Het beurshuis JPMorgan dat KBC van de kooplijst haalt, het klinkt dramatisch. Tot je die adviesknip afzet tegen wat voorafging.
De Bel20 deed het maandag goed. De Brusselse beursbarometer won 0,4 procent tot 4.161 punten.
KBC koerste 0,2 procent lager naar 79,96 euro. JPMorgan verlaagt na de sterke koersrally van de jongste weken het advies voor de bank- en verzekeringsgroep van 'kopen' naar 'houden', het koersdoel blijft onveranderd op 85 euro. Dat koersdoel is intussen in zicht gekomen, vandaar de adviesknip.
De adviesverlaging voor KBC komt er in een lijvige update van JPMorgan-sectoranalist Raul Sinha over de Benelux-banken. Met KBC is niets fundamenteels mis, alleen zitten die 'fundamentals' nu volgens Sinha wel stevig in de koers verrekend. 'In de jongste twaalf maanden is het aandeel KBC met 83 procent gestegen, nog bijna 10 procentpunten beter dan de Europese bankensector', merkt Sinha op. 'Tegen 1,7 keer de boekwaarde, terwijl de sector aan 1 keer de boekwaarde noteert, is KBC nu correct gewaardeerd.'
'Er is weinig ruimte voor extra verhogingen van de winstverwachtingen, nu we al rekening houden met een Tsjechische basisrente van 2,75 procent eind 2022 en een normalisatie van de voorzieningen voor probleemkredieten', vervolgt Sinha.
De analist stipt aan dat alle Benelux-banken door de tijdens de pandemie opgespaarde winsten intussen over flink wat 'surpluskapitaal' beschikken, zeg maar de buffer boven op de internationale kapitaalnormen. Voor KBC bedraagt dat surplus 30 procent van de huidige beurswaarde, voor ING 44 procent en voor ABN AMRO zelfs 51 procent.
Let wel, dat wil niet zeggen dat die banken dat surplus ook meteen zullen uitkeren. Vooral KBC en ABN AMRO hanteren zelf extra strenge buffers om onder meer voor overnames voldoende flexibel te blijven.
Toch blijft er volgens Sinha stevig wat ruimte voor uitkeringen over. Hij voorspelt boven op het opgespaarde dividend van 2 euro bruto per aandeel over het boekjaar 2020 én het voorschotdividend van 1 euro bruto - beide uit te keren in november - ook ruimte voor een slotdividend over het boekjaar 2021 van 2,29 euro bruto in het voorjaar van 2022. Samen zou zich dat in een rendement van 6,6 procent vertalen, al merkt de JPMorgan-analist op dat er voor het management ruimte is om nog meer uit te keren.
De klim van 40 procent van KBC sinds Nieuwjaar was een stevige boost voor de Bel20. Door die stijging is het aandeel nu veruit het invloedrijkste in de korf, met een weging van 14 procent. AB InBev, Argenx en UCB - in maart bij de jaarlijkse herschikking nog ongeveer op ooghoogte van KBC - volgen nu elk met ongeveer 10 procent op ruime afstand.
KBC heeft de voorbije weken Aperam , de specialist in roestvast staal met een belangrijke vestiging in Genk, voorbijgefietst als best presterende Bel20'er. Na een verschroeiende eerste jaarhelft is het aandeel Aperam even buiten adem geraakt. Jefferies verlaagt in de aanloop naar het rapport over het derde kwartaal het koersdoel van 54 naar 48 euro, het advies blijft 'houden'.
Het beurshuis stipt aan dat de vraag vanuit de autosector verzwakt is, door de chipschaarste. Daardoor wordt een deel van de productie naar andere sectoren verschoven, waardoor het aanbod iets minder krap is dan in het voorjaar. 'Duidelijk is dat het superjaar 2021 voor de staalsector niet voor herhaling vatbaar is. De hamvraag is nu hoe een normaal jaar er zal uitzien.'
Een normaal jaar is het evenmin voor aardgas. Ook al is de aardgasprijs na zijn stratosferische klim aan het terugvallen, toch blijft Exmar vlammen. De aardgasrederij schreef 9,9 procent bij tot 4,95 euro. Beleggers hopen al een tijdje dat de boomende aardgasmarkt de kans verhoogt dat Exmar sneller dan verhoopt een huurder vindt voor zijn werkloze 'drijvende fabriek', de Tango.
Blikvanger
De Europese beurzen lasten even een pitstop in na de matige Amerikaanse jobcijfers van vrijdag. De Brusselse beurs deed het met een winst van 0,4 procent al wat beter. De ster van Brussel was uiteindelijk de aardgasrederij Exmar, die bijna 10 procent hoger ging. Beleggers hopen al een tijdje dat de boomende aardgasmarkt de kans vergroot dat Exmar sneller dan verhoopt een huurder vindt voor zijn werkloze 'drijvende fabriek', de Tango.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) komt met de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Daarnaast geeft het ook een rapport over de financiële activiteit. Voorts kunnen beleggers uitkijken naar de indicator voor het beleggersvertrouwen, de ZEW, voor de maand oktober.
0 件のコメント:
コメントを投稿