2024年3月9日土曜日

Aanpassing automatische loonindex en gezondheidszorg: zo wil Open Vld 25 miljard euro besparen - De Morgen

De nieuwe begrotingsregels van Europa plaatsen ons land voor een bikkelharde opdracht: 27 miljard euro besparen op zeven jaar tijd. Een inspanning die ongetwijfeld pijn zal doen. Toch zijn partijen beducht om in de kiescampagne onpopulaire maatregelen te verkondigen. De liberalen gooien vandaag op hun congres als eersten de kaarten op tafel met een becijferde begrotingstabel. Daarin hebben ze tientallen maatregelen opgelijst en slopen ze een aantal heilige huisjes.

Vorige week sprak Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere bijvoorbeeld een veto uit tegen besparingen in de gezondheidszorg of de sociale zekerheid. Toch willen de liberalen 5,6 miljard euro besparen in de gezondheidszorg. Door de groei van het gezondheidsbudget af te remmen tot 1,5 procent per jaar, door ziekenhuizen verder te laten specialiseren en een gerichtere toekenning van het statuut van de verhoogde tegemoetkoming, dat recht geeft op een korting. Vandaag hebben 2 miljoen Belgen zo’n statuut.

Aangepaste index

Ook opvallend is de aanpassing van de automatische loonindex. Die zou niet worden afgeschaft, maar wel enkel nog netto worden uitgekeerd. Op het brutogedeelde zou een rem komen, zodat de loonkostenhandicap met onze buurlanden zou worden weggewerkt. Verder bevat de liberale instrumentenkoffer een afschaffing van de belastingschijf van 45 procent, een uitbreiding van de jobbonus en een knip in de werkloosheidsuitkering. Die zou beperkt worden tot 1 à 2 jaar, afhankelijk van de conjunctuur op de arbeidsmarkt.

De liberalen mikken op de creatie van 450.000 extra jobs. Om die in te vullen, willen ze dat het verschil qua inkomen tussen werkenden en niet-werkenden minstens 500 euro netto bedraagt. Verder zijn er een aantal klassieke blauwe eisen, zoals de uitbreiding van de flexijobs en een betere verloning van zelfstandigen. Het doel is een verhoging van de activiteitsgraad naar 79 procent. Het zou de staatskas iets meer dan 7 miljard euro moeten opleveren.

In de pensioenen valt op dat de liberalen gelijkgestelde periodes, waarin iemand niet werkt maar wel pensioenrechten opbouwt, minder willen laten doorwegen in het pensioenbedrag. Daarnaast is er de afschaffing van de perequatie. Dat is het systeem waarbij de pensioenen van de ambtenaren mee stijgen met hun weddes. De liberalen willen de pensioenen van ambtenaren gelijkstellen met die van contractuelen. Tout court willen ze minder ambtenaren.

‘Show us the money’

Eerder maakten de liberalen bekend dat ze volgende legislatuur bijna 4 miljard euro willen investeren in Defensie. De aankoop van nieuw legermateriaal willen ze deels bekostigen door een aantal overheidsparticipaties van de hand te doen, waaronder die in Belfius, Ethias en BNP Paribas. Ook willen ze 250 miljoen euro besparen op asiel en migratie, door het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers af te bouwen van 35.000 naar 25.000.

Hoe dan ook moeten we de komende jaren een forse inspanning leveren om het gat in de begroting te dichten, klinkt het. De liberalen wil de kloof jaarlijks met 0,6 à 0,8 procent van het bbp verkleinen. Over de totale legislatuur komt dat neer op een inspanning van 24,7 miljard euro. Dit totaalbedrag werd nog niet nagerekend door het Federaal Planbureau, want de doorlichting van de kiesprogramma’s zal pas één maand voor de verkiezingen klaar zijn.

Binnen de partijtop valt te horen dat andere partijen nu ook maar eens hun huiswerk moeten maken. “Onze boodschap is duidelijk: ‘Show us the money’.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiigFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL2FhbnBhc3NpbmctYXV0b21hdGlzY2hlLWxvb25pbmRleC1lbi1nZXpvbmRoZWlkc3pvcmctem8td2lsLW9wZW4tdmxkLTI1LW1pbGphcmQtZXVyby1iZXNwYXJlbn5iYzQzZmU0OS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿