2021年10月5日火曜日

Euronext Brussel: Galapagos alweer het kneusje in Bel20 - De Tijd

De Europese beurzen zakten. De samenwerking tussen Galapagos en Gilead wordt losser. Lotus Bakeries zal zijn aandeel niet splitsen.

De beurzen gingen in het rood. Beleggers tobben over een vertragende groei van de wereldeconomie en daar zijn veel redenen voor: de hoge inflatie, de oplopende rente, de problemen met de vastgoedreus Evergrande in China, de energieschaarste, de corona-uitbraken in sommige delen van de wereld.

De Bel20 sloot met een verlies van 0,5 procent op 4.117 punten. UCB (+1,2%) en Proximus (+1,2%) gaven opwaartse druk. Melexis (-2,7%) was een opvallende verliezer.

De sterkste daler in de Bel20 was Galapagos , dat 4,3 procent verzwakte tot 44,02 euro. Het biofarmabedrijf maakte bekend dat het alle patiënten gerekruteerd heeft voor het fase 3-onderzoek met filgotinib ter behandeling van de ziekte van Crohn. Het Diversity-onderzoek vindt wereldwijd plaats en er nemen 1.374 patiënten aan deel op 369 locaties. De volledige resultaten worden verwacht in de eerste helft van 2023.

Belangrijk is dat Galapagos ook nieuwe financiële afspraken heeft gemaakt met zijn alliantiepartner en aandeelhouder Gilead. Het Mechelse bedrijf neemt voor de Diversity-studie alle kosten op zich. Ter vergoeding zal Gilead eenmalig een bedrag van 15 miljoen dollar aan Galapagos betalen. Bovendien zal Galapagos - als filgotinib voor de ziekte van Crohn groen licht krijgt in Europa - lagere royalty’s moeten betalen aan Gilead voor de Europese verkopen.

De analisten van KBC Securities verlagen hun koersdoel. Ze voeren de nieuwe afspraken tussen Galapagos en Gilead in hun model in en halen er de Amerikaanse verkopen van filgotinib voor de twee darmontstekingsziekten - ziekte van Crohn en colitis ulcerosa - uit omdat het onwaarschijnlijker wordt dat Gilead het middel daarvoor in de VS lanceert.

De waardering van filgotinib in het model van KBC Securities daalt van 11 tot 5 euro per aandeel. Als de analisten daar de voor 2022 verwachte kaspositie van 3,7 miljard euro bijvoegen, komen ze op een koersdoel van 60 euro per aandeel tegenover 66 euro eerder.

Galapagos wordt onder zijn voor 2023 verwachte kaspositie gewaardeerd. Toch handhaaft KBC Securities het advies op houden bij gebrek aan katalysatoren die de koers kunnen aanvuren.

Duitsland en Nederland

De nieuwsstroom rond Aedifica bleef druk. Vrijdag kondigde de zorgvastgoedgroep de overname aan van een al verhuurd woon-zorgcentrum in het Duitse Borna voor 15 miljoen euro.

Maandag kondigde Aedifica een strategische samenwerking aan met de Nederlandse ontwikkelaars Dunavast-Sonneborgh. Het is de bedoeling samen in Nederland zorgvastgoed te ontwikkelen. ‘Door de krachten te bundelen creëren we een opportuniteit om kwalitatieve ontwikkelingsprojecten aan ons investeringsprogramma toe te voegen en te blijven groeien in de Nederlandse markt’, zegt topman Stefaan Gielens in een persbericht. Aedifica verloor 0,6 procent tot 108,40 euro.

Elektrificering

Bpost won 3 procent tot 7,83 euro. De verhoogde ambities in Environmental, Social en Governance (ESG) van de post- en pakjesvervoerder stemmen Thomas Couvreur, een analist van KBC Securities, gunstig. Bpost kondigde de ambitie aan de elektrificatie van zijn wagenpark - voor de levering aan huis - op te drijven van 50 naar 100 procent in 2030. De Belgische post- en pakjesbezorger volgt het voorbeeld van PostNL, dat eerder een gelijkaardige doelstelling formuleerde.

Bpost gaf geen financiële details vrij, maar Couvreur denkt dat de investeringen in het vorig jaar gepresenteerde financiële kader vallen. Hij verwacht niet dat hij zijn model op de korte termijn sterk moet aanpassen. Hij handhaaft zijn koersdoel van 11 euro en gezien het aanzienlijke opwaarts potentieel verhoogt hij zijn advies van ‘bijkopen’ naar ‘kopen’.

Lotus Bakeries zakte 0,2 procent tot 5.400 euro. De familie Boone heeft vorige week via de beurs 8 procent van haar aandelen verkocht. De free float is daardoor gestegen en het aandeelhouderschap is internationaler geworden.

In een interview met De Tijd steekt Jan Boone niet onder stoelen of banken dat het zijn ambitie is in de Bel20 te raken. Van een splitsing van het - zeer dure - aandeel kan echter geen sprake zijn, maakt hij duidelijk. ‘De beurskoers van vandaag staat symbool voor wat we in al die jaren opgebouwd hebben.’

Als Lotus Bakeries in de Bel20 komt, is Galapagos de waarschijnlijkste afvaller.

Fagron krijgt een tik van 2,7 procent tot 15,96 euro. Vrijdag kreeg het aandeel ook al een klap van 2,9 procent. Zowel vrijdag als vandaag zijn de volumes een pak hoger dan gemiddeld. Het aandeel staat nu op het laagste peil sinds maart 2020. De specialist in apothekersbereidingen publiceerde begin augustus een mak halfjaarrapport.

Blikvanger

De Europese beurzen gingen lager mee door de verkoopgolf in techaandelen op Wall Street. Ook Azië hielp niet. Daar werd het aandeel van de zwalpende Chinese vastgoedreus Evergrande geschorst. Het bedrijf zou een belang van 51 procent in zijn vastgoedbeheerdivisie verkopen aan Hopson Development Holdings voor meer dan 40 miljard hongkongdollar (4,4 miljard euro).

We krijgen voorbeurs resultaten van de colagigant PepsiCo. De verwachtingen zijn hooggespannen, want Pepsi heeft vier kwartalen op rij de prognoses geklopt. Pepsi heeft corona beter doorstaan dan rivaal Coca-Cola. Dat gebeurde met dank aan de snackdivisie, zoals Lay's chips, waarnaar de vraag groot was bij thuisblijvers. Pepsi kan nu al derdekwartaalcijfers geven omdat het gewoonte heeft het boekjaar af te sluiten op de laatste zaterdag van december.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMidWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hbGdlbWVlbi9ldXJvbmV4dC1icnVzc2VsLWdhbGFwYWdvcy1hbHdlZXItaGV0LWtuZXVzamUtaW4tYmVsMjAvMTAzMzYzNDkuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿