miljard kronen (2 miljard euro) op. Dat geld gaat integraal naar de investeringen die nodig zijn om de omslag te maken naar elektrische auto's. Tegen 2025 moet de helft van alle verkochte Volvo's zuiver elektrisch zijn en in 2030 neemt het merk definitief afscheid van de diesel- en benzinemotoren.

Het Chinese Geely blijft met 84 procent met afstand de grootste aandeelhouder van Volvo. Zweedse pensioenfondsen stonden in voor een stevige bodem bij de beursgang door alvast in te tekenen op 70 procent van de aandelen. Maar ook Zweedse particulieren stonden te dringen voor een stukje van de automaker: meer dan 200.000 mensen tekenden in.

De helft van de beurswaarde van Volvo komt voor rekening van het belang van 50 procent dat Volvo heeft in het elektrische sportwagenmerk Polestar. Dat trekt volgend jaar via een lege beursschelp naar Wall Street en zou op minstens 20 miljard dollar gewaardeerd worden.

Grootste beursgang van het jaar

De beursgang van Volvo is met een introductieprijs van 53 Zweedse kronen en een initiële waardering van 15,8 miljard euro de grootste beursgang in Europa dit jaar. Beleggers hadden aanvankelijk met argusogen naar de beursgang van Volvo gekeken omdat het IPO-klimaat door inflatievrees, oplopende coronacijfers en chiptekorten niet optimaal is.

De op een na grootste fabriek van Volvo Cars staat in Gent. De ruim 6.700 mensen die er werken, produceren de populaire SUV XC40, een van de best verkochte auto's in ons land. Daarnaast begon de Gentse fabriek eerder deze maand met de productie van de volledig elektrische C40 Recharge.

Batterijfabriek

De Gentse fabriek is ook in de race voor de batterijenfabriek die Volvo voor zijn twee Europese autofabrieken plant. Die fabriek moet tegen 2026 in staat zijn om 300.000 tot 400.000 autobatterijen per jaar te maken en is goed voor zo'n 3.000 jobs. Volvo beslist uiterlijk in de eerste helft van volgend jaar waar de batterijfabriek komt.

De Zweedse beurs telt nu twee Volvo's: de vrachtwagenbouwer Volvo en de autoproducent Volvo Cars.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiYGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9hdXRvL3ZvbHZvLWNhcnMtMjMtcHJvY2VudC1ob2dlci1vcC1lZXJzdGUtYmV1cnNkYWcvMTAzNDI3NTguaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿