De inflatie in de supermarkt ligt met 4,27 procent vandaag op ongeveer hetzelfde niveau als twee jaar geleden, toen ze in maart 2022 voor het eerst over de 4 procent ging. “De daling van de inflatie is goed nieuws, maar het betekent ook dat we nog altijd meer betalen dan vorig jaar. En toen lagen de prijzen al enorm hoog”, meldt consumentenorganisatie Testaankoop, die geen sterke prijsdalingen verwacht.
Zuivelproducten, behalve kaas, zijn dit jaar goedkoper geworden. Halfvolle melk is nu volgens Testaankoop bijvoorbeeld 5 procent goedkoper dan vorig jaar, yoghurt 2 procent. “Dit zijn wel producten die vorig jaar erg duur waren, de prijsdalingen zijn dus erg relatief”, klinkt het.
Groenten zijn daarentegen fel gestegen in prijs, en dan vooral aardappelen. Daar betaal je nu ongeveer 20 procent meer voor dan vorig jaar. Ajuinen en wortelen zijn respectievelijk 36 procent en 31 procent duurder dan een jaar geleden. “Het slechtere nieuws is dat de prijsdalingen die we nu zien, volledig teniet gedaan worden als we kijken naar de inflatie op twee jaar. Supermarktproducten zijn gemiddeld een kwart duurder dan in januari 2022, toen de inflatie voor het eerst boven de 2 procent kwam”, klinkt het.
“De kans is klein dat we ooit nog terugkeren naar de prijzen van januari 2022”, zegt woordvoerder Ortwin Huysmans van Testaankoop. “Sommige kosten zijn namelijk permanent gestegen, zoals loonkosten. Maar we moeten vermijden dat de prijsdalingen die zich het voorbije jaar hebben voorgedaan in energie en grondstoffen louter en alleen grote producenten ten goede komen, en niet consumenten of boeren. Dat is wel wat we nu zien: uit een studie van econoom Olivier Malay blijkt dat 46 procent van de Belgische voedingsproducenten meer winst heeft geboekt in 2022 dan in 2021. Het is dringend tijd om de hele voedingsketen te herbekijken.”
0 件のコメント:
コメントを投稿