2024年3月2日土曜日

Koerierbedrijf GLS vrijgesproken voor sociale fraude, onderaannemers krijgen boetes - VRT.be

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een aantal onderaannemers van pakjesdienst GLS veroordeeld tot boetes, meestal deels met uitstel, voor sociaalrechtelijke inbreuken tegenover hun werknemers. Dat die inbreuken het gevolg waren van de 'wurgcontracten' die ze met GLS hadden afgesloten, vond de rechtbank niet aangetoond. GLS en zijn bestuurders werden dan ook vrijgesproken.

De sociale-inspectiediensten hielden in 2021 grootschalige controles in een depot van GLS in Puurs-Sint-Amands. Het pakjesbedrijf sorteert er de pakjes met eigen werknemers, maar het vervoer naar de klanten gebeurt in onderaanneming door transportfirma's, die met eigen vervoersmiddelen en eigen personeel werken.

Het is bij die onderaannemers dat de sociale inspectie in 2021 meerdere inbreuken had vastgesteld. Het gaat onder meer om een gebrek aan DIMONA-meldingen, beschikbare afschriften van deeltijdse arbeidsovereenkomsten en variabel werkroosters, en arbeidskaarten. De inspectiediensten stelden dan ook meerdere processen-verbaal op.

'Wurgcontracten' van GLS?

Een aantal onderaannemers wezen met een beschuldigende vinger naar GLS. Ze hadden met het pakjesbedrijf een vervoersovereenkomst afgesloten waarin een aantal afspraken waren vastgelegd over hoe het werk moest worden uitgevoerd door de onderaannemers en hun werknemers.

Volgens de onderaannemers waren het echter 'wurgcontracten' waardoor hun eigen gezag over hun werknemers werd uitgehold en ze gedwongen werden om sociaalrechtelijke inbreuken te plegen om rendabel te blijven werken.

De sociale inspectie stelde als gevolg van die beschuldigingen later ook een proces-verbaal op tegen GLS en zijn bestuurders. Ze meende dat door deze contracten het gezag over de werknemers van de onderaannemers in feite werd uitgeoefend door GLS, waardoor het pakjesbedrijf als werkgever zou moeten worden beschouwd. Alle sociaalrechtelijke inbreuken zouden ook aan GLS moeten worden toegerekend: het pakjesbedrijf zou minstens mededader zijn.

Vrijspraak

Maar de rechtbank zag dat anders. Ze oordeelde in een meer dan tweehonderd pagina's tellend vonnis dat de vervoersovereenkomst of het 'wurgcontract', dat weliswaar een beperkte onderhandelingsruimte kende, niet dermate ingrijpend kon zijn dat er hierdoor sprake was van een uitholling van het gezag van de onderaannemers tegenover hun werknemers. 

De overeenkomst werd volgens de rechtbank vrijwillig afgesloten door de onderaannemers en kon ook steeds door hen worden beëindigd. Het contract kon ook niet als rechtvaardiging voor de sociaalrechtelijke inbreuken worden ingeroepen. GLS en zijn bestuurders werden bijgevolg vrijgesproken.

Geldboetes met uitstel

De onderaannemers en hun bestuurders kregen geldboetes van 800 tot 14.400 euro. Ze werden meestal deels met uitstel opgelegd omdat de inbreuken na de feiten bijna steeds waren geregulariseerd. 

Werknemersorganisaties BTB en ACV en aantal onderaannemers hadden zich burgerlijke partij gesteld tegen GLS, maar hun vorderingen tot schadevergoeding werden afgewezen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8wMS9nbHMtdnJpamdlc3Byb2tlbi1vbmRlcmFhbm5lbWVycy1rcmlqZ2VuLWJvZXRlcy12b29yLXNvY2lhYWxyZWMv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿