2021年10月4日月曜日

1.217 Belgen hebben financiële constructies in belastingpara... - Het Nieuwsblad

 

Uit een nieuw onderzoek door het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten van gelekte documenten blijkt dat zo’n 1.200 Belgen een financiële constructie opgezet hebben in belastingparadijzen. Onder de Belgen onder meer ‘een prins’, ‘een misdaadauteur’ en een ‘Brusselse rapper’ figureren op de lijst. Ze verkeren alvast in goed gezelschap van onder meer Shakira en Tony Blair en nog vele andere buitenlandse grootheden die ook een zogenaamde postbusvennootschap bezitten, zoals de ‘Pandora papers’ nu aantonen.

Dirk Coosemans

Ondanks alle maatregelen om constructies in belastingparadijzen tegen te gaan, blijven Belgen die gebruiken. Dat blijkt uit de ‘Pandora Papers’, een nieuw internationaal onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Voor ons land werkten daar Knack, De Tijd en Le Soir aan mee.

De ‘Pandora Papers’ zijn 11,9 miljoen gelekte documenten van 14 (advocaten)kantoren uit die landen die gespecialiseerd zijn in het opzetten van dergelijke belastingontwijkende postbusvennootschappen, onder meer De Bahama’s en de Britse Virgin-eilanden.

In de documenten zouden zo’n 29.000 off shore-constructies staan en dus evenveel ‘stichters’ van dergelijke constructies. Onder hen dus 1200 Belgen. Een eerdere onderzoek in 2016 heette ‘De Panama Papers’, op die lijst van 1 kantoor prijkten ook al 732 - veelal andere - Belgen.

16-jarig meisje op lijst

Wat is het profiel van die 1217 Belgen uit de Pandora Papers? De meest uiteenlopende profielen duiken op: een misdaadauteur, een chirurg, een professor, een mental coach, de eigenaar van een beleggingsgids, een Brusselse rapper, een voormalige voetballer uit eerste klasse, een vleesfraudeur, een radiopresentator, de zaakvoerder van een gokbedrijf, een veroordeelde hasjdealer tot zelfs een jonge bitcoinmiljonair. Ook heel wat IT-specialisten, zoals webhosts of ontwikkelaars van businesssoftware of van webshopdiensten, blijken inkomsten te laten toekomen in belastingparadijzen. Maar ook naar hier uitgeweken Fransen en Nederbelgen en enkele adellijke families uit ons land: baronnen en baronessen, graven en gravinnen, tot een prins toe. De jongste en de oudste ‘bezitter’ zijn ook bekend: Het gaat om een 16-jarig meisje uit Brussel en een 90-jarige Antwerpse vrouw met een postbusconstructie op de Bahama’s. Ook 22 advocaten die een adres op de Brusselse Louisalaan gebruiken staan in de gelekte documenten. Doorgaans bezitten die advocaten zelf geen offshore, maar kregen ze de volmacht om namens iemand zo’n bedrijfje op te treden.

De zaak zal de komende dagen heel wat teweegbrengen want de 600 journalisten van het Consortium beloven dat ze namen gaan bekendmaken, ook de Belgische. Verschillende buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders zijn nu al genoemd. Het gaat onder meer om de koning van Jordanië, de premier van Tsjechië maar ook de Britse ex-premier Tony Blair die zo zegelrechten op zijn nieuwe Londense herenwoning ontdook, en de Nederlandse minister van financiën Wobke Hoekstra (CDA). Ook de celebrities Shakira, Elton John, Claudia Schiffer en Beattle-drummer Ringo Star zitten met (een deel van- hun vermogen) in off-shoreconstructies.

Op zich zijn dergelijke constructies niet verboden. Op voorwaarde dat je ze aangeeft aan de fiscus, dat je ze ter plekke bestuurt en dat je er geen zwart of crimineel geld in pompt. Maar als je aan al die voorwaarden voldoet zijn ze natuurlijk niet meer financieel interessant. Toen de Panama Papers uitkwamen slaagde de Belgische fiscus erin om miljoenen te recupereren. Dit lijkt nu ook te gaan gebeuren.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjExMDA0XzkxOTQyNzEy0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿