Bent u verrast door de beslissing?
“Helemaal niet. Toen de inflatie in 2022 de hoogte in schoot door de hoge gas- en olieprijzen, heeft de ECB lang gewacht met het optrekken van de rente. Ze dacht dat de hoge inflatie maar een tijdelijk fenomeen zou zijn. Ze heeft daar toen veel kritiek op gekregen. Vandaar dat ze nu bang is om de rente te snel te verlagen. Eerst wil ze absoluut zeker zijn dat de inflatie voldoende is gezakt, ook al zit er een duidelijke neerwaartse trend in.
“Je moet weten dat de rente een belangrijk economisch instrument is. Een hoge rente, zoals we die nu kennen, heeft namelijk als gevolg dat bedrijven minder makkelijk leningen kunnen krijgen en dat die duurder worden. Ook voor de consument wordt het duurder om een krediet voor pakweg een auto of een huis af te sluiten. Het resultaat is dat consumenten minder consumeren en bedrijven minder gaan investeren, waardoor de economische vraag daalt. Hierdoor zullen de prijzen minder snel stijgen, en uiteindelijk dalen.”
De inflatie is aan het dalen. Volgend jaar verwacht de ECB zelfs een inflatie van 2 procent, wat het ideale niveau is. Keren we nu stilaan terug naar een normale economische situatie?
“Ik heb geen glazen bol. Niemand kan voorspellen wat er nog allemaal zal gebeuren in de wereld. Maar los daarvan begint de situatie wel te normaliseren. Het lijkt me trouwens onwaarschijnlijk dat we nog tot volgend jaar zullen moeten wachten op die 2 procent. De inflatie zal blijven dalen. Dat betekent dat een huis kopen of bouwen binnenkort dus weer wat goedkoper zal worden, en dat bedrijven weer wat meer zullen investeren of uitbreiden.
“Net daarom wordt het ook tijd dat we de rente laten zakken. Maar ja, de Europese Centrale Bank is heel conservatief. Haar voorspellingen zijn niet neutraal.”
U bent regelmatig kritisch voor de hoge rente van de ECB. Waarom?
“Een van de redenen is dat de banken daar massaal van profiteren. Op dit moment krijgen ze 4 procent rente op de zichtrekeningen die ze bij de ECB hebben. En hoeveel rente geven zij via de zichtrekeningen aan hun klanten? Nul procent! Zo krijgen ze miljarden euro’s toegestopt door de ECB en de nationale banken van de eurozone. Voor België alleen al gaat het om een transfer van ongeveer 10 miljard euro per jaar, in de hele eurozone om 140 miljard euro per jaar. Om u een idee te geven: de Europese Unie betaalt ongeveer 50 miljard euro per jaar aan de boeren, die dan nog aan allerlei voorwaarden en regels moeten voldoen om van dat geld te kunnen profiteren.
“De banken krijgen haast het drievoudige in de schoot geworpen, zonder enige voorwaarde. Dat is de reden waarom economen van banken blij zijn als de ECB beslist om de rente niet te laten dalen. In de media krijgt dat relatief weinig aandacht. Maar persoonlijk vind ik dat een grote schande.”
De economische groei in de eurozone is intussen bijna nul procent. Dreigt de ECB onze economie niet te versmachten?
“Absoluut. Als je de rente heel hoog zet, gaan mensen minder kopen en investeren. Daardoor daalt de vraag naar goederen en diensten, en vertraagt de economie. Dus ja, die hoge rente is gevaarlijk. Maar de ECB wil eerst absoluut naar die inflatie van 2 procent geraken. Op dit moment zitten we daar al bijna aan. We zweven rond de 2,6 procent.”
In de zomer van 2022 zat de rente nog onder nul, nu op 4 procent. Zullen we hier later op terugkijken als een historische periode?
“Vier procent is hoog, maar zeker niet ongezien. Tijdens de oliecrisissen van de jaren 70 en 80 zat de inflatie zelfs op 13 à 14 procent. Ook de rente op overheidsobligaties lag toen een pak hoger. In vergelijking met toen zijn dit peanuts.”
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiamh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL25pZXV3cy9kZS1lY2ItaG91ZHQtZGUtcmVudGUtaG9vZy1lZW4tZ3JvdGUtc2NoYW5kZS12aW5kdC1wYXVsLWRlLWdyYXV3ZX5iYjFlYmNkNS_SAQA?oc=5
0 件のコメント:
コメントを投稿