2021年10月7日木曜日

Euronext Brussel: Verkoop de opflakkering - De Tijd

Vergeet 'buy the dip'. In deze almaar neerslachtigere markt is 'verkoop de opflakkering' de mantra.

Wie hoopte dat na een bar september een gunstiger oktober zou aanbreken, heeft de geschiedenis tegen. Oktober is een notoir slechte beursperiode, denk aan de zwarte maandagen in 1929 en 1987.

De nieuwe maand is nog maar vier handelsdagen jong en kostte de Bel20 al 116 punten. Waar eerder lichte dipjes werden gevolgd door overtuigende winstdagen, worden lichtgroene dagen nu manisch opgevolgd door scherpe verliesdagen. Een hersteldag op dinsdag kreeg woensdag een stevige verkoopgolf als antwoord. De sterindex verzwakte 1,1 procent naar 4.100,05 punten.

De zenuwachtigheid vindt haar oorsprong in een stijging van de Europese langetermijnrentes. De rentes op het tienjaarspapier van lidstaten uit de eurozone bereiken hun hoogste peil sinds juni. De ontsporende energieprijzen, met de gasprijs voorop, voeden de angst voor een hogere inflatie en snellere beleidsverstrakkingen door de centrale banken.

Het zwaargewicht AB InBev beleefde eveneens een zwakke sessie met een verlies van 1,7 procent tot 47,52 euro. Drie internationale beurshuizen verlagen hun koersdoelen voor de Leuvense bierreus. Jefferies zakt van 75 naar 73 euro bij een koopadvies. JPMorgan gaat van 48 naar 46 euro bij een verkoopadvies. En Crédit Suisse verlaagt van 56 naar 53 euro bij een neutraal advies.

Elia hield beter stand dan de index. De Belgische stroomnetbeheerder is nochtans een koopadvies armer. Het beurshuis Kepler Cheuvreux raadt een pauze aan en verlaagt het advies voor Elia van kopen naar houden. 'We houden van de robuustheid van het businessmodel. Een blootstelling aan België en Duitsland vormt een perfecte defensieve mix', zalft Kepler. Toch vindt het beurshuis de koers voldoende hoog. 'We vinden het tijd voor enige winstneming en raden aan te wachten op een beter instapmoment.'

Kepler geeft een koersdoel van 110 euro (voorheen 108 euro). Op een risicoschuwe dag kon een veilige haven als Elia toch weerwerk bieden. Het zeer stabiele aandeel won 0,3 procent naar 103,20 euro.

Brede markt

Twee vastgoedbedrijven werkten zich in de kijker op de brede markt.

De familie Kaesteker draagt via het vehikel Shopinvest 27 panden over aan Retail Estates . In ruil krijgt ze 560.689 aandelen Retail Estates tegen een instapprijs van 63,95 euro. Dat is een korting van 1,6 procent op de slotkoers van dinsdag. 

Door die transactie - een kapitaalverhoging van 35,9 miljoen euro via een inbreng in natura - stijgt het belang van Shopinvest in Retail Estates boven de drempel van 3 procent. 

De familie Kaesteker werd rijk via de E5-modeketen, die ze verkocht in 2019. 'Kaesteker is een pionier in baanwinkels', zegt Retail Estates in een persbericht. 

Door het toenemend aantal studenten en de internationalisering van de universiteiten heeft Vlaanderen 95.000 extra studentenkoten nodig.

'We zijn positief over de financiering van de deal in aandelen', zeggen Wido Jongman en Wim Lewi, analisten van KBC Securities, die in herinnering brengen dat Retail Estates een schuldratio (schuld tegenover activa) heeft van 50,76 procent. 'We vermoeden dat de meeste panden verhuurd zijn aan E5. We zijn wel minder enthousiast over die retailcategorie.' Moderetail tekende in de jongste cijfers van Retail Estates voor 17,6 procent van de huurinkomsten.

Retail Estates sloot onveranderd op 65 euro.

Xior was een zeldzame stijger. Het beurshuis Degroof Petercam publiceerde een rapport van twaalf pagina's over de kotuitbater. Daarin verhoogt de analiste Inna Maslova het koersdoel van 48,5 naar 54,5 euro. Ze verminderde de risicofactor van de pandemie op de markt van de studentenwoningen. Haar model houdt rekening met een relatief grote kapitaalverhoging volgend jaar van zowat 250 miljoen euro.

'Die moet Xior toelaten het tempo van 300 miljoen euro portefeuillegroei per jaar aan te houden zonder de voortdurende behoefte aan vers kapitaal', schrijft Maslova. Vanaf 2024 verwacht ze een tweejaarlijkse kapitaalverhoging van 175 miljoen euro. Haar voorspelling gaat uit van een portefeuillegroei van 88 procent naar 3 miljard euro tegen 2024.

Recente studies tonen een tekort aan studentenhuisvesting in Nederland. Om de vraag op te vangen moet het aantal units de komende twee tot drie jaar verdubbelen. Ook in Vlaanderen zouden 95.000 extra koten nodig zijn door het toenemend aantal studenten en de internationalisering van de universiteiten.

Maslova handhaaft haar houdadvies. Xior won 0,5 procent naar 50,20 euro.

BLIKVANGER

De hoge gas- en olieprijzen deden in de ochtendhandel een zware verkoopgolf over de Europese beurzen rollen. De verliezen halveerden toen de Russische president Vladimir Poetin meer uitvoer van aardgas naar Europa beloofde. De Bel20 verloor 1,1 procent, vooral onder druk van Solvay, Aperam en Umicore.

Beleggers zullen de olie- en gasmarkten in het oog houden. De hoge energieprijzen jagen de inflatie aan en voeden de vrees voor een strakker monetair beleid. In de Verenigde Staten krijgen de wekelijkse steunaanvragen de nodige aandacht.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMib2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2V1cm9uZXh0LWJydXNzZWwtdmVya29vcC1kZS1vcGZsYWtrZXJpbmcvMTAzMzY5NzIuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿