2024年3月2日土曜日

"We worden overspoeld": Sven Pichal bestelde designerdrugs in Nederland, waarom zijn die daar zo makkelijk te krijgen? - VRT.be

Je bestelt het online en even later wordt het als pakketje geleverd: designerdrugs. In het onderzoek naar voormalig radiopresentator Sven Pichal blijkt nu dat hij die online bestelde in Nederland én die ook gebruikte. Maar wat zijn designerdrugs? En waarom zijn ze zó gemakkelijk te verkrijgen bij onze noorderburen?

In het onderzoek naar voormalig radiopresentator Sven Pichal is aan het licht gekomen dat hij zelf ook verslaafd was. Aan cocaïne en aan designerdrugs. Die bestelde hij online en liet hij leveren, soms ook op zijn werkplek - de VRT. 

Wat zijn designerdrugs?

Officieel vallen designerdrugs, ook wel eens legal highs of research chemicals genoemd, onder de noemer van de populaire nieuwe psychoactieve stoffen (NPS). De inhoud van de zakjes lijkt vaak op de gekende klassieke drug, maar er zit een synthetische variant in. De drugs bootsen de effecten van pakweg XTC of cocaïne na, maar zijn ettelijke keren krachtiger en gevaarlijker. 

"Het woord designerdrug zegt het zelf: die drugs of medicatie worden gemaakt, gedesignd", zegt Philippe Jorens, toxicoloog aan het UZA en diensthoofd intensieve zorg. "Soms in oorsprong door farmaceutische bedrijven, soms in obscure achterkamers door handige Harry's of scheikundigen. De bedoeling? De structuur telkens een beetje aanpassen, zodat je een licht andere drug krijgt."

Er worden elk jaar tientallen, honderden nieuwe producten op de markt gedumpt

Philippe Jorens - toxicoloog

"Zo worden elk jaar tientallen, honderden nieuwe producten op de markt gedumpt. Ik ken er wel een beetje van en ik kan niet meer volgen wat er allemaal op de illegale markt komt. We worden overspoeld."

Wat zijn de effecten?

Het grote probleem? Het werkingsmechanisme is onvoldoende getest en daardoor ontzettend onvoorspelbaar. En dat maakt het gevaarlijk. Door de (vaak) kleurrijke verpakkingen of leuke vormen krijg je bovendien het idee dat het minder gevaarlijk is. Niets is minder waar: het zijn levensgevaarlijke stoffen. 

"We worden blootgesteld aan dingen die we onvoldoende kennen. Dat kan gedragsverandering met zich meebrengen, of gebruikers kunnen er agressief van worden." Of zoals het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs het stelt: "Wie ze gebruikt, speelt vaak zelf voor proefkonijn."

Wie ze gebruikt, speelt vaak zelf voor proefkonijn

Vlaams Expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs

Bovendien voeren we in België niet alleen veel in, maar zijn we ook grootverbruikers, benadrukt Jorens. Daar maakt hij zich zorgen over. Ernstige zorgen. "Men schat dat 10 tot 20 procent van de drugsinnames in België designerdrugs zijn. Er zijn extreme voorbeelden, die ons moeten waarschuwen. Denk maar aan de zombiedrug flakka, een cathinone."

Op de vraag of die designerdrugs ook - mee - een verklaring kunnen zijn voor de feiten die Pichal stelde, wil Jorens niet ingaan. Daarvoor kent hij het dossier niet genoeg.

Hij geeft wel een voorbeeld uit de Verenigde Staten, waar enkele ophefmakende processen geweest zijn over Benzodiazepines. Dat is een groep medicijnen die gebruikt wordt tegen slaapproblemen.

"Maar men beweerde dat er ook bij een aantal patiënten averechtse reacties waren, waardoor die moorden gepleegd hebben. In bijna alle gevallen heeft de rechter geoordeeld dat het zeker kan zijn dat sommige medicatie eigenaardig gedrag kan opwekken, maar dat mensen nog altijd zelf beslissen om iets in te nemen én om verder te gaan."

Waarom zijn ze zo gemakkelijk te verkrijgen in Nederland?

Het moeilijke is dat die designerdrugs niet in elk land illegaal zijn. In Nederland bijvoorbeeld worstelen ze heel hard met dat probleem. 

De wetgeving daar is helemaal anders dan bij ons. In Nederland zijn "nieuwe" drugs (lees: een bestaande drug waarvan de samenstelling een heel klein beetje veranderd wordt) telkens legaal tot ze elk afzonderlijk verboden worden. 

In België zijn we een pak beter beschermd, stelt Jorens. De wet van 2017 noemt hij dan ook "vooruitziend" en "een pak beter dan andere landen". "In die wet worden alle producten die tot een bepaalde klasse behoren ineens als illegaal bestempeld."

Dat is een scenario waar Nederland ook al een tijd op sjiekt, maar tot nu toe zonder succes. Bij NOS riep de politie enkele maanden geleden nog om er vaart achter te zetten, want "Nederland blijft hopeloos achter". 

"Veel van die chemische verbindingen kan je dan ook gewoon kopen op het internet. Ze worden dan ook online besteld via Nederland." En zo kent de problematiek natuurlijk geen landsgrenzen. 

Is legalisatie een oplossing?

Heel simpel: nee, legalisatie is volgens Jorens een "illusie". "Er komt zoveel op de markt, dus de markt zal dan gewoon switchen. Zelfs als je bijvoorbeeld cocaïne of XTC legaal maakt. Dan gaan ze naar de volgende drug. De mens is telkens op zoek om zijn grenzen te verleggen."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wMy8wMS93YWFyb20temlqbi1kZXNpZ25lcmRydWdzLXpvLWdlbWFra2VsaWprLXRlLXZlcmtyaWpnZW4taW4tbmVkZXJsL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿