2021年10月8日金曜日

Euronext Brussel: de brief die niemand wil - De Tijd

Al voor de derde maal ontving Mithra een 'complete response letter' van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond. Eenzelfde brief hoopt Argenx te ontwijken. Recticel liet zich niet doen door ongewenste post, bezorger Bpost evenmin.

'Give me a ticket for an aeroplane, ain't got time to take the fast train', zongen de Box Tops in hun hit 'The Letter' in 1967. In Brussel kan Mithra zo'n vliegticket vergeten. Al voor de derde maal ontvangt het Luikse farmabedrijf een brief van de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA die om meer informatie vraagt over Myring. Dat is een generieke vaginale anticonceptiering waarmee Mithra in het patentloze gat van Mercks Nuvaring wil springen.

The Box Tops - The Letter (1967)

Een jaar geleden had de FDA al een reeks vragen aan Mithra's distributiepartner Mayne gericht over Myring. Dit zijn geen nieuwe vragen, maar verduidelijkingen in een vergelijking met eerdere verzoeken, betoogt Mithra. Het bedrijf zegt dat andere criteria, waaronder het productieproces, geen aanvullende vragen opriepen.

Het nieuwe verzoek zet een rem op de marktplannen met Myring. Die kunnen zes maanden vertraging oplopen in de VS en ten vroegste in de tweede helft van volgend jaar doorgaan.

Geen fijn nieuws, maar ook geen drama, vindt Degroof Petercam-analiste Laura Roba. 'Het gros (73%) van onze waardering van Mithra steunt namelijk op de anticonceptiepil Estelle.'

Mithra verloor 2,6 procent naar 18,42 euro.

Argenx hoeft zich niet meteen te verwachten aan zo'n gevreesde brief uit de VS. Dat is de mening van een nieuwe fan van het bedrijf van Tim Van Hauwermeiren. Het Amerikaanse beurshuis Jefferies begint de opvolging van onze biotechtrots met een ronkend koopadvies en een koersdoel van 362 dollar voor Argenx' afgeleide Amerikaanse aandeel (ADR).

'Ons koopargument is simpel', schrijft analist Akash Tewan. 'Argenx is met efgartigimod best-in-class op het vlak van anti-FcRn-antibodies.' Vrij vertaald zijn dat antilichamen ter vervanging van intraveneuze immunoglobulinetherapie, een behandeling op basis van menselijk bloedplasma die de standaardbehandeling is voor een aantal auto-immuunziekten. Naast de toepassing bij de immuunziekte myasthenia gravis hoopt Argenx efgartigimod ook te kunnen inzetten tegen de bloedziekten primaire immuuntrombocytopenie, pemphigus vulgaris en de neurologische ziekte CIDP.

Volgens Jefferies heeft het medicijn een verkooppotentieel van 5,7 miljard dollar. De verwachting is dat het middel nog dit jaar de toelating krijgt in de VS voor de behandeling van de immuunziekte myasthenia gravis. 

'We geloven niet dat Argenx een 'complete response letter' zal ontvangen die de toelating verder kan vertragen', zegt Tewan. Mocht dat wel het geval zijn, dan kunnen de plannen met zes maanden opschuiven, wat een concurrentienadeel kan betekenen. Al is ook daar weinig te vrezen. 'Alleen Johnson & Johnson heeft een concurrerend product', zegt Tewan.

Argenx won 2,8 procent tot 261,3 euro.

Recticel kan meepraten over ongewenste post. Het Oostenrijkse bedrijf Greiner zet door met het magere overnamebod van 13,50 euro per aandeel. De Recticel-beleggers dienden de krenterige Oostenrijkers van repliek. Ze stuurden de isolatiespecialist 1,1 procent hoger naar 14,18 euro.

'Het eindspel is begonnen en we voorzien een drukke nieuwsstroom in de volgende weken', zegt Kris Kippers, een analist van Degroof Petercam. Hij handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 18,20 euro.

Intussen verwacht hij nieuws over de nakende verkoop van de matrassendivisie (Bedding). 'Als die is aangekondigd, wordt Recticel een bedrijf met twee interessante, marktleidende activiteiten met een zeer gezonde balans. We denken dat dat zal leiden tot een toegenomen interesse van andere partijen in vergelijking met de situatie van vandaag.'

Bpost ontving twee tegenstrijdige brieven. De postverdeler die kampt met een leegloop aan de top, wordt door het beurshuis Oddo verlaagd van 'kopen' naar neutraal. Analiste Lotte Timmermans geeft een koersdoel van 8,70 euro. Het gemiddelde koersdoel van Bpost is 10,80 euro.

KBC Securities neemt Bpost dan weer op in zijn favorietenlijst ten koste van de hoogspanningsnetbeheerder Elia. 'De beurswaardering ligt onder het precovidniveau en loopt beduidend achter op die van de sectorgenoten', zegt analist Michiel Declercq. 'Dit is een bijzonder interessant instapmoment voor de lange termijn.' Na een felrode start eindigde Bpost 0,8 procent hoger tot 7,69 euro.

De handel in Ter Beke werd pas in de namiddag hervat. De charcuteriegroep pakte voorbeurs uit met een grote dubbele overname en moest van de beurswaakhond FSMA meer financiële info geven. 'De overname zal geen beduidend effect hebben op de schuldgraad en meteen een positieve bijdrage leveren van ongeveer 270 miljoen euro aan onze omzet en van 6 miljoen aan onze ebitda.' De beleggers reageerden tevreden en stuurden het aandeel 3 procent hoger naar 118,5 euro.

Blikvanger

De Bel20 dikte 1,3 procent aan tot 4.152 punten. De beleggers kozen na de ontspanning op de energiemarkten voor cyclische aandelen, zoals Umicore en Aperam. Ze trokken respectievelijk 4,3 en 2,8 procent hoger en namen de sterindex op sleeptouw.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid publiceert zijn rapport over de arbeidsmarkt. Economen verwachten dat het aantal banen in september met 488.000 is gestegen, tegenover 235.000 in augustus. Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), zei eerder dat een ‘deftig’ rapport volstaat om op 3 november een beslissing te nemen over ‘tapering’. Dat is een vermindering van de obligatieaankopen. Alle ogen zijn gericht op het jobrapport.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMicGh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvbWFya3Rlbi1saXZlL25pZXV3cy9hYW5kZWxlbi1icnVzc2VsL2V1cm9uZXh0LWJydXNzZWwtZGUtYnJpZWYtZGllLW5pZW1hbmQtd2lsLzEwMzM3MjE2Lmh0bWzSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿