2021年10月12日火曜日

Onderhandelingen over Vivaldi-begroting zijn vastgelopen: 'PS en MR moeten hun shit oplossen' - De Morgen

Belangrijk nieuwsBegroting

De federale Vivaldi-regering. Beeld Photo News
De federale Vivaldi-regering.Beeld Photo News

Na een woelige onderhandelingsnacht heeft de federale regering nog geen begrotingsakkoord beet. De socialistische PS en liberale MR verschillen nog van mening in twee dossiers: het nachtwerk in de e-commerce en de vrijstelling op sociale bijdragen bij de eerste aanwerving. ‘PS en MR moeten hun shit oplossen’, klinkt het bij de andere partijen.

Wat is er afgelopen nacht gebeurd?

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en zijn vicepremiers hebben de onderhandelingstafel verlaten zonder akkoord. De Croo probeert nu via bilaterale gesprekken het akkoord over de eindmeet te krijgen. De klok tikt, want vanmiddag moet hij naar het parlement om zijn State of the Union te geven. Om 11 uur staat er een persconferentie gepland.

Rond 5 uur deze ochtend meldde Belga nog op basis van bronnen in regeringskringen dat het federale kernkabinet een akkoord bereikt had over de begroting van volgend jaar. Het begrotingstekort zou volgens het persagentschap worden afgebouwd van 5,4 procent in 2021 naar 3,1 procent in 2022. Er zou ook sprake zijn van een saneringsinspanning van 2,4 miljard euro en een verbetering van het saldo met 10 miljard euro.

Waar liepen de gesprekken op vast?

Een officiële aankondiging van een akkoord kwam er evenwel niet. Er bleek bij de Franstalige regeringspartijen een probleem te zijn opgedoken. “Er blijven nog punten waarover geen overeenstemming is. Alles is nog niet geregeld”, luidde het bij een bron. “Het is de bedoeling te landen, maar dat is op dit moment nog niet het geval”, zei een andere bron omstreeks 06.00 uur.

Verschillende regeringsbronnen stellen op dit moment dat de discussie nog steeds vastzit op twee cruciale dossiers: de versoepeling van de nachtarbeid in de e-commerce en het gunstregime voor de eerste aanwerving voor zelfstandigen. Franstalige liberalen en socialisten staan daarover lijnrecht tegenover elkaar.

Het was MR-vicepremier Sophie Wilmès die volgens de socialisten rond half twee ‘s nachts boos wegliep van de onderhandelingstafel omdat ze zich niet kon vinden in het compromis dat op tafel lag rond het gunstregime voor zelfstandigen. Daarna zou de voltallige ploeg nooit meer hebben samengezeten. Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez lag er daarentegen wél een akkoord, maar is PS daar later op teruggekomen. “Als anderen op het akkoord willen terugkomen, dan is dat hun verantwoordelijkheid”, zei hij vanochtend op de Franstalige nieuwszender LN24.

De discussie tussen PS en MR zorgt voor wrevel bij de andere partijen, die het gevoel hebben dat een akkoord erg dichtbij lag. “Deze landing had ongetwijfeld eleganter gekund”, klinkt het bij de groenen. Een Nederlandstalige regeringsbron is duidelijk: “PS en MR moeten hun shit oplossen.”

Over verschillende dingen bereikten de onderhandelaars wel al een akkoord:

Wie lange tijd thuis zit, kan deeltje van uitkering verliezen

Hoewel het bijzonder lastig lag, is de PS uiteindelijk akkoord gegaan met de mogelijkheid om langdurig zieken die manifest weigeren om terug aan het werk te gaan te sanctioneren. De maatregel maakt deel uit van een globaal plan van minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit), dat ook de werkgevers, mutualiteiten en arbeidsmarktbemiddelaars voor hun verantwoordelijkheid plaatst.

Concreet zal elke langdurig zieke na 10 weken uitgenodigd worden om een vragenlijst in te vullen, op basis waarvan bekeken zal worden of het al nuttig is om die persoon al te gaan begeleiden. Wie te ziek is, wordt uiteraard met rust gelaten, maar van iedereen wordt wel verwacht om die lijst in te vullen. Als er mensen zijn die dat niet doen, zullen zij herhaaldelijk opnieuw gecontacteerd worden. Weigeren zij nog steeds, dan zal er een sanctie opgelegd worden: zij zullen dan 2,5 procent van hun ziekteuitkering verliezen. “Maar dat is een allerlaatste stap voor wie hardleers is”, zo wordt benadrukt binnen de regering.

Lees ook

Regering hakt knoop door: wie lange tijd thuis zit, kan deeltje van uitkering verliezen

Tegelijk zullen ook bedrijven met meer dan 50 werknemers moeten kunnen aantonen dat ze voldoende moeite doen om werknemers te reïntegreren. Daarvoor zullen ze vergeleken worden met andere werkgevers in de privésector en in dezelfde sector. Scoort de werkgever daar ondermaats - en heeft hij dus veel langdurig zieken in zijn bedrijf - dan krijgt die een sanctie opgelegd die 2,5 procent van zijn loonmassa bedraagt. Daarbij zou alleen rekening gehouden worden met de werknemers jonger dan 55 jaar. Ook de mutualiteiten - die speciale ‘terugkeercoördinatoren’ krijgen om werknemers te begeleiden - en arbeidsmarktbemiddelaars VDAB, FOREM en Actiris kunnen gesanctioneerd worden als ze onvoldoende langdurig zieken terug aan het werk krijgen in eender welke job. Huisartsen krijgen ook de mogelijkheid om op vrijwillige basis door te geven welk werk een zieke patiënt wel nog zou kunnen uitvoeren of welke aanpassing van het werkregime een oplossing zou bieden.

Ziektebriefje voor 1 dag

Wie maar één dag ziek is, zal in de toekomst ook geen doktersbriefje meer moeten voorleggen. Om te vermijden dat de regel leidt tot massale ‘maandagziekte’ en misbruik - zoals de werkgeversorganisaties Unizo en VOKA vreesden - mag dat slechts 3 keer per jaar gebeuren. Bij een vierde keer, of als men langer dan 1 dag ziek is, zal men dus wel langs de huisarts moeten gaan. “Dit is twee vliegen in één klap: een werknemer kan zo één dag goed uitzieken en de dokters hebben minder administratie en kunnen zich focussen op ernstigere patiënten.”

Invoering vliegtaks

Er is ook beslist om een vliegtaks in te voeren. In eerste instantie werden vooral korte vluchten van minder dan 500 kilometer in het vizier genomen, om zo businesstrips naar Parijs of Londen met het vliegtuig zo veel mogelijk te ontmoedigen. De zogenaamde ‘instapbijdrage’ zou de staatskas 20 miljoen euro moeten opleveren. Ook de subsidies voor professionele diesel zouden sterk ingeperkt worden, een maatregel die 50 miljoen euro in het laatje moet brengen.

Verlaging van de energiefactuur

Daarnaast raakte de regering het ook eens over de verlaging van de energiefactuur. Zo gaat er 760 miljoen euro rechtstreeks naar het verlagen van de energiefactuur, wat tot anderhalve keer meer is dan wat de regering ‘dankzij’ de hogere prijzen meer verdient via de btw-opbrengsten.

Vivaldi zal het sociaal tarief voor kwetsbaren gezinnen (1 miljoen huishoudens of 2 miljoen Belgen) verlagen tot april, wat hen 720 euro uitspaart op jaarbasis. In april volgt een evaluatie. Als de prijzen hoog blijven, zal de maatregel normaal gezien verlengd worden. Daarnaast komt er een hervorming van de heffingen op de stroomfactuur aan. Die worden omgezet in accijnzen en verlaagd vanaf volgend jaar. Dit zou een gemiddeld huishouden in 2022 tussen 30 en 50 euro moeten opleveren.

Meer belastingen voor sporters

De regering bespaart 43 miljoen euro op het gunstregime voor sporters. Dat is iets meer dan de 30 miljoen euro die aanvankelijk op tafel lag, maar nog steeds een pak minder dan de 200 miljoen euro die via deze post te rapen viel.

Wat is er nog niet beslist?

Een versoepeling van de nachtarbeid in de e-commerce en de sanctionering van langdurig werklozen blijven moeilijk liggen bij de PS, die onder zware druk staat van de vakbonden. Sleutelen aan het gunstregime voor de eerste aanwerving ligt dan weer moeilijk bij de liberalen: Open Vld is wel bereid om een plafond te zetten op het bedrag, maar wil het niet beperken in de tijd. “Er zijn zeker wel oplossingen te vinden”, klinkt het in regeringskringen. “De fervente misbruiken moeten er uit.”

De discussie over de vierdaagse werkweek wordt naar verluidt helemaal doorgeschoven naar de sociale partners. Zij moeten ook komen met een deal over de registratie van de arbeidstijd, nadat het Europees Hof al had geoordeeld dat elke lidstaat met zo’n systeem moet komen. “Dat moet vermijden dat werknemers in het wildeweg en non-stop gaan werken.”

Of De Croo vanmiddag zijn State of the Union kan geven, blijft voorlopig onduidelijk.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMigwFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3Mvb25kZXJoYW5kZWxpbmdlbi1vdmVyLXZpdmFsZGktYmVncm90aW5nLXppam4tdmFzdGdlbG9wZW4tcHMtZW4tbXItbW9ldGVuLWh1bi1zaGl0LW9wbG9zc2VufmJlMTU2ZWI1L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿