De meest notoire achterblijver in de Bel20 suste beleggers met een sterk kwartaalrapport. Twee andere achterblijvers, Solvay en zeker Telenet, konden minder overtuigen. Ontex kelderde naar een dieptepunt.
De Belgische beleggers kregen donderdag voorbeurs een paar honderd pagina's kwartaalupdates voorgeschoteld. Essentieel waren vooral de updates van AB InBev, Solvay en Telenet, drie relatieve achterblijvers bij de beurshausse tot nog toe in 2021 (zie grafiek).
Het frappantst is hét zwaargewicht van de Brusselse beurs, AB InBev . 's Werelds grootste brouwer kende een verrassend sterke zomer. Dat laat de nieuwe CEO Michel Doukeris toe de jaarprognose voor 2021 licht te verhogen: er moet nu minimaal 10 in plaats van 8 procent winstgroei mogelijk zijn.
Het resultaat: met een spurt van 10,3 procent tot 54,46 euro was het aandeel AB InBev de grootste stijger op de Europese beurzen donderdag. De spurt van het zwaargewicht zette ook de Bel20 op een stevige winst. De sterindex ging 1,7 procent hoger tot 4.283 punten.
'Dit is de eerste verhoging van de prognose in meerdere jaren', merkt Edward Mundy, analist van het beurshuis Jefferies, op. Hij toont zich vooral tevreden over Brazilië, een van de rendabelste markten van AB InBev. 'Brazilië is de meest cruciale uitschieter in het rapport, met een volumegroei van ruim 7 procent ondanks een moeilijke vergelijkingsbasis.'
AB InBev kreeg in de middaghandel nog een extra boost: de Amerikaanse tabaksreus Altria sprak in de marge van de kwartaalcijfers zijn geloof uit in Doukeris. Sinds de miljardenovername van SABMiller in 2016 bezit Altria bijna 10 procent van de bierreus. Die aandelen konden vijf jaar niet verhandeld worden, maar zijn sinds 10 oktober 'gedeblokkeerd'.
Beleggers vreesden de hele zomer dat Altria die aandelen zo snel mogelijk op de markt zou 'gooien', wat extra op de beurskoers woog. Maar Altria laat na rijp beraad weten vertrouwen te hebben in de langetermijnstrategie van AB InBev. Een verkoop 'op dit moment' zou de aandeelhouderswaarde niet maximaliseren, klinkt het. 'Een duidelijke motie van vertrouwen in het postpandemische herstel', oordeelt Mundy.
Solvay daarentegen moet net als rivaal BASF gisteren ondervinden dat een sterk rapport geen garantie is op applaus. Net als bij de Duitse branchegenoot vragen beleggers zich af of de chemiereus de hogere energie- en grondstoffenfactuur vlot kan blijven doorrekenen, nu de wereldeconomie lijkt af te koelen. Het aandeel Solvay moest 1 procent achteruit tot 104,6 euro.
Voor een schoolvoorbeeld van wat gebeurt als een bedrijf de oplopende kosteninflatie niet of onvoldoende kan doorrekenen, is er buiten de Bel20 Ontex . De luierfabrikant kampt met een forse kosteninflatie (houtpulp, oliederivaten). Die veegt de besparingen die CEO Esther Berrozpe doorvoerde meer dan uit.
Het resultaat: een waarschuwing voor lagere winstmarges in 2021. Over het derde kwartaal tuimelde de marge meer dan 3 procentpunten naar minder dan 8 procent. Het aandeel tuimelde met 11 procent tot 8,2 euro, de laagste koers ooit en goed voor de rode lantaarn op de Brusselse beurs.
Telenet legde een weinig begeesterend kwartaalrapport voor met een vlakke evolutie van de omzet en de bedrijfswinst. De telecomoperator verguldt de pil met twee andere persberichten: een bevestiging dat de zendmasten potentieel te koop staan en meer details over de meer dan een jaar geleden aangekondigde samenwerking met Fluvius voor de (dure) uitrol van glasvezel tot aan de voordeur.
De persberichten counteren deels een belangrijke reden voor de zwakke koersprestatie dit jaar: de dure cashflowvretende 'netwerkoorlog' met rivaal Proximus. De hoop is dat Telenet een deel van die factuur naar Fluvius kan doorschuiven en tegelijk het dividend (en potentiële overnames) kan veiligstellen door op de zendmasten te cashen.
De analisten blijven op hun honger zitten: 'Het gaat alleen om een niet-bindende overeenkomst met Fluvius, dus dat risico is niet weg', stipt ING-analist David Vagman aan. 'En er is bevestiging dat de zendmasten verkocht kunnen worden in het geval van een strategische overname, maar over die potentiële deal (met de Waalse kabelaar VOO als prooi, red.) is er geen nieuws.'
Het resultaat: Telenet gleed 3,3 procent weg naar 32,44 euro.
Blikvanger
De Europese beurzen trokjes lichtjes hoger, met een winst van gemiddeld 0,3 procent. De Bel20 was bijgevolg de ster in Europa met dank aan de forse stijging van het zwaargewicht AB InBev na sterke cijfers. Elders in Europa werd verschillend gereageerd op talrijke bedrijfsresultaten. Zo incasseerden Volkswagen en Shell klappen, terwijl STMicroelectronics een boost kreeg.
Proximus publiceert voorbeurs kwartaalcijfers. De verwachtingen zijn niet hooggespannen. ING verwacht een stijging van de omzet met 1 procent en een terugval van de bedrijfskasstroom (ebitda) met 0,4 procent. In beide gevallen is analist David Vagman nog iets optimistischer dan de consensus.
0 件のコメント:
コメントを投稿