2022年4月6日水曜日

Ferrero roept chocolade-eieren terug na salmonella-uitbraken - VRT NWS

Wie producten van Ferrero gekocht heeft, zoals Kinder Surprise, Schoko-bons en Kinder Mini Eggs, zal die mogen terugbrengen naar de winkel. Dat zegt het Federaal Voedselagentschap (FAVV), na overleg met producent Ferrero. In verschillende Europese landen worden salmonella-uitbraken gelinkt aan het eten van de chocolade-eieren. Het verband is echter nog niet bevestigd. De eieren worden in ons land gemaakt, in Aarlen. 

Gisteren nog riep het Federaal Voedselagentschap nog op om vijf producten van Ferrero niet te eten. Vandaag gaat het nog een stapje verder: er komt een terugroepactie, waarover Ferrero later vandaag zal communiceren, zegt het FAVV.

Het gaat om deze vijf producten:

  • Kinder Surprise 20 gram en 3 x 20 gram met een vervaldatum (THT) tussen 11/07/22 en 7/10/22
  • Kinder Surprise Maxi met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Schoko-Bons met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22
  • Kinder Mini Eggs met een vervaldatum (THT) tussen 10/08/22 en 10/09/22

Volgens het Zweedse voedselagentschap zijn er in Europa zo'n 125 salmonellagevallen gelinkt aan de salmonella-uitbraak bij Ferrero: naast Zweden o.a. ook in Groot-Britannië, Ierland, Frankrijk en Duitsland. 

De Zweden wijzen erop dat de bewuste eieren allemaal uit dezelfde fabriek komen, in België. Het gaat om de vestiging van Ferrero in Aarlen, in de provincie Luxemburg.

In ons land werden nog geen gevallen gelinkt aan die uitbraak, maar het Agentschap Zorg en Gezondheid onderzoekt wel een eventuele link bij 16 salmonellagevallen van de afgelopen weken. 

"De informatie over de besmettingen is afkomstig van het Nationaal Referentielabo voor Salmonella, een labo waarnaar artsen stalen kunnen sturen voor verder onderzoek", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

"Zij hebben gekeken welke stalen ze de afgelopen weken hebben binnengekregen en op basis daarvan een selectie gemaakt van stalen die mogelijk een verband hebben met de chocoladeproducten", legt Moonens uit. Er is in ons land geen meldingsplicht voor salmonella, dus patiënten worden niet aangemeld bij het Agentschap zelf.

Contactgegevens

Zorg en Gezondheid zoekt nu naar de contactgegevens van de patiënten in kwestie, waarna via een bevraging een brononderzoek  uitgevoerd zal worden. De personen zullen onder meer de vraag krijgen wat ze zoal gegeten hebben.

Het Nationaal Referentielaboratorium zal ook genetisch onderzoek doen op de stalen om te bekijken of ze gelinkt kunnen worden aan besmettingen in andere landen.

Wie vragen heeft over salmonella kan contact opnemen met het meldpunt voor de consument van het FAVV via het onlineformulier of op het gratis nummer 0800 13 550 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12.30 uur en op woensdag van 13 tot 16.30 uur).

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMiP2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMi8wNC8wNS9mZXJyZXJvLXRlcnVncm9lcGFjdGllL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿