2021年10月20日水曜日

Britse "Net Zero Strategy" voor het klimaat: het einde voor gasboilers en de helft te voet of met de fiets - VRT NWS

Terwijl de Britse regering haar 'Net Zero Strategy' voorstelde, sprak premier Boris Johnson een conferentie met groene investeerders toe in Londen. Hoe wil het Verenigd Koninkrijk evolueren naar klimaatneutraliteit, en hoe wil Johnson dat precies betalen?   

Het Verenigd Koninkrijk wil, net als de Europese Unie, de VS, Japan, Zuid-Korea en tal van andere landen klimaatneutraal zijn tegen 2050. 

De Britse plannen zijn voorgesteld 12 dagen voor de start van de grote klimaatconferentie in Glasgow, waar maatregelen worden besproken om de klimaatopwarming binnen de perken te houden. De gastheren zelf willen er uiteraard geen slecht figuur slaan. Alleen al om die reden was er lang naar de plannen uitgekeken: hoe willen de Britten concreet evolueren naar een klimaatneutrale maatschappij, een samenleving waar er zo goed als geen uitstoot meer is van broeikasgassen? 

  • Wat transport betreft, willen de Britten versneld inzetten op elektrische auto's. De regering maakt ruim 730 miljoen euro vrij aan premies voor elektrische auto's en meer laadpalen in het straatbeeld. Het streefdoel is om vanaf 2030 geen nieuwe auto's op diesel of benzine meer te verkopen. Tegelijk zou tegen 2030 de helft van de verplaatsingen in steden of dorpen met de fiets of te voet moeten gebeuren. Daar zou ruim 2 miljard euro naartoe gaan.  
  • Ook de gebouwen en huizen moeten beter presteren. De focus ligt op een betere isolatie en klimaat-efficiënte verwarmingstoestellen. Vanaf 2035 zullen er geen gasboilers meer mogen worden verkocht. Huishoudens mogen premies verwachten voor de omschakeling naar bijvoorbeeld warmtepompen die op elektriciteit werken voor hun warm water en verwarming. 
  • De industrie gaat meer inzetten op het opvangen van broeikasgassen aan de schouw, om de koolstof dan meteen ergens op te slaan, het zogenoemde carbon capture and storage (CSS) systeem. 
  • Tegen 2035 zou de energievoorziening volledig koolstofvrij moeten worden, maar daarvoor wordt wel gekeken naar meer nucleaire energie en reactoren van de nieuwe generatie. Het is niet zeker of die betaalbaar zijn, en voldoende snel gebouwd kunnen worden. Voor energie zullen bedrijven veel meer gaan inzetten op waterstof, iets wat ook de Belgische regering vorige week aankondigde. 

"China en Rusland gaan moeten volgen"

Minister voor Energie Greg Hands vertelde in het Britse parlement dat de groene revolutie  tot 440.000 nieuwe jobs kan opleveren, "in verschillende sectoren en over heel het Verenigd Koninkrijk". 

De Britse regering waarschuwde er wel voor dat er wellicht nieuwe belastingen gaan komen. De beweging weg van fossiele brandstoffen zoals benzine, diesel en gas, betekent immers dat de schatkist "significant minder" belastingopbrengsten uit fossiele brandstoffen zal hebben, luidt de redenering.  

De Britse premier Boris Johnson zegt dat het Verenigd Koninkrijk een voortrekkersrol opneemt in de wereld, en dat landen als China en Rusland wel zullen moeten volgen - de Chinezen willen pas klimaatneutraal zijn in 2060 en blijven voorlopig nog inzetten op steenkool als energiebron, red. 

Ik kan miljarden in de strijd gooien, maar jullie investeerders duizenden miljarden

Boris Johnson

Boris Johnson rekent op investeerders

De groene revolutie zal geld kosten, en daarom wil Boris Johnson internationale investeerders aantrekken. Op de Global Investment Summit in  het Londense Science Museum, een internationale conferentie met potentiële mega-investeerders, zei Johnson dat "investeringen in de privésector en druk van de consument cruciaal zullen worden" in het verhaal. 

"Ik kan miljarden in de strijd gooien, maar jullie kunnen duizenden miljarden inzetten", vertelde Johnson zijn toehoorders, onder wie miljardair Bill Gates. Die zal via een partnerschap met de Britse regering geld investeren in groene waterstof, groene brandstoffen voor vliegtuigen, CSS en het opslaan van energie uit hernieuwbare bronnen zoals wind en zon.  

"Momenteel leveren die investeringen weinig of niets op, maar ze zullen ervoor zorgen dat de nieuwe energievormen in de toekomst betaalbaar zullen worden", vertelde Bill Gates. 

Toch is er ook kritiek: niet iedereen betrouwt de strategie om grote geldschieters aan te trekken die misschien dubbele bedoelingen hebben.  

Klimaatneutraal?

Als samenlevingen klimaatneutraal worden, kan het klimaat zich langzaam weer stabiliseren. Klimaatneutraal betekent dat er netto geen broeikasgassen meer worden uitgestoten, en dat een eventuele overblijvende uitstoot moet worden gecompenseerd, bijvoorbeeld door actief CO₂ uit de lucht te plukken via allerlei technieken. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiQWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMS8xMC8xOS9icml0c2UtbmV0LXplcm8tc3RyYXRlZ3kv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿