2019年1月16日水曜日

Mechels N-VA-raadslid opgepakt voor mensensmokkel - De Tijd

Het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) is opgepakt omdat hij tienduizenden euro's zou hebben ontvangen van christenen uit Syrië en Irak om hen aan een humanitair visum te helpen.

Dat laat het parket van Antwerpen weten.

Het parket heeft het over een onderzoek naar mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing, dat wordt gevoerd door de federale gerechtelijke politie. De verdachte heeft een belangrijke positie in de Assyrische gemeenschap en zou 'een cruciale rol spelen in de wijze waarop humanitaire visa voor christenen in Syrië en Irak worden toegekend'.

Humanitair visum
Melikan Kucam zou tot 10.000 euro hebben gevraagd om een humanitair visum te regelen. Normaal kost dat 350 euro.

Een humanitair visum wordt geval per geval bekeken en wordt toegekend door de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die verblijf in ons land regelt en controleert. De aanvraag van een humanitair visum heeft een administratieve kostprijs van 350 euro. Het gemeenteraadslid uit Mechelen zou veel hogere bedragen hebben gevraagd en gekregen, van 2.000 tot 10.000 euro, meldt het parket. 

De verdachte zal worden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die over een eventuele aanhouding moet beslissen. Het parket benadrukt dat er geen aanwijzingen zijn dat voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) of iemand van het kabinet betrokken zou zijn bij de feiten.

Ik ben verbouwereerd en geschokt.
Joachim Pohlmann
Woordvoerder N-VA

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann laat weten dat de partij 'verbouwereerd en geschokt' is. 'Wij wachten de resultaten van het onderzoek af en zullen op basis daarvan gepaste stappen ondernemen.' In de wandelgangen van de N-VA is te horen dat Melikan Kucam een 'monster' is, als het verhaal klopt.

Melikan Kucam is naast gemeenteraadslid in Mechelen ook voorzitter van het Vlaams-Assyrisch Huis. In die hoedanigheid nodigde hij in april 2017 toenmalig staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken uit om een traditionele Paasviering bij te wonen. Kucam zei toen dat zijn organisatie 'vluchtelingen helpt bij hun opvang en integratie'.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/federaal/mechels-n-va-raadslid-opgepakt-voor-mensensmokkel/10087348.html

0 件のコメント:

コメントを投稿